smażyć aż mięso będzie przesmażone. Podlać odrobiną wody, mięso wtedy nie będzie suche. Smażyć tak długo, aż cała woda wyparuje. Na środek rozwałkowanego ciasta rozłożyć mięso. Rozrzucić kawałki mozzarelli, ser potarty i listki bazylii lub posypać suszoną bazylią. Boki ciasta podnieść nad nadzienie i skleić dokładnie. Odwrócić placek sklejoną częścią na dół. Przygnieść ciasto tak żeby nadzienie się rozeszło(...)położyć placek stroną sklejoną do patelni. Zmniejszyć gaz do minimum. Smażyć aż ciasto się przypiecze, wtedy odwrócić i smażyć w ten sam sposób. Na koniec obsypać u góry serem i ziołami. Podawać na ciepło z z dodatkiem sałat. To jest rewelacyjne, polecam Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Reszta jak wyżej
Kuchnia PokoleńProponuje połączenie takie jako idealny zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach(...)dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem z oliwy i octu balsamicznego
Piekielna Kuchnia Patipatelnie z rozgrzanym olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Czas zależy od wielkości i grubości naszych kotletów. Na samym końcu posypujemy parmezanem lub innym serem. Podajemy np z brokułami z serem bałkańskim z tego przepisu
Piekielna Kuchnia Paticóż.. Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora 2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku ok.12 minut . Pieczarki obieramy(...)mieszamy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane
psgotujemyrzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, filet z dorsza 1 większy, ser żółty 10 dag, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, natka pietruszki 2 łyżki, surówka - w opisie opłukać filet dorsza, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 6 porcji, olej wymieszać z kucharkiem, pieprzem, rozmarynem(...)papieru nakładać na talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętakie dni, gdy tylko coś słodkiego może przywrócić nam humor. Mam dla Was dzisiaj rewelacyjny sernik szachownica. Składa się z czekoladowego ciasta typu murzynek oraz puszystego sera. Pieczony jest w taki sposób, by po pokrojeniu na kawałki przypominał szachownice. Robiłam go już wiele razy i z czystym sumieniem powiem, że jest jednym z najbardziej lubianych serników w moim domu. Dodatkowo(...)Masa serowa: Tak jak w przypadku czekoladowego ciasto, składniki masy serowej również powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Następnie dodać żółtka, ser, ekstrakt oraz przesianą mąkę. Wszystko krótko zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej- najlepiej szpatułką tak, by białka nie opadły. Ostudzone
Nastoletnie WypiekanieSernik bez sera - pyszny, puszysty i delikatny! W ramach treningu przed Wielkanocą w aktualnej edycji Ciasto na Niedzielę pieczemy Świąteczne wypieki . A że sernik już bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym(...)bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów bałkańskich :) Wychodzi bardzo lekki i delikatny w smaku. Puszysty i sprężysty. Mniej kaloryczna wersja typowego sernika. Składniki na blachę o wymiarach 35x25 cm: 3 duże jogurty bałkańskie - kupuję firmy Maluta
Grunt to przepis!Idealna na przyjęcia Składniki 20 dkg sera żółtego 25 dkg szynki 1 słoik korniszonów 4 jajka 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Sałatka z szynką i serem
czarrna od kuchniszklanki mleka 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 4 białka 2 łyżki masła szczypta soli farsz 75 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag żółtego sera 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy(...)masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Można podać polane ketchupem
Pobite gary Barbarynaprawdę uniwersalna, zachęcam do serowego eksperymentowania! Swego czasu, w Krakowie, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem, przygotowałam rewelacyjną pastę do kanapek, która zachwyciła samego Jurka, była wspaniała, kremowa, ale użyłam sera mascarpone w połączeniu z serkiem kozim, to był prawdziwy rarytas, a gotowaliśmy w samym sercu miasta, tuż przy rynku. Dzisiejszy przepis można wykorzystać jako dodatek do kanapek, ale i jako(...)warzyw. Można posmarować ricottą z warzywami naleśniki, tortille i zawinąć, a następnie pokroić i podać jako przystawkę. Ricotta z rzodkiewką i dymką Składniki: 250 g sera ricotta 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka dymki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ricottę przekładamy do miseczki. Warzywa myjemy i osuszamy. Rzodkiewki kroimy w kostkę, zieloną częśc dymki kroimy
Moja smaczna kuchniatypu dania z piekarnika – zawsze przygotowuję dużą porcję w swoim ogromnym, największym jakie posiadam naczyniu do zapiekania tak, aby obiad wystarczył na kilka dni. I wbrew pozorom zapiekanki bez sera też potrafią być pyszne, rozgrzewające i treściwe. W momencie, kiedy przygotujesz sobie tę poniższą, szybko się o tym przekonasz. O ile nastał kiepski okres przejściowy, kiedy nie mamy zbyt dużo(...)majonez jakieś 5 minut aż uzyskał pożądaną konsystencję). Taki majonez rozłożony na wierzchu zapiekanki po wyjęciu z piekarnika zamienia się w pyszną chrupiącą skorupkę, dzięki której zapomnisz o istnieniu sera. Składniki: 4 średnie pory 1 łyżka wegańskiej margaryny/2 łyżki oleju 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 kg ziemniaków do gotowania (najlepsze będą większych rozmiarów
Roślinna - blog wegańskiWykonanie: Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Pomidory dokładnie odcedzić z oleju np. ręcznikiem papierowym i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić ukośnie w cienkie plastry. Ser pokroić w plastry. Olej rozgrzać na patelni lub naczyniu które można włożyć do piekarnika o średnicy 23 cm. Na oleju smażyć cebulę do momentu aż będzie miękka, następnie przełożyć(...)gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż woda odparuje a marchewka będzie miękka. Marchewkę równomiernie rozłożyć na patelni, następnie rozłożyć pomidory z cebulą a następnie ser. Cisto rozwinąć i przyciąć tak, żeby było o 1,5 cm większe niż patelnia. Ciasto wyłożyć na wierzch patelni tak żeby przykryło patelnię. Tartę piec w temperaturze 180 o C przez
Mama GotujePizza z patelni: Składniki: 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki mąki pszennej* ¼ szklanki ciepłej wody* 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Dodatkowo opcjonalnie: domowej roboty pikantna salsa paprykowa szynka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe *Poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju. Do misy robota wsypujemy mąkę i sól(...)smażymy na rozgrzanej i suchej patelni po około 3 minuty z każdej strony. Placek zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów). Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Smacznego! The post Pizza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadał sernikowi piękny różowy kolor i ładny zapach. A sernik wyszedł równiutki i nawet nie opadł:) *foremka 23*23 cm (lub trochę większa) Składniki: 16 okrągłych biszkoptów 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 5 jajek 100 g masła 3/4 szklanki cukru 80 g kisielu truskawkowego Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Miękkie masło utrzeć(...)cukrem a następnie nadal ucierając dodawać żółtka i ser, na końcu kisiel. Białka ubić sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć ja na biszkopty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości(...)dół. 2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać w mikrofalówce, proszę uważać, żeby nie przypalić). 3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać ser, serek mascarpone, budyń i wymieszać mikserem na średnich obrotach ( patrz FILM ). 4. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową
Mała Cukierenka