Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka plastrów kiełbasy żywieckiej (lub innej podsuszanej) pół szklanki żółtego startego sera 3 łyżki fety 4 łyżki sosu pomidorowego plus połowa papryczki chili sól, pieprz jajko siemię lniane mielone Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy. Posmaruj je sosem pikantnym pomidorowym wymieszanym z fetą, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka(...)pepperoni, starty ser, posyp przyprawami. Wysmarowany placek pokrój w nieduże kwadraty, zwiń na przemian rogi (róg dolny prawy z górnym lewym i drugą stronę podobnie na krzyż). Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp siemieniem. Piecz w temp. 200C około 15-20 minut do momentu, gdy ładnie się zarumienią. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidwie średnie cienkie pizze): 350 g mąki bezglutenowej 220 ciepłej wody 7 g suchych drożdży 3/4 łyżeczki cukru sól kilka plastrów boczku 2 cebule 4 pieczarki garść żółtego sera 4 duże ziemniaki łyżka masła płaska łyżka chrzanu 4 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy drożdże, sól i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto(...)podziel je na dwie części - z ciasta powstaną dwie małe pizze lub jedna duża. Jak wolicie:) Ja robię dwie mniejsze na cienkim cieście:) Na rozwałkowane ciasto ułóż puree ziemniaczane, ser, cebulę i kwadraty boczku. Piecz około 15 minut w temp. 200C. Posypcie czymś zielonym, np. rukolą czy natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchniząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć(...)każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać około 15-20 minut. pulpety pieczone w sosie serowym
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pewnie już znacie podobne serki z pozostałych moich przepisów (np. klik , klik ). Przypomnę... Labneh - ser jogurtowy. Serek, który praktycznie robi się "sam". Można go doprawić wg uznania lub pozostawić naturalnym. Niżej podałam przykładowe proporcje (serek ze zdjęcia). 400g jogurtu greckiego 2 łyżki gęstej śmietany
Di gotujesaszetki ryżu 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię kilka łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ketchup pikantny 10 dag sera żółtego przyprawa typu Kucharek, sól, papryka mielona ostra Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa przesmażyć na oleju (około 10 minut), lekko rozdrobnić. Przestudzić. Połączyć 3 łyżki majonezu(...)łyżki śmietany oraz 3 łyżki ketchupu. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystkie składniki potrawy. Przyprawić Kucharkiem i niewielką ilością ostrej papryki. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać ketchupem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut
Praktyczna plChyba najprostsze ciastka na świecie. A do tego przepyszne więc znikają w oka mgnieniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki: 25dag sera białego 25 dag mąki pszennej 25 dag margaryny szczypta soli cukier waniliowy 3-4 jabłka Sposób przygotowania: Ser zmielić posiekać z mąką i tłuszczem, dodać cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Wstawić ciasto na 15-20 minut
Cukiernia PychotkiKolejna propozycja na wykorzystanie ciasta francuskiego, do przygotowania szybkich przekąsek lub obiadu. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 10 plasterków sera żółtego - 10 plasterków salami - 1 cebula - 250 g pieczarek - 10 suszonych pomidorów - 2 łyżeczki oregano Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy doprawiając pod koniec solą i oregano. Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy na nim plasterki sera
Zainspirowana w kuchniMakaron z sosem kalafiorowym: 500 g różyczek z kalafiora (pół dużej sztuki) ok. 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki parmezanu, pecorino, bursztynu lub innego dojrzewającego sera 1/2 szklanki mleka duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz ok. 400 g dowolnego makaronu (np. tagliatelle) 4 bardzo cienkie plasterki boczku posiekana pietruszka lub szczypiorek do posypania listonic(...)maśle przez 1-2 minuty. Kalafior odlewamy i przekładamy do blendera kielichowego (lub zostawiamy w garnku, jeśli używamy blendera ręcznego). Dodajemy do niego przesmażony czosnek, starty na tarce ser, mleko oraz dużą szczyptę gałki, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Blendujemy dość długo – na gładki krem. Odpowiednią wg naszych preferencji ilość sosu łączymy
Poezja smakuprosty i wyborny dodatek do mięsa i makaronu. Składniki: 4 piersi z kurczaka olej roślinny sól, pieprz Sos Alfredo: 1/2 kostki masła 200 g serka śmietankowego 70 g sera tartego 2 szklanki mleka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 400 g makaronu Sposób przygotowania: Pokrojone w kostkę cienko piersi z kurczaka smażymy na oleju na patelni. Jednocześnie przyrządzamy sos Alfredo: Masło(...)rozpuszczamy w garnku, dodajemy serek śmietankowy, ser tarty i wyciśnięty czosnek. Dolewamy powoli mleka cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Nie możemy gotować zbyt długo, by sos nie stał się zbyt gęsty. Nastawiamy makaron. Kiedy kawałki piersi z kurczaka będą rumiane zalewamy je sosem i jeszcze przez chwilę trzymamy na patelni. W tym czasie odcedzamy
Bon Ton Italiagalaretki (ja używam cytrynowych) Dodatkowo: herbatniki 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Ser zmiksować z cukrem, do uzyskania jednolitej konsystencji. "Śnieżki" ubić ze szklanką mleka, połączyć z serem. Do masy serowej wlać ostudzoną galaretkę, zmiksować. Formę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć
Malinowo w kuchnisałatka z gotowanym filetem z kurczakiem oraz cienkim makaronem tzw makaronem"nitki". SKŁADNIKI: 1 Filet z kurczaka 10 Dag Cienkiego Makaromu "NITKI" 1/2 Puszki Kukurydzy konserwowej 10 Dag sera żółtego Garść Rukoli 3 Łyżki Jogurtu Naturalnego 1 Łyżka Majonezu 2 Łyżki Ketchupu Pikantnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z kurczaka gotuję ok 30 min. w wodzie z dodatkiem przypraw(...)czosnku,papryki,soli i pieprzu. Makaronb gotuję tak jak na etykiecie. Makaron siekam na mniejsze części. Kurczaka ugotowanego krooję w większą kostkę. Ser kroję również w kostkę. Dodaję jogurt,majonez i ketchup. Dodaję sól oraz pieprz do smaku. Wszytsko mieszam. Sałatkę kładę na rukoli
Gotowanie Patkiobgotowanych kilka suszonych pomidorów garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych czerwoną cebulę ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki pęczek szczypiorku kawałek (około 200 g) fety owczej (można zastąpić dowolnym, wyraźnym serem np. bryndzą). Na sos: ¾ szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżeczkę musztardy ½ łyżeczki cukru łyżeczkę soku z cytryny sporą garść liści bazylii szczyptę soli i pieprzu(...)wciąż jeszcze ciepłe, polewamy sosem — lepiej wchłoną jego smak. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie kroimy resztę składników. Dodajemy do ziemniaków i szparagów. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch kruszymy ser. Smacznego! Post Sałatka z pieczonych szparagów pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchencukru 1 jajko nadzienie: 1 słoik wiśni w kompocie (około 700 ml) 25 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 75 g masła roztopionego rodzynki (opcjonalnie) dodatkowo: 1 żółtko 1/2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki konfitury truskawkowej Składniki na ciasto posiekać na stolnicy(...)Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Wlać zimny kisiel na ciasto. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodawać ser i proszek budyniowy, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Wsypać sparzone rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę sernikową wlać do formy na kisiel wiśniowy
Kulinarna (nie)codziennośćciasto: 250 g mąki szczypta proszku do pieczenia 125 g masła 100 g cukru 1 jajko masa serowa: 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 1 kg sera sernikowego 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40 g) 2 łyżki kaszy manny 75 g masła roztopionego 250-300 g borówek dodatkowo: garść borówek 100 g białej czekolady Wykonanie Ciasto: Składniki(...)ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodać ser, kaszę mannę i proszek budyniowy zmiksować, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Podzielić masę w stosunku 1/3 i 2/3. Do 2/3 masy wsypać borówki
Kulinarna (nie)codziennośćrozkoszą dla podniebienia. Jest delikatny, kremowy i cudownie pachnie! Sami się przekonajcie, bo robi się go niezwykle prosto! (Tortownica o średnicy 24 cm) herbatniki na spód Masa serowa: 800g sera waniliowego z wiaderka 4 jajka 150g śmietanki 22-30% (użyłam 22%) 1 szklanka cukru pudru (czubata) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki soku z cytryny. 100g chałwy (użyłam waniliowo(...)kakaowej) Polewa: 75g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) 100 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 2 łyżki sezamu 25g chałwy (opcjonalnie) Ser wymieszać z cukrem pudrem (mikserem, na niskich obrotach). Cały czas miksując - dodać po jednym jajku. Na koniec masę połączyć z mąką, śmietaną i sokiem z cytryny. Chałwę pokroić na kawałki, lekko pokruszyć i delikatnie wmieszać w masę. Całość przelać
Di gotuje