dziną, ukroić kromkę świeżego chleba i posmarować ją pysznym twarożkiem. Lubię celebrować takie momenty i trzymać je w pamięci do kolejnego wolnego weeken du. Skła dniki: kostka półtłustego sera białego łyżka jogurtu naturalnego 1/2 świeżego ogórka 1/2 łyżki soku z cytryny szczypiorek sól,pieprz Przygotowanie: Ser, jogurt i cytrynę mieszamy w miseczce. Szczypiorek siekamy, ogórka ścieramy na tarce. Wszystkie
ChilliJemybiałej mące pszennej, mniej na pełnoziarnistej i bezglutenowej. W zależności od dodatków można je podać na słodko lub słono. Ja użyłam mąki owsianej i kukurydzianej. Do części dodałam ser mozzarella, a część zrobiłam bez dodatków – te zjem z owocami. Scones, szybkie bułeczki Danie Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 14 bułeczek Porcje 14 bułeczek Składniki(...)mąka ok. 1 i 1/3 szklanki 60 g masło 1 szt jajko 6 łyżek jogurt naturalny 1 łyżka proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki sól opcjonalnie 1/2 szt ser mozzarella light 50 g słodziwa opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy lub ugniatamy dłonią na placek
Kucharzycamiseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli. Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne) 2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz 1 łyżka czubrycy zielonej 1/2 łyżeczki soli W garnku dusimy pomidory z mięsem, doprawiamy solą i czubrycą. Formę do pieczenia wykładamy papierem, układamy arkusz ciasta(...)wywijając go na boki formy. Do środka przekładamy mięso z pomidorami, układamy kawałki sera mozzarella i zawijamy brzegi do środka. Pieczemy ok. 20 minut w temp
Kucharzycaszklanki mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao Łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła Masa serowa: 1 kg mielonego sera z wiaderka 3 jajka 200 g miękkiego masła 200 g cukru Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek ( białka zostawiamy ) , dodajemy do reszty. Zimne(...)blaszką . W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste , następnie dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po łyżce dodajemy ser, cały czas mieszając . Białka ( te które zostały z ciasta i te od masy ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy na spód ciasta
Ogrodnik w podróżybrokułów, oliwa, 750 ml bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 80 -100 g sera z pleśnią niebieską*, śmietana 18%, natka pietruszki, Brokuły umyć, zblanszować (wrzucić do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wrzucić do lodowatej wody ( zachowają wtedy zielony kolor), wyjąć i osuszyć. W garnku z grubym dnem podsmażyć brokuły, wlać bulion i gotować aż będą miękkie. Dodać(...)smaku ser i gotować aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem Całość zmiksować. Przetrzeć przez sito. Zagotować, dodać śmietanę do smaku (około 150 ml). Podawać posypane natką pietruszki. Podałam z grissini z rozmarynem. zastawa
królestwo garówświetnie smakuje wraz z sosem czosnkowym . Idealnie nadaje się również jako dodatek do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ziemniaczane z brokułami – Składniki: 1kg ziemniaków 500g brokuła ok. 220g sera żółtego 3 jajka do masy ziemniaczanej + 3 jajka do panierowania ok. 100g bułki tartej do panierowania pieprz, sól do smaku szczypta słodkiej papryki w proszku suszona bazylia i oregano(...)głębokiego smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ziemniaczane z brokułami – Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować wraz z dodatkiem soli. Ostudzić, a następnie zmielić lub ugnieść. Dodać jajka, starty ser, wymieszać. Brokuły podzielić na malutkie różyczki, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na ok. 10-15 minut (by nieco zmiękły). Odcedzić, dodać je do masy ziemniaczanej. Doprawić do smaku przyprawami. Wydzielać porcje
Kulinarne Przebojeproste. ;-) Zatem zapraszam! Miłego dnia kochani! Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru Odrobina oleju do smażenia kostka sera białego (30 dag) mała puszka masy krówkowej ( u mnie kawowa) Przygotowanie; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga(...)Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste, dolać mleka. Odstawić na kilka minut. Ser za pomocą miksera wymieszać z masą krówkową. Naleśniki smażyć na rumiano z każdej strony. Następnie smarować je masą i zrolować. Podawać na ciepło. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.leniwych. Jakoś kojarzą mi się z przedszkolem, chociaż jako takiego dania to nie bardzo pamiętam, aby gościło w przedszkolnym menu. Wyrabiając je trzeba uważać, żeby dobrze wyrobić ciasto i ser dobrze połączył się z kaszą i innymi składnikami. Kształty możemy nadać dowolne – typowych leniwych, klusek śląskich lub zrobić po prostu kuleczki. Przepis zaczerpnięty stąd , jednak zmodyfikowałam ilości. Ponieważ(...)klusek użyć jogurtu i miodu, ale jakoś mi to nie pasuje, więc użyłam masła i bułki tartej. Drukuj Kluski leniwe z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400 g sera białego półtłustego 200 g kaszy manny 2 jajka 2 czubate łyżki mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki płatków owsianych Masło i bułka tarta do polania
