Pachnące,zapomniane pigwy
Pachnące,zapomniane pigwy
Pigwa to nie tylko aromat, ale i doskonały materiał kulinarny.Pigwa swoją łacińską nazwę Cydonia zawdzięcza greckiemu określeniu- jabłko cydońskie. Cydonia, to najstarsze miasto na Krecie. Zawędrowała do Grecji, dalej do Rzymu i dalej w głąb Europy, aż do nas.W Grecji jeszcze p.n.e. Solon wydał dekret , nakazujący pannie młodej przed nocą poślubną zjedzenie jabłka sydońskiego na cześć bogini Afrodyty. Mam nadzieję, że nie musiała zjadać go surowego, bo jest prawie tak twarde jak kamień, kwaśne i niezbyt ... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Kulinarny karnet Christophera
Autor
Christopher
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
jabłka, susz, syrop, pieczenie, sok, miód, cynamon, cytryna, ciasto, ser, żurawina, galaretka, przystawki, konfitura, imbir, deser, desery, greckie, słodkie, dodatki do mięs, jak zrobić wodę z cytryna, ciasto z galaretka, deser z owocami, smażony ser, ciasto z bezami, jabłka pieczone, pieczone jabłka, ciasta z jabłkami, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia
Inne przepisy z Kulinarny karnet Christophera
Dodaj komentarz