Kapusta z grochem i olejem rzepakowym

Kapusta z grochem i olejem rzepakowym

Kapusta z grochem i olejem rzepakowym

Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych w niektórych regionach Polski. Moja Babcia, wywodząca z Kurpiów,  taką kapustę podawała, ale czy  jest to potrawa właśnie kurpiowska to nie mam pojęcia. Zresztą dzisiaj chyba różne regionalne specjały nieco się mieszając. To chyba dobrze o tyle, że każdy może przygotowywać sobie to co domownicy lubią. Oczywiście warto dbać o promocję regionalnych specjałów.Ja nie robię takiej kapusty dużo ponieważ nie wszyscy obecni na rodzinnej Wigilii mogą takie danie jeść ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kapusta z grochem, kapustą, grzyby, boże narodzenie, potrawy wigilijne, wigilijne potrawy

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Zdjecie-w-tle, 5 grudnia 2013 14:40:37

Generalnie bardzo fajny artykuł. Ja generalnie gustuje w kapuście bez grochu a raczej ze skrwarkami itp.

Iza Kulińska, 5 grudnia 2013 16:12:50

taka ze skwarkami to raczej nie na Wigilię, ale też lubię :)

Anonymous, 5 grudnia 2013 18:35:39

tylko na Wigilię!!!!! jest pyszna ja zamiast oleju dodaję na koniec masło świeże przykrywam pokrywką i czekam jak się rozpuści na gorącej juz ugotowanej i doprawionej kapuście z grochem koniecznie dużo mielonego pieprzu musi być- to roztopine masełko daje taki aromat !!!!! tak robiła moja babcia,moja mama i tak robię ja, wszyscy zajadają że hej!!!!!

Justyna Żak, 5 grudnia 2013 19:32:47

konkretne danie:)

Iza Kulińska, 5 grudnia 2013 20:00:05

ja nie dodaję masła do wigilijnej, olej bardziej postny, ale wypróbuję innym razem żeby zobaczyć jak smakuje, dziękuję :)

Aska gotuje, 5 grudnia 2013 22:52:42

przygotowuje tez na wigilie groch z kapusta ,a to za sprawa męża który wprowadził to danie na nasz stół ,danie to przygotowywała jego babcia na górnym śląsku:)

afrodyta, 7 grudnia 2013 13:40:56

Prawda to z tym olejem rzepakowym. Jego dawna zła sława odeszła w zapomnienie, dzisiejsze oleje rzepakowe to najzdrowsze oleje dostępne na rynku :)

Iza Kulińska, 7 grudnia 2013 20:17:49

zgadza się, i nadaje się zarówno do sałatek jak i smażenia więc jest wygodny

Anonymous, 22 marca 2014 21:39:43

tak generalnie to jest danie wigilijne,a wtedy pościmy-skwarków nie używam nigdy!