potrzebne jest do ugotowania makaronu licząc od postawienia na kuchence wody ;-) wszystko inne robi się w tzw. międzyczasie ;-) i smakuje rewelacyjnie... SKŁADNIKI 150 g świeżego szpinaku 150 g sera mascarpone 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 150 g sera feta 1/2 czerwonej papryki makaron Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, a listki kroimy w cienkie paski, czosnek przeciskamy przez praskę
Czary - gary w kuchnipropozycję bardzo szybkiego dania, do przygotowania w kilka chwil :-) Możecie je zrobić na obiad lub na kolację, jest lekkie i niezwykle smaczne :-) SKŁADNIKI 1 nieduży seler naciowy 150 g sera mascarpone 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oleju sól, pieprz ok. 300 g makaronu dodatkowo: tuńczyk z puszki, pomidor Selera oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mascarpone łączymy ze śmietaną. Makaron(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy selera, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy aż zmięknie. Dodajemy ser ze śmietaną i mieszamy aż mascarpone wyraźnie się rozpuści, podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje. Przekładamy sos do ugotowanego i odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na talerze, obsypujemy tuńczykiem i kawałkami pomidora
Czary - gary w kuchnikapitalne! Puszyste, nie za słodkie... i fantastycznie rosną w piekarniku... a no i to co ważne - robi się je bardzo szybko :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1,5 łyżeczki amoniaku dowolne nadzienie (dżem, konfitura, czekolada itp.) białko(...)cukier do posypania wierzchu Mąkę przesiewamy, dodajemy cukry i amoniak mieszamy razem. Dodajemy ser, jajko, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto (ma luźną konsystencję). Dzielimy je na cztery części i z każdej formujemy kulkę, a następnie każdą rozwałkowujemy na stolnicy obficie posypanej mąką. Każdy placek dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), u podstawy trójkątów kładziemy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy
Czary - gary w kuchnidań ciepłych jak i zimnych i fantastycznie smakuje na ciepło i na zimno :) Jednym słowem dodatek baaardzo uniwersalny, a do tego robi się go błyskawicznie... :-) SKŁADNIKI 125 g sera mascarpone 3 - 4 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) 3 łyżki mleka 2 łyżki startego grana padano sól, pieprz Mleko i mascarpone umieszczamy w rondelku i mieszając rozpuszczamy ser. Dodajemy musztardę, grana padano
Czary - gary w kuchnidrożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego suszony majeranek dodatkowo keczup dowolne nadzienie: wersja I (mojej córki): 2 - 3 rodzaje dowolnego sera wersja II (mojego męża): szynka, cebula, ogórek kiszony, ser wersja III (moja): mozzarella, cukinia, suszone pomidory, parmezan Mąkę, sól, czosnek i majeranek mieszamy razem, dodajemy oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie
Czary - gary w kuchnifilet z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kromka chleba razowego 2 łyżki startego sera (np. grana padano) sól, pieprz, słodka mielona papryka Fileta kroimy w paski lub w kostkę (jak wolicie), posypujemy solą, pieprzem i papryką, a następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Selera(...)solą, pieprzem i jogurtem. Z chleba obcinamy skórkę i kroimy go w kostkę, a następnie obsuszamy na suchej patelni, tak by powstały grzanki, posypujemy nimi sałatkę. Wierzch posypujemy startym serem
Czary - gary w kuchnipszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g margaryny 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg sera białego (polecam z wiaderka) 1 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy i pomarańczowy(...)dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą częścią ciasta. Ser, cukier, masło i jajka umieszczamy w garnku z grubym dnem i dokładnie mieszamy. Budyń rozrabiamy w mleku, dolewamy do masy serowej i całość gotujemy do chwili aż na powierzchni zaczną się
Czary - gary w kuchniprzewrotny i to dosłownie... Nie będę się rozgadywać, po prostu spróbujcie sami... Dlaczego? Bo nie jest za słodki, ma idealną konsystencję i w ogóle... ;-) SKŁADNIKI Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto(...)ciastem i pieczemy kolejne 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy obie masy są upieczone. Studzimy sernik, a następnie wierzch brytfanki przykrywamy prostokątną tacą i odwracamy ciasto - ser powinien być teraz na górze, a biszkopt na dole; delikatnie ściągamy papier. Wierzch polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem
