kanapki: 200 ml śmietanka 30 lub 36% (opcjonalnie 18%, ale lepsza jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka suszonych pomidorów Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania(...)minut. Następnie usmażyć je na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu elektrycznym do pożądanego stopnia wysmażenia steku. Na talerzyku ułożyć dwa gofry. Na jednej części ułożyć sałatę, pokrojony ser pleśniowy, pokrojone suszone pomidory, odrobinę chutney’u z cebulu i kilka plastrów steka. Całość polać sosem. Przykryć drugim gofrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówMasło zaś z trawą cytrynową i papryczkami podgrzałam i nim pierożki polałam. Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście ostre - wyjątkowe. Składniki: farsz: 250 czerwonego bobu, 200 g sera typu śródziemnomorskiego Arla Apetina z ziołami prowansalskimi, 20 g listków zielonej pietruszki (pęczek), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 200 g mąki poznańskiej, 2 żółtka, szczypta soli(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (Można przetrzeć przez gęste sitko, aby oddzielić skórkę jeśli nie została całkowicie zmiksowana.) Do bobu dodajemy pokrojony ser Apetina, pieprz i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy bardzo drobno posiekaną pietruszkę i mieszamy. Farsz wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Ciasto: Do mąki dodajemy
Moniki SmakołykiPopularne ciasto, tym razem w wersji z czekoladą. Pychotka! Składniki: 1/2 kg sera do sernika 2 galaretki pomarańczowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody 2 Śnieżki w proszku lub 250 ml śmietany kremówki 1 szklanki mleka- do śnieżek biszkopty do wyłożenia trotownicy czekoladowe wiórki- CUKIETERIA czekoladowe rurki- CUKIETERIA tulipany z masy- CUKIETERIA Wykonanie: *Tortownicę wykładamy ciastkami(...)gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z szklanką zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 250 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na boki ciasta wbijamy rurki czekoladowe, wierzch obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi, układamy tulipany jako dekorację
Z Majeczką w kuchniziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także pieczarki, paprykę(...)zupy krem. 5. Nafaszeruj obficie cukinie. Następnie ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Jeśli używasz sera, posyp nim cukinie 10 minut przed końcem pieczenia. Podawaj posypane natką pietruszki lub inną zieleniną. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Powiedz dietom nieprzepyszne i do tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się(...)pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Do masy dodaj jedną lub dwie łyżki stołowe startego żółtego sera – wówczas każdy kęs będzie jeszcze bardziej apetyczny! Zioła, przyprawy, panierka – jak podkreślić smak kotlecików? Żeby danie było bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne, koniecznie dodaj podsmażoną na odrobinie oleju
Tradycyjna Kuchniaurozmaicenie biwakowego jedzenia to pomidory faszerowane nadzieniem na bazie pasztetu PROFI. Będziemy potrzebować : -dwa pomidory -pasztet z drobiem i szczypiorkiem firmy PROFI - małą główkę cebuli -trzy plastry sera żółtego -trzy małe korniszony Z pomidorów odkrawamy wierzch i łyżeczką wydrążamy środek. Do miski wykładamy pasztet, dodajemy drobno pokrojone: cebulę, ser, korniszony. Wszystko dokładnie mieszamy i nadziewamy pomidory. Wydrążony miąższ możemy
Kulinarne przemysleniaNeapolu powstała w formie znanej współcześnie. O co może chodzić? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna. To przecież... pizza! Początkowo jej składnikami były pomidory, ser mozarella i bazylia, które reprezentują narodowe barwy Włoch - państwa, w którym powstała znana na całym świecie popularna margherita. Dziś można zamówić pizzę z niemal każdym składnikiem, ale najlepiej przygotować ją od podstaw w domu :) Wprawdzie przepis(...)opcjonalnie czosnek granulowany) 2 łyżeczki suszonego oregano (może być również bazylia lub zioła prowansalskie) sól, cukier do smaku 1 łyżka oleju lub oliwy Dodatki (ilość według zapotrzebowania): tarta mozarella ser typu camembert - pokrojony w plastry salami - w plastrach kiełbasa jałowcowa - pokrojona w plasterki ananas - w kawałkach papryka - pokrojona w paseczki kilka pieczarek - pokrojonych w plasterki inne ulubione dodatki takie
