Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym i serem, podana z purée ziemniaczano- cukiniowym Czas na cukinie. Składniki: 2 cukinie 200 g pasty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 szalotka sól morska 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne oliwa oregano 150 g mozzarelli Wykonanie: Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół, wydrążyć miąższ(...)łyżki) wrzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz miąższ z cukinii. Przyprawić. Dodać pastę pomidorową, chwilę gotować do połączenia składników. Każdą polówkę cukinii wypełnić uzyskanym sosem pomidorowym, posypać dowolnym dobrym serem (u mnie akurat była dostępna mozzarella). Ułożyć łódeczki w naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym oliwą. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Piec w temperaturze 200 stopni. Można regulować czas pieczenia według preferencji
Wino Francja Kuchniachochli gorącego rosołu mięsno - warzywnego 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula kilka łyżek startego żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku 1 duża ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu), pokrojona drobno Przygotowanie : Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej(...)Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i kukurydzę, posól, jeśli trzeba. Możesz też dodać trochę świeżo mielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze trochę. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty. Połącz dobrze i od razu podawaj. Świeżo przygotowane risotto jest najsmaczniejsze. Dziękuję za oryginalny przepis i wskazówki, jak zrobić tak pyszne risotto autorowi przepisu z zajadam.pl
Anioszek w kuchnichochli gorącego rosół 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli), sól ziołowa, pieprz mielony 1 mała cebula kilka łyżek startego żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku 1 mała ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu) 1 ugotowana pietruszka (najlepiej z rosołu) opcjonalnie kawałek selera i kalarepy z rosołu Przygotowanie : Pieczarki obierz, umyj i pokrój(...)przygotowane wcześniej pieczarki i pokrojone w kostkę warzywa oraz kukurydzę. Posól, jeśli trzeba. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze minutkę. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty, już po wyłączeniu gazu. Połącz dobrze i od razu podawaj. Świeżo przygotowane risotto jest najsmaczniejsze. Poprzednie risotto wyszło smaczne, ale to było super pyszne :) Polecam i smacznego
Anioszek w kuchnidzieciaków miała co jeść, a i dorośli nie narzekali. Miło po latach powrócić do tych wspomnień pogryzając przy kubku herbaty... oponkę :-) Oponki serowe OPONKI SEROWE 0,5 kg białego sera 1 szklanka cukru 1/2 margaryny 2 jaja 1 łyżeczka sody 1 kg mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej do smażenia Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte
peggiwkuchniszklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 300 g szpinaku (może być mrożony) 80 g sera feta 2 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 żółtko Drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i 1 łyżkę mąki(...)suszonych pomidorów wrzucamy drobno pokrojone pomidory i chwilę podgrzewamy. Do pomidorów dodajemy szpinak - podsmażamy do momentu odparowania płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi
peggiwkuchnidobry smak :-) Zapraszam do wykonania: SKŁADNIKI (dwie porcje): - 1/2 brokuła - 2 jajka - 1 pierś z kurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok. dag sera żółtego (dokładna ilość wg uznania) - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - kilka rzodkiewek - garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję(...)kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem. Przygotowuję sos- czosnek wyciskam w prasce, łączę z jogurtem. Nakładam go na wyłożone na talerzu składniki. Dodaję pokrojoną rzodkiewkę, posypuję słonecznikiem, pistacjami, żurawiną. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoprzygotowaniu a do tego bardzo pożywna. Idealnie nadaje się do pracy na drugie śniadanie lub na szybką kolację. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 300 g kaszki kuskus 150 g sera żółtego 300 g szynki w kawałku (na przykład z indyka) 2 średnie pomidory (około 300 g) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz oraz 300 ml wrzącej wody do zalania kaszki(...)miski i zalewam wrzącą wodą. Mieszam i odstawiam do napęcznienia i wystudzenia (od czasu do czasu możemy przemieszać aby kaszka się nie zbryliła). Szynkę kroję w drobną kostkę. Ser żółty również kroję w drobną kostkę. Umyte pomidory kroję w kostkę razem ze skórką. Końcowe przygotowanie sałatki z kaszki kuskus: Do zimnej kaszki kuskus dodaję wszystkie składniki sałatki, doprawiam solą, pieprzem