Czary - gary w kuchnipuszka tuńczyka w kawałkach w oleju 200 g śmietany 30% 2 żółtka po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki sól, pieprz ok. 200 g makaronu starty ser grana padano ewentualnie pomidor Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy i wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy posiekane zioła i chwilę podsmażamy. Śmietanę dokładnie roztrzepujemy z żółtkami, wlewamy(...)podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos przelewamy do odcedzonego makaronu i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na talerze, posypujemy serem i pokrojonym pomidorem. Pycha
Czary - gary w kuchnijego smakiem, ale może wykorzystacie przepis podczas weekendu? A robi się go błyskawicznie, a do tego ma lekka kremową konsystencję i niesamowity smak świeżych jagód... pyszny... SKŁADNIKI 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 30 % 100 ml mleka 8 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 l jagód 1 galaretka malinowa lub owoce leśne 400 ml gorącej wody herbatniki(...)wodzie. Z jagód odkładamy 1/4 całości, a resztę delikatnie rozgniatamy widelcem. Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone miksując na wolnych obrotach miksera. Gdy ser i śmietana połączą się dodajemy jagody i przez chwilę miksujemy (masa powinna nabrać jagodowego koloru), a następnie powoli wlewamy żelatynę (cały czas miksując). Gotową masę wykładamy na herbatniki, wierzch posypujemy odłożonymi
Czary - gary w kuchnijajko 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz Sałatka z ogórków: 3 ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup, majonez, musztarda lub inne sosy (dowolnie, co lubicie) 4 bułki do burgerów Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki kotletów i wyrabiamy(...)Bułki kroimy na pół i chwilę podgrzewamy na grillu (ale musicie uważać, bo bardzo szybko się przypalają). Na dolną część bułki nanosimy musztardę, na nią kładziemy sałatę, mięso, ser, sałatkę ogórkową, keczup, cebulę czerwoną, pomidora, (ewentualnie jeszcze raz sałatę), majonez, nakrywamy drugą częścią bułki. Smacznego :-) P.S. Jeśli ktoś chciałby zapytać gdzie w moim burgerze jest keczup, to odpowiadam
Czary - gary w kuchnidość filetów w panierce i wszelkich nuggetsów, to zachęcam Was do przygotowania tej wersji fileta :-) Na pewno Was nie zawiedzie :-) SKŁADNIKI 3 pojedyncze filety z kurczaka 3 plasterki sera topionego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz woda Filety myjemy, oczyszczamy z wszelkich żyłek i cienko rozbijamy. Każdy kawałek(...)dusimy aż mięso zacznie mięknąć. Przekładamy je na drugą stronę, warzywa delikatnie mieszamy (żeby nie uszkodzić roladek) i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości. Jeśli z roladek wypłynęło trochę sera, nie przejmujcie się, po prostu rozmieszajcie go w warzywnym sosie. Jeśli czujecie taką potrzebę, możecie gotowe danie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso pasuje do kaszy
Czary - gary w kuchniteż :-) Z takiego połączenia zawsze wyniknie coś korzystnego :-) A do tego są naprawdę smaczne :-) i łatwo je przygotować... Do dzieła kochani :-) SKŁADNIKI Farsz: 150 g szpinaku 150 g sera białego 2 żółtka 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem sól, pieprz kilka łyżek masła klarowanego Naleśniki przygotowane wg dowolnego przepisu (np. jednego z tych: jeden(...)pamiętajcie, by czosnek nie zbrązowiał, bo danie będzie gorzkie), następnie dodajemy szpinak i całość przesmażamy aż sok, który się wytworzy odparuje. Odstawiamy patelnię z palnika i studzimy zawartość. Ser biały, żółtka, sól, pieprz i przestudzony szpinak umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, składamy w chusteczki i smażymy z obu stron
Czary - gary w kuchnisuszonych pomidorów 3 - 4 łyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina) ser feta lub parmezan (w zależności co bardziej Wam smakuje) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta kroimy w kostkę, posypujemy paprykami, solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut(...)dodajemy do makaronu). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i dynię i gorące wsypujemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wierzch posypujemy wybranym serem. Jeśli wolicie sałatkę całość odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli natomiast danie na ciepło to podajemy "od ręki". I co, szybko? No pewnie
Czary - gary w kuchniwyjdzie jeśli dodam to i to i to..." I wiecie co? Wyszło genialnie :-) Słodki smak marchewki i kukurydzy udało mi się fantastycznie przełamać ostrzejszymi przyprawami, a dodatek sera rozpuszczającego się w gorącej zupie dał fantastyczny efekt :-) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, z pewnością nie będziecie żałować tej decyzji :-) SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 marchewki 2 łyżki gęstej śmietany(...)uważacie, że zupa wyszła zbyt gęsta, to przed zakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy starym serem. Możecie też przygotować do niej grzanki z bułki lub chleba tostowego albo podać z groszkiem ptysiowym. Nie mniej w wersji bez tych dodatków też jest pyszna
Czary - gary w kuchni