Mieszam w Garnkupudru 120 g masła, posiekanego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, by łatwiej dało się zagnieść ciasto Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego, zmielonego dwukrotnie (użyłam sernikowego z Piątnicy) puszka masy kajmakowej cukier do smaku 2 białka 3 jajka 1,5 szklanki mrożonych jeżyn Składniki ciasta szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać(...)lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić dno tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 oC. Do dużej miski wyłożyć ser, jajka i białka. Utrzeć na małych obrotach miksera. Następnie dodać masę kajmakową, miksując do gładkości. Na końcu dodać 1 budyń z torebki. Dobrze połączyć składniki. Wylać na podpieczony spód
Czerwień i błękitfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś propozycja na kolejne pyszne, słodkie śniadanie :) Składniki: -> 2 kromki chleba tostowego -> ½ opakowania sera ricotta -> 2 truskawki -> 1 jajko -> 1 łyżka mleka -> 1 łyżeczka miodu -> Olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Najlepiej użyć dość twardy chleb. W głębokim talerzu umieszczamy(...)jajko, dodajemy mleko i mieszamy ze sobą. Do ricotty dodajemy łyżeczkę miodu, dokładnie mieszamy. Obie kromki chleba wykładamy serem a na jednej kładziemy pokrojone truskawki. Składamy w kanapkę. Maczamy z każdej strony w jajku i smażymy na rozgrzanym oleju (mały ogień) około 3-4 minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Do smaku można również polać czekoladą rozpuszczoną
Jedz zdrowo żyj zdrowo!latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 200g makaronu (serduszka, pióra itp.) 200g polędwicy sopockiej (dwa grube plastry) 100g sera żółego 1 długi ogórek zielony 8 rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki majonezu pieprz - opcjonalnie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, zostawiamy to wystudzenia. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy(...)odcinamy końce, kroimy na cztery części. Szynkę i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, opcjonalnie doprawiamy pieprzem
Gotowanie i blogowanieowoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka(...)aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady
królestwo garówłyżek kukurydza 60 g seler marynowany 140 g papryka marynowana 100 g szynka konserwowa 200 g ananas z puszki pokroić w części jajka ugotowane na twardo 4 szt ser żółty 200 g Sos: Majonez Kielecki 5 łyżek jogurt naturalny 3 łyżki sok z ananasa 5 łyżek sól i pieprz do smaku Wykonanie: Na sam dół miseczki kładziemy marynowane buraczki(...)pokroiłam tostową szynkę. Odsączyłam ananasa i pokroiłam go w mniejsze części ,położyłam na szynkę. Jaja pokroiłam drobno i położyłam na ananasa. Teraz zalałam drugą częścią sosu i posypałam żółtym serem. Sałatka wyszła wyśmienita pełna harmonii i smaku
Różowa kuchniacebule 1 bakłażan 1/2 fenukuła (można pominąć lub zastąpić 2 gałązkami selera naciowego) przyprawy po łyżeczce: soli, pieprzu, papryki, czosnku granulowanego 400 ml soku pomidorowego 50 g wegańskiego sera 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokrój w drobną 5 mm kostkę. Fasolę odcedź. Przez 5 minut podsmaż cebulę, dodaj bakłażana. Smaż razem około 3 minut. Dodaj paprykę(...)Ciasno ułóż w naczyniu do zapiekania. Do pozostałego farszu dodaj sok pomidorowy i zblenduj całość. Sos będziesz mieć na co najmniej 2 kolejne obiady Całość polej sosem i startym serem. Zapiecz w piekarniku przez max 20 minut w temp. 180 C. Smacznego
greenscarfCzosnek – 1 duża główka 1 – 2 cebulki szalotki Masło – 1 łyżka Rosół – 1 litr Kilka łyżek słodkiej śmietanki Opcjonalnie: serek topiony do zagęszczenia lub tarty ser żółty do posypania Drobny, posiekany szczypiorek Grzanki ziołowe lub czosnkowe Cebulki i czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i szklimy na maśle, na wolnym ogniu. Mieszamy często, aby nie doprowadzić(...)minut. Jeśli decydujemy się na użycie serka topionego można go dodać w tym momencie, aby zdążył całkowicie się rozpuścić. Następnie zupę miksujemy i zabielamy śmietanką. Podajemy z grzankami, posypaną serem i szczypiorkiem. drukuj przepis Smacznego! Obecnie koordynuję na portalach Durszlak.pl oraz Zmiksowani.pl akcję kulinarną „Na przednówku – na wzmocnienie” Ten wpis również dodaję do akcji. Jeśli szukasz innych
Patchwork