Uwaga Babcia Gotujesmaczne pierożki warte polecenia! Składniki: 0,5 kg mąki 1 jajko 3 łyżki oliwy 1 szklanka wrzącej wody Składniki farszu: 1 kg kapusty słodkiej 0,25 dkg białego sera 1 duża cebula kawałek boczku wędzonego pieprz, sól Wykonanie: Kapustę szatkujemy, gotujemy na miękko, lekko solimy, ostudzamy, odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy, dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulkę i zeszklić z usmażonym boczkiem, wszystko przekładamy do odciśniętej kapusty. Ser pokruszyć i dodajemy również do kapusty. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie wyrabiając ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinać krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy pierogi do wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmujemy, polewamy
kgwjanczewoSkładniki; burak ugotowany lub upieczony, szpinak, ser feta, sezam, ocet balsamiczny Wykonanie; Ugotowanego buraka kroimy dodajemy szpinak , sezam, kruszymy ser feta i skrapiamy octem balsamicznym
Anioły w kuchniświęta. Prosta, ale za to przepyszna. To, co robimy :) Składniki: 400 g kukurydzy z puszki 100 g tuńczyka z puszki ( ja użyłam tuńczyka w oleju ) 120-125 g żółtego sera 3-4 łyżki majonezu ( jak ktoś woli można pół na pół z jogurtem naturalnym) opcjonalnie łyżeczka musztardy ( ja pominęłam) Dodatkowo : miska, łyżka, łyżeczka Sposób wykonania : Kukurydzę odsączyć ( można na sitku(...)lekko uchylając wieczko puszki odlać nadmiar płynu) Tuńczyka też odsączyć z nadmiaru oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez i musztardę – dokładnie wymieszać i gotowe
Niebieski kubek z kawaszklanki mąki pszennej tortowej 2 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju masa twarogowa 0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 1 małe opakowanie śmietany 300% (200 g) 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią do dekoracji owoce (np. truskawki, brzoskwinie z puszki) dżem, np. wiśniowy(...)cukier puder Na samym początku przygotować masę twarogową. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie ser twarogowy trzykrotnie zmielony wymieszać z ubitą śmietaną, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Przygotowaną masę twarogową schłodzić w lodówce. Składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą trzepaczki wymieszać. Musi utworzyć się jednolite, gładkie i w miarę gęste ciasto. Rozgrzać patelnię (lekko posmarowaną
Ugotowaćużyłam makaronu w kształcie zwierzątek od firmy Makarony Polskie . Składniki: 400 gram makaronu zwierzątka Makarony Polskie 5 parówek z szynki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150 gram żółtego sera Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, parówki kroimy(...)plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, wszystko razem łączymy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę. Przekładamy do formy żaroodpornej, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniamałym bazarze. Surowy wystrój i białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe(...)mówiąca po włosku. W tle grała klimatyczna włoska muzyka. Menu jest takie jakie lubię, czyli krótkie. Mamy tu dobre na lunch kanapki i sałatki, proste zupy i makarony, deski serów i wędlin umożliwiające poznanie oferty delikatesów. Zadowoleni będą również miłośnicy ryb i owoców morza. W karcie jest kilka propozycji, które wypróbował mój Mąż. Znajdzie się nawet coś dla wegan (penne
Chilli Czosnek i Oliwarozpuszczamy i studzimy, herbatniki kruszymy na pył lub blendujemy. Mieszamy herbatniki z masłem wykładamy i ugniatamy w tortownicy. Odstawiamy do lodówki na 0,5h. Masa serowa: 1 kg sera Mój Ulubiony (sprawdzony!Najlepszy!) 3 jaja 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 200 ml kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej(...)Jaja i żółtko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, mąkę i ser i miksujemy do polączenia się składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wylewamy na ciasteczkowy spód. PIECZENIE: Do szerokiej blaszki najlepiej kwadratowej-prostokątnej dołączonej do piekarnika wlewamy gotowaną wodę i wkładamy do wody tortownicę z masą. Pieczemy w tej kąpieli
Moje Słodkie Piekiełkodniu. Wybierzcie dojrzałe, niemal miękkie awokado, ono ma więcej smaku i po upieczeniu, można je zjeść łyżeczką. Składniki na 1 porcję: 1 dojrzałe awokado 2 jajka odrobina twardego żółtego sera sól dodatkowo: papryczka chili ok. 3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 duże ząbki czosnku cytryna plaster boczku wędzonego Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć. Skropić(...)wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na czas zapiekania awokado. Awokado posolić lekko, wbić do każdej połówki jajko, je również lekko posolić. Posypać niewielką ilością drobno startego sera, z boku wetknąć plasterek boczku. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20-25 minut. Podawać posypane drobno posiekaną papryczką chili, z cząstką cytryny i sosem majonezowym
Codzienna kuchnia niecodzienna