Kapusta z grochem to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych w niektórych regionach Polski. Moja Babcia, wywodząca z Kurpiów, taką kapustę podawała, ale czy jest to potrawa właśnie kurpiowska to nie mam pojęcia. Zresztą dzisiaj chyba różne regionalne specjały nieco się mieszając. To chyba dobrze o tyle, że każdy może przygotowywać sobie to co domownicy lubią. Oczywiście warto dbać o promocję regionalnych specjałów.Ja nie robię takiej kapusty dużo ponieważ nie wszyscy obecni na rodzinnej Wigilii mogą takie danie jeść ... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Generalnie bardzo fajny artykuł. Ja generalnie gustuje w kapuście bez grochu a raczej ze skrwarkami itp.
tylko na Wigilię!!!!! jest pyszna ja zamiast oleju dodaję na koniec masło świeże przykrywam pokrywką i czekam jak się rozpuści na gorącej juz ugotowanej i doprawionej kapuście z grochem koniecznie dużo mielonego pieprzu musi być- to roztopine masełko daje taki aromat !!!!! tak robiła moja babcia,moja mama i tak robię ja, wszyscy zajadają że hej!!!!!
ja nie dodaję masła do wigilijnej, olej bardziej postny, ale wypróbuję innym razem żeby zobaczyć jak smakuje, dziękuję :)
przygotowuje tez na wigilie groch z kapusta ,a to za sprawa męża który wprowadził to danie na nasz stół ,danie to przygotowywała jego babcia na górnym śląsku:)
Prawda to z tym olejem rzepakowym. Jego dawna zła sława odeszła w zapomnienie, dzisiejsze oleje rzepakowe to najzdrowsze oleje dostępne na rynku :)
zgadza się, i nadaje się zarówno do sałatek jak i smażenia więc jest wygodny
tak generalnie to jest danie wigilijne,a wtedy pościmy-skwarków nie używam nigdy!