Ratunku obiadnadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta (z grzybami i cebulką lub nawet bigos), podsmażona cebula, kiełbasa, papryka, pieczarki, ser żółty lub wszystko razem wymieszane i podsmażone (bez żółtego sera oczywiście). I tak zmieniając dodatki za każdym razem otrzymamy nieco inne paszteciki. Niemniej jednak ja przedstawię Wam moją ulubioną opcję, czyli
Rozpustne gotowaniepodczas Kuchennych Rewolucji. Smaczne, jednak jak dla mnie, zbyt intensywny smak połączenia foie gras i musu z homara sprawia, że taką porcją przystawki można się przesycić. Sałatka z kozim serem z musem z mango – 30zł Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym na grzance. Wszystko
Kuchnia Bazyliitemu, że siekacz poprzecinał jego włókna. Jestem ogromnie zadowolona i serdecznie polecam ;) A teraz przepis. Potrzebujemy: 1 kg karkówki wieprzowej 2 ogórki kiszone 1 cebula kilka plastrów żółtego sera kilka łyżeczek ajvaru sól, pieprz do smaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego Mięso kroimy w plastry grubości(...)Następnie solimy i pieprzymy. Z każdej strony mięso traktujemy siekaczem, dokładnie miejsce po miejscu. Każdy plaster smarujemy cienko ajvarem nakładamy plaster sera, pokrojony w słupki ogórek i cebulkę pokrojoną w pióra. Zawijamy w roladę starając się, aby nic nie wychodziło n wierzch ;) i tak postępujemy z każdym następnym kawałkiem. Następnie każda roladę obtaczamy w mące i układamy na patelni
MamaOskarkanadaje wyraźniejszego smaku i czyni ciasto bardziej wytrawnym. Farsz pozostawiam waszemu gustowi... U mnie papryka, czosnek, cebula, pieczarki ,zioła prowansalskie pieprz ziołowy,pieprz cyenne i koncentrat pomidorowy no i ser starty oczywiście. Składniki : 300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej chlebowej 1 płaska łyżeczka soli 8 g suszonych drożdży lub 16g świeżych(...)części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm. 4.Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Brzegi należy posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem choć można to pominąć. 5. Calzone pieczemy
vaniliowoczekoladowałyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 120 ml oliwy z oliwek 3/4 szklanki panierki Panko lub bułki tartej ok. 100 g startego żółtego sera Przygotowanie: Na parze lub w osolonej wodzie gotujemy przez kilka minut różyczki brokuła i kalafiora. Powinny pozostać lekko twarde i sprężyste. Po ugotowaniu odsączamy z wody. W misce(...)mieszamy pozostałe składniki, tj: panierkę panko lub tartą bułkę, oliwę z oliwek, oregano, sól, pieprz, paprykę. Brokuły i kalafior przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy "panierkową" miksturą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego
bistro mamaSKŁADNIKI Makaron: 2 szklanki mąki gryczanej 2 jajka ok. 0,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowo mąka do podsypania Dodatkowo: 2 szklanki bobu 3 łyżki masła klarowanego starty ser grana padano lub parmezan ziarna słonecznika 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru woda Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i jajka, delikatnie zarabiamy jajka z mąką i dolewamy wodę. Zagniatamy(...)suchej patelni. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy makaron i chwilę smażymy, na koniec dodajemy bób, mieszamy i po 1 - 2 minutach zdejmujemy z palnika. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy serem i słonecznikiem. Danie najlepiej smakuje na ciepło
Czary - gary w kuchniCzas całkowity 25 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 25 min Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g kiełbasy chorizo 50 g sera żółtego 10 pomidorków śliwkowych 1 mała cebula 1/3 papryki pomarańczowej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do chili con carne Instrukcje Chorizo kroimy w niedużą kostkę(...)Górny brzeg przekładamy na dół, a dolny na górę. Tak przygotowane porcje układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wykładamy po jednej łyżce farszu. Wierzch posypujemy serem startym na średnich oczkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez 8-10 minut. Ciasto powinno być rumiane. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniSkładniki (na 1 porcję) - ½ kostki sera twarogowego półtłustego (ok. 100 g), - ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - 4 rzodkiewki (ok. 80 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16g). Sposób przygotowania 1. Ser twarogowy mieszamy z jogurtem naturalnym. 2. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Kroimy rzodkiewkę w kostkę. 4. Twarożek posypujemy rzodkiewką i szczypiorkiem. Twarożek jest bogaty
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach