Szakszuka - to brzmi egzotycznie! Danie pochodzi z Tunezji i popularne jest w całym regionie północnej Afryki. Od kilkudziesięciu lat, kiedy z diaspory zaczęli powracać tunezyjscy Żydzi, szakszuka zaczęła swoją karierę w Izraelu. Obecnie jest tam jedną z ulubionych potraw śniadaniowych lub kolacyjnych i konkuruje nawet z hummusem i falafelem. A to już coś znaczy! Danie jest pożywne, bardzo smaczne i niesamowicie kolorowe. Właśnie tym zwróciło moją uwagę - wyglądem. Najczęściej jeśli coś wygląda kolorowo, żyw... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...