żółtek - 1 i 1/2 szklanki mleka letniego - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 kostki miękkiego masła - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 kg sera twarogowego - sok z jednej cytryny - 1 laska wanilii lub dwa cukry waniliowe Na piankę - 5 białek - 1/2 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj po kolei żółtka(...)ciągle ubijając sok z cytryny. Teraz kolej na ser twarogowy, dodawaj po jednej łyżce, następnie budynie i na bardzo wolnych obrotach mleko. Masa jest rzadka i taka powinna być. Wylej ją na formę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 170-175 °C góra - dół. Pod koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka
Pasje Jolkiczłowiek te kawałki w całości :D Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małej puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki) 1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła do smażenia grzanek(...)rękawie przez 1 godzinę w 160st C. Ciepłą karkówkę strzępimy na małe kawałki i studzimy. Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą
Kuchnia w czekoladzieżółtka 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek 120 ml oleju 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć(...)wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszpinaku (użyłam świeżego) 2 ząbki czosnku cebula papryka chili sól (opcjonalnie) oliwa Masa jajeczna: 2-3 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego sól (opcjonalnie) ser gorgonzola Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem(...)podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 20 minut. Doprawić solą. Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną, rozłożyć pokruszony ser gorgonzola. Wierzch posypałam posiekaną papryką chili. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego
zadanie-gotowanieoregano). Spróbujcie:) Składniki: paczka ciasta francuskiego 2 małe cukinie 1 średni por 1 łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki tymianku 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 50 g startego żółtego sera sól i pieprz Wykonanie: Przygotować nadzienie. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, dodać zioła i szczyptę soli. Dusić na średnim ogniu około 15 minut. Pora również pokroić na cienkie plasterki(...)gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg). Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pora, a na nią warstwę cukinii. Zalać nadzienie jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem i 1/2 łyżeczki soli. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 - 25 minut. Jeśli brzegi przypiekają się zbyt szybko - przykryć aluminiową folią. Po wyjęciu odczekać około 10 minut przed podaniem
zadanie-gotowanieUdało się, oto moja musaka :) W zasadzie pozostało już po niej tylko wspomnienie, także mogę przypuszczać, że była smaczna. Następnym razem jednak wierzch posypię większą ilością startego sera, bo według mnie było go za mało. Myślę, że zapiekankami podobnie jak z tartami, pomysłów i kombinacji może być nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Polecam i już myślę(...)gałką muszkatołową. Pod koniec dodać jajko, energicznie mieszając. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso, ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut
zadanie-gotowanierazem zapiekanka ziemniaczana, prosta i sycąca. Składa się z kilku warstw ziemniaków, przełożonych szpinakiem i marchewką. Wierzch polałam masą jajeczną, można również posypać samym startym serem. Jeżeli miałabym podsumować kończący się tydzień, to największym odkryciem była dla mnie zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko. A to dlatego, że do tej pory wydawało mi się, że nie lubię akurat tego rodzaju(...)ziemniaków 450 g szpinaku (u mnie świeży) 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek oliwa masa jajeczna: 2 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, starty ser (u mnie cheddar) Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szpinak podsmażyć, aż do odparowania płynu. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę, dusić przez chwilę. Spód naczynia
zadanie-gotowanieczerwonego wina 300 ml bulionu 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka tymianku 1 liść laurowy oliwa 700 g ziemniaków 20 g masła 100 ml śmietanki 30% 100 g startego sera cheddar szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i pieprz Wykonanie: Podsmażyć wołowinę na oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone(...)się zagęścić - nie może być płynna. Na koniec wyjąć listek laurowy. Jednocześnie przygotować ziemniaczane puree. Ziemniaki ugotować i odcedzić. Ugnieść na gładką masę z masłem, śmietanką i 3/4 sera. Dodać po szczypcie gałki, soli i pieprzu. Poczekać aż obie masy ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając
zadanie-gotowaniełyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru muscovado sól (od czosnku po sól nie więcej niż 1,00 zł) opcjonalnie kilka łyżek startego twardego sera (lub mozzarelli jeśli wolimy ciągnący efekt) Wykonanie: Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na oliwie z dwiema szczyptami soli. Użyć dużej głębokiej patelni lub teflonowego rondla. Kiedy cebula(...)Makaron wrzucić do rondla z sosem. Zamieszać i podgrzewać chwilę. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęsty - dolać wody z gotowania makaronu. Podawać posypane dużą ilością ulubionej zieleniny i opcjonalnie serem
zadanie-gotowaniewyczekiwane zwolnienie tempa :) Dzisiaj przygotowałam tost z jajkiem sadzonym. Bardzo smaczne i sycące śniadanie, a do tego świeży sok wyciśnięty z pomarańczy. Polecam. Składniki: chleb tostowy jajko łyżka startego sera (np. parmezan) sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Opiec kromkę chleba tostowego w opiekaczu. Usmażyć jajko sadzone. Na ciepły tost zetrzeć ser, na to położyć gorące jajko, posypać solą, pieprzem
zadanie-gotowanienaturalnie - okazuje się, że smakuje wyśmienicie :) Znacie jakieś wyjątki od tej reguły? Składniki: 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 100 g fety (lub innego sera typu bałkańskiego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa sól zielona kolendra lub pietruszka jajka - tyle, dla ilu osób gotujemy Wykonanie: Cebulę i paprykę(...)minut). Dodać roztarty z solą ząbek czosnku i przyprawy. Wymieszać i po minucie dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu około 15 minut do zgęstnienia sosu. Dodać pokruszony ser i wymieszać. Wbić jajka i włożyć patelnię do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Zapiekać do ścięcia jajek - około 5 - 10 minut. Podawać z natką kolendry lub pietruszki z dodatkiem świeżego
zadanie-gotowanieserio! :) ps wydrążony miąższ ziemniaków można/należy wykorzystać jako składnik tarty . Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości - podłużne, o zdrowej skórce 2 plastry surowego, wędzonego boczku niewielki kawałek sera cheddar oliwa sól i pieprz gęsta, kwaśna śmietana szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, natłuścić oliwą z solą i zawinąć (każdy osobno) w folię aluminiową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym(...)minut (do lekkiego zrumienienia). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć łódeczki cienkimi paseczkami boczku i cheddara. Wstawić jeszcze raz pod grill na kilka minut do roztopienia się sera. Po ponownym wyjęciu nałożyć do każdej łódeczki łyżkę kwaśnej śmietany i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i grubo zmielonym pieprzem. Podawać natychmiast
zadanie-gotowanietradycyjny kształt okręgu) 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu 2 opakowania drożdży instant (2x7g) odrobina oleju (około łyżeczki) twardy ser w kostce np. Gouda sos bolognese około 1-11/2 chochelki gęstego sosu * możecie wykorzystać ten przepis , swój własny lub użyć gotowego sosu bolognese ze słoika i dodać do niego mięso(...)nakładamy nasz sos bolognese (!gęsty). Wkładamy do piekarnika na kolejne 18-20 minut. Na koniec wyciągamy jeszcze na chwilę i posypujemy całą pizzę (startym na tarce na grubych oczkach) serem żółtym. Wkładamy do piekarnika na ostatnie 5 minut. Wyciągamy i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiwypróbowania. Przepis Składniki: Spód: 200 g mąki pół opakowania proszku do pieczenia 75 g cukru 65 g masła jajko Masa serowa: 3 jajka 500 g odtłuszczonego serka (może być ser do serników) 190 g cukru 400 g kwaśnej śmietany 75 g masła 125 ml mleka 1 opakowania budyniu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąką, proszek do pieczenia i cukier dokładnie(...)wykładamy cienką warstwą w formie do pieczenia. Spód i boki. Przepis jest na okrągłą formę o średnicy 26 cm. Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do lodówki. Ser, 150 g cukru (40 g zostawiamy na później), żółtka, śmietanę, masło, mleko i budyń waniliowy miksujemy razem, aż do otrzymania jednolitej masy. Odlewamy jeden kubek masy i wstawiamy do lodówki
KasiaiKrzysiu.plulubionego sernika na bazie twarogu. Rozkoszuję się wtedy połączeniem kruchego spodu z aksamitnym wnętrzem i intensywnie serowym smakiem :) Składniki na dużą blachę o wymiarach LxW 35x25cm: MASA SEROWA 1kg sera twarogowego we wiaderku - zwykle używam firmy Zott 6 jaj - dużych, lub 7 mniejszych 1 i 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła [100g] 1/2 kostki margaryny [100g] 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)wystudzenia - wtedy masa serowa nie będzie wsiąkać w kruchy spód . W międzyczasie przygotować masę serową. Utrzeć mikserem żółtka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zmiksować ser z miękką margaryną, dodając stopniowo po 2-3 łyżki żółtek. Dodać budyń, kasze manną i aromat. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli - wspomaga trwałość piany. Wmieszać ją delikatnie do masy
Grunt to przepis!