Pachnące,zapomniane pigwy

Pachnące,zapomniane pigwy

Pachnące,zapomniane pigwy

Pigwa to nie tylko aromat, ale i doskonały materiał kulinarny.Pigwa swoją łacińską nazwę Cydonia zawdzięcza greckiemu określeniu- jabłko cydońskie. Cydonia, to najstarsze miasto na Krecie.  Zawędrowała do Grecji, dalej do Rzymu i dalej w głąb Europy, aż do nas.W Grecji jeszcze p.n.e. Solon wydał dekret , nakazujący pannie młodej przed nocą poślubną zjedzenie jabłka sydońskiego na cześć bogini Afrodyty. Mam nadzieję, że nie musiała zjadać go surowego, bo jest prawie tak twarde jak kamień, kwaśne i niezbyt ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarny karnet Christophera

Autor

ChristopherChristopher

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

jabłka, susz, syrop, pieczenie, sok, miód, cynamon, cytryna, ciasto, ser, żurawina, galaretka, przystawki, konfitura, imbir, deser, desery, greckie, słodkie, dodatki do mięs, jak zrobić wodę z cytryna, ciasto z galaretka, deser z owocami, smażony ser, ciasto z bezami, jabłka pieczone, pieczone jabłka, ciasta z jabłkami, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia

Inne przepisy z Kulinarny karnet Christophera

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.