hasłem przypomnij komuś ważnemu jak bardzo Ci na nim zależy.Zrób coś nieoczekiwanego: 18 maja upiecz dla tej osoby ciasto. Ja upiekłem dla Ady babeczki Red Velvet z przepisu: 180g margaryny Kasi 2 duże jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka soli 400g (2 ½ kubka) mąki pszennej uniwersalnej 315g (1 ½ kubka) drobnego cukru Czerwony barwnik spożywczy 2 łyżeczki kakao
cookplPrzepis na klasyczne kopytka prezentowałam nie tak całkiem dawno, ale myślę, że warto też dla odmiany przyrządzić ich wersję ze szpinakiem w połączeniu z pysznym sosikiem śmietankowo-cebulowym. Jeśli ktoś mocno preferuje włoskie klimaty, to w zasadzie możemy uznać, że szpinakowe kopytka, to inaczej szpinakowe gnocchi :) Specjalnie dla tych wszystkich dziś serwujemy 'gnocchi di patate e spinaci'. Może komuś jako
Delicious Titbitspoczątku nie wierzyłam w tę drożdżówkę, ale udała się i mało tego, wyszła pysznie :) Przepis mam od teściowej, a drożdżówki nie wyrabia się :) Składniki:20 dag owoców (ja użyłam mrożonych), 4 szklanki mąki pszennej,3 jajka,1 szklanki cukru,1 cukier waniliowy,1 szklanki mleka,5 dag świeżych drożdży,3/4 szklanki olej.Kruszonka:50g masła (miękkiego),35 g cukru
Delicious Titbitspomysł na deser, a jest on bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno przepyszny :) Głównym bohaterem w tym deserze jest niewątpliwie nasz faworyt krem limonkowy (Lime curd), na którzy przepis pojawił się na początku kwietnia, ale można też użyć kremu cytrynowego, np.: z nutą pomarańczy (Lemon Curd with orange note) czy każdego innego albo po prostu bitej śmietany
Delicious Titbitstylko przyjdzie Wam ochota połechtać kubki smakowe wspaniałą wołowiną, koniecznie musicie sięgnąć po to klasyczne danie. Staraliśmy się trzymać oryginalnego przepisu, a jedyną fanaberią są brunatne pieczarki o bardziej intensywnym smaku i wyrazistym zapachu niż białe. Składniki: 1 kg wołowiny miękkiej,0,5 kg cebuli,0,5 kg pieczarek brunatnych,1,5 l bulionu,4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,4 łyżki
Delicious Titbitsjest wielkim niejadkiem, wcina ją ze smakiem :) 25 dag makaronu (małe kokardki),25 dag szynki,1 puszka ananasów,1 por (biała część),1 puszka kukurydzy,majonez.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Szynkę i ananasa kroimy w kostkę. Pora drobno siekamy. Dodajemy kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy majonez. Ja majonez dodaję tuż przed podaniem sałatki, bo makaron lubi chłonąć
Delicious TitbitsTakie pasty to samo zdrowie :) Prosty przepis, mało pracy, a przyjemność dla podniebienia jest bez zająknięcia pewna :) Zachęcam więc, róbcie pasty kanapkowe na śniadanko, na kolację... w roku szkolnym i w wakacje :) ...i do pracy, i do szkoły, a choć pomysł to nienowy, to z pewnością odlotowy :) Składniki:20 dag sera białego,1 mały pęczek szczypiorku,2-3 łyżki jogurtu
Delicious TitbitsPrzepis na ten sernik z cytrynową nutą wymyśliłam pewnego mroźnego popołudnia i od tamtej chwili swoją delikatnością zachwyca wszystkich gości... wprost rozpływa się w ustach :) Składniki:1 kg sera (ja użyłam już zmielonego),4 jaja,2 szklanki cukru,1 cytryna,1 budyń waniliowy lub śmietankowy,1 łyżka kaszy manny,1 kostka masła (250g),Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć
Delicious TitbitsJestem uzależniona od tych ciasteczek, dlatego zawsze robię ich dużo :) Jeśli więc chcecie najpierw wypróbować ten przepis, to możecie upiec ciasteczek z połowy porcji. Pewnie zastanawiacie się, dlaczego wśród składników jest smalec? ...a no dzięki niemu ciasteczka są kruchutkie. Ten sposób na kruche ciasteczka podpowiedziała mi teściowa :) Składniki:1/2 kg mąki, 3 jajka, 2 łyżki miękkiego smalcu
Delicious TitbitsPierwszy raz ciasta marchewkowego miałam okazję spróbować na imprezie urodzinowej u przyjaciółki :) Oczywiście poprosiłam o przepis i od tamtej pory ciasto to stało się naszym domowym przysmakiem :) Wilgotne, aromatyczne, z czekoladową polewą... czy może być coś lepszego na chandrę :) Składniki:4 jajka,2 szklanki mąki pszennej,1 szklanka oleju rzepakowego,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżeczki sody,1 szklanka
Delicious TitbitsWczoraj granola, a dziś pyszny deser lub śniadanie właśnie z granolą, czyli to, co tygryski uwielbiają najbardziej" :) Przepis jest tak prosty, że nie podam dokładnych proporcji, bo każdy zrobi go według swego uznania :) Granola Jogurt naturalny Miód Truskawki Jogurt mieszamy z odrobiną miodu, a truskawki kroimy na drobne kawałki, posypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, żeby puściły
Delicious Titbitszrobienia naszego chrzanu domowego. Dziwię się, że tak długo czekał na ten impuls. Kupiliśmy największy korzeń, na próbę, i w poszukiwaniu inspiracji mąż wyruszył w sieć. Spośród najciekawszych przepisów wybraliśmy te z Leśnego zakątku, z Kuchni na obcasach oraz od Dorota Smakuje. Na bazie zebranych wskazówek przygotowaliśmy swój domowy chrzan ze skórką z cytryny. Najważniejsze, co trzeba powiedzieć
Delicious TitbitsTrwa okres kwitnienia czarnego bzu, więc nie moglibyśmy sobie podarować, gdybyśmy przegapili tę okazję, by znów zrobić nalewkę z jego kwiecia :) Poniższy przepis pojawił się wcześniej w poście Nalewki – lekarstwo duszy i ciała..., ale z pewnością zasługuje na to, by w tym gorącym okresie zaistnieć niezależnie. Został więc stamtąd zabrany, by pojawić się w nowej oprawie - tym bardziej, że nalewka
Delicious TitbitsBlondynki- Blondynka Gotuje . Dostałam mega pakę, najróżniejszych makaronów, które są prześwietne ;)) Stąd też, od razu danie z makaronem bo chciałam koniecznie spróbować chociaż jednego rodzaju ;) Wracając do przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi
Czerwona Porzeczkamoje pierwsze podejście do tak przyrządzonej rybki i bardzo udane. Pstrąg jest smaczny i soczysty a ości ładnie odchodzą. Rybkę podałam z grillowanym chlebkiem oraz sałatką z grillowanych warzyw przepis dostępny tutaj .składniki:2 pstrągi1 mała cytrynasól z pieprzem Kamiskilka gałązek natki pietruszkikawałek masłaolej do skropieniaPstrągi dokładnie oczyścić. Na zewnątrz i w środku oprószyć solą z pieprzem
Monia miesza i gotuje