ser - 17000 przepisów (strona:416/1134)

KLUSKI LENIWE 128

Smaki dzieciństwa....uwielbiam do nich wracać a Wy? Kluski leniwe to jedno z takich właśnie dań.   Składniki:   ok 500 g białego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jajka szczypta soli Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.Przełożyć do miski,dodać jajka,sól oraz mąkę - zagnieść szybko na jednolitą masę.Gdy ciasto  bardzo się klei,jest

Niespełnione zdolności kulinarne
Bezglutenowe racuszki z botwinką i fetą 129

Pyszne, delikatne placuszki na maślance z dodatkiem botwinki i sera feta. Idealne na śniadanie, kolację lub dodatek do obiadu. Polecam :) 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki 2 jajka 100 g sera feta pokrojonego w kosteczkę mały pęczek botwinki (łodygi i liście) szczypta soli i pieprzu łyżeczka posiekanej natki pietruszki   olej rzepakowy

Mienta blog
Błyskawiczne piątki - Lekka sałatka z serem pleśniowym 123

Sałatka jest dobra na wszystko. A lekka sałatka to już na pewno. Moja jest jedną z lepszych, wrzucam do niej wszystko to co lubię, oczywiście ser pleśniowy i pyszny sos. Polecam na błyskaw iczny piątek . Składniki : * mix sałat * kilka rzo dkiewek * czerwona papryka * kilka czarnych oliwek  * pół ogórka * ulubiony ser pleśniowy * łyżka oliwy z oliwek * łyżka miodu * łyżka soku

Magiczne Życie Marty
sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem 1648

schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy. składniki na masę serową: 1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego) 300 g cukru 250 ml śmietany, kwaśnej 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 250 ml mleka 2 budynie waniliowe(...)łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Jajka oraz białka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz budynie i mąkę wymieszane z mlekiem. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Frittata ze szpinakiem, łososiem i fetą 157

osób- 1 porcja - 358 kcal)   8 jajek  4 łyżki mleka 200 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 150 g wędzonego łososia (na zimno) 180 g sera feta pęczek szczypiorku  1 łyżka masła sól pieprz  PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, posiekany

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z mozzarellą i oliwkami + film 169

dodatek do potraw z grilla. Jest błyskawiczna i prosta w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna.   Składniki na 3 porcje : 10 pomidorków koktajlowych 2 ogórki zielone 150 g sera mozzarella 1 czerwona cebula 5-6 liści sałaty lodowej 100 g oliwek zielonych sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy czarny pieprz sól(...)Przepis : Porwane na mniejsze części liście sałaty wrzucamy do miski. Pomidorki przekrawamy na pół a ogórki kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do sałaty. Czerwoną cebulę drobno siekamy, ser mozarella kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi warzywami, do sałatki dodajemy również odsączone z zalewy oliwki. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy sok z cytryny, musztardę, odrobinę soli oraz

Smakowite Dania
Straż (Strażnicy Veridianu #1), Marianne Curley 158

Ethan miał zaledwie cztery lata, kiedy została zamordowana jego starsza siostra, Sera. Teraz, dwanaście lat później, Ethan prowadzi podwójne życie. Z jednej strony jest zwyczajnym uczniem liceum w australijskim mieście Angel Falls. Z drugiej – niezwykle utalentowanym agentem organizacji nazywanej Strażą – strażnikiem czasu, którego misją jest chronienie historii. Nie wolno dopuścić, aby samolubna, nieobliczalna potęga zmieniła bieg przeszłych wydarzeń(...)odmiennych charakterach. Ethan to pozornie zwyczajny nastolatek. Życie go nie oszczędziło. Niegdyś jego rodzinę dotknęła straszna tragedia – zarówno rodzice chłopaka, jak i on sam musieli stawić czoła śmierci Sery – siostry Ethana. Wydarzenie to znacząco wpłynęło na relacje rodzinne chłopaka. Rodzice Ethana wciąż przeżywają śmierć córki - matka cierpi na depresję, a ojciec stał się bardziej wycofany, zamknięty w sobie. Ethanowi również

Tetiisheri
Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami 183

przygotowaniu, przepyszny, nie za słodki, idealny… Nie chwalę swojego przepisu, po prostu kocham serniki Sernik czekoladowy z kajmakiem i orzechami Składniki: Około 100 sztuk herbatników 1 kg sera mielonego z wiaderka 2 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 kostka (250) masła, lub ewentualnie margaryny 3 budynie (2 czekoladowe, 1 śmietankowy lub waniliowy) 1 szklanka mleka kilka rodzynek(...)rozpuszczenia się cukru. Dwa jajka wbijamy do szklanki i mieszamy widelcem. Jajka wlewamy do naszego garnka z masłem i cukrem. Wszystko robimy na małym ogniu. Czas na ser. Dodajemy go partiami cały czas mieszając i nie wyłączając palnika. Musimy uzyskać idealnie gładką masę, którą ciągle mieszamy. Jak już jest gładka jak aksamit wyłączamy na chwilkę kuchenkę i dodajemy garść rodzynek

Kocham Czekoladę
Pizza z kurczakiem i szynką 156

oregano lub ziół prowansalskich Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą. Składniki na farsz: 50 dag sera żółtego mozzarella 20 dag plasterków szynki 50 dag pieczarek 2 duże cebule kawałki kurczaka z rosołu mieszanka przypraw do potraw włoskich Przygotowanie. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody(...)wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp

Kocham Czekoladę
Sernik Malibu 204

SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm) SPÓD: 250 g dowolnych herbatników, u mnie piernikowe 1 duża łyżka Nutelli 1 łyżka masła SER: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki) 1 szkl cukru 5 jajek (M) 2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 1 szkl wiórek kokosowych 2/3 szkl alkoholu Malibu(...)dosłownie na piasek – ja robię to malakserem). Rozgrzać delikatnie w rondelku z masłem i Nutellą. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko ugnieść. 3. Ser zmiksować z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, następnie mąkę i na końcu wiórka z Malibu – cały czas miksując. 4. Całość wylać na spód z ciastek, piec

Kocham Czekoladę
Tarta z porem i boczkiem 144

ciasto mąka, 200g masło, 100g żółtko jajka, 1 szt śmietana 18%, 2 łyżki Składniki na farsz por, 1 duża szt boczek, 200g śmietana 18%, 250g jajko, 1 szt ser żółty, 200g olej, 2 łyżki gałka muszkatołowa starta, 1/3 łyżeczki pieprz, 1/4 łyżeczki Przygotowanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut(...)pory zmiękną i będą lekko rumiane. Jeśli boczek jest chudy na patelnie trzeba wlać odrobinę oleju. W misce mieszamy jajko, śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową, na końcu starty żółty ser (nie solimy!!!). Masę dodajemy do usmażonych porów. Mieszamy całość, przekładamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 20-25 minut

Gotowanie moimi oczami
Ravioli ze szparagami 138

farsz: 500 g białych szparagów, 140 g sera białego, 140 g twarogu solankowego wędzonego,   ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml,   sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą(...)całkowitego wmieszania w sos. Zdjąć z ognia. Białe szparagi umyć, obrać , włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, odsączyć. Do szparagów dodać ser, twaróg i białko. Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać

królestwo garów
Pulpeciki mięsne w sosie serowo-koperkowym 175

ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy olej rzepakowy Sos: 1 mały kubeczek gęstej śmietany (np. 18%) połowa opakowania sera pleśniowego - niebieski Lazur mały serek topiony śmietankowy pęczek kopru Wykonanie: Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę, przesmaż na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną(...)mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu), przypraw. Utwórz kuleczki, smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W garnuszku rozgrzej śmietanę, dodaj pokrojone w malutkie kawałeczki sery, roztapiaj, mieszaj ciągle. Gdy sos ładnie się połączy dodaj pulpeciki, duś chwilę. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Makaronowa sałatka z warzywami, jakiem, oliwkami, szynką i camembertem. 177

kokardki około 7 czarnych oliwek 1 mala cebulka czerwona 1 papryka konserwowa firmy Orzech   3 jajka ugotowane na dwardo 4 plasterki szynki pokrojone w kostkę lub paseczki 1 ser camembert 1 słoik mieszanki  warzywnej firmy  Orzech ( marchewka, kukurydza, groszek) do smaku sól morska Cenos   pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy 2/3 łyżki majonezu Wykonanie : Do miski(...)przekładamy ugotowany makaron, dodajemy : pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony w kostkę ser camembert, pokrojone w plasterki oliwki, oraz mieszankę warzyw odsączonych z wody.Następnie dodajemy : musztardę, sól, pieprz do smaku.Wszystko mieszamy, następnie dodajemy majonez i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do przegryzienia smaków. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Fenkuł zapiekany z serem 109

Fenkuł czyli koper włoski charakteryzuje się nieco anyżkowym posmakiem, co według mnie sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi gatunkami sera. Tak jak w tym przypadku, gdy przygotowujemy bardzo proste danie. Po prostu: koper włoski, kilka gatunków sera, pomidorki i troszkę soku z cytryny. Wystarczy na małą kolację, czy drugie danie na obiad

Milion Smaków