Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie
Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie
Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę. Pissaladière świetnie smakuje na gorąco, ale ostudzona też jest wyśmienitym daniem. Spróbujcie sami.Zobacz też ... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza
Autor
SmacznaPyza
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
śniadanie, cebula, śniadania, placki, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, francuskie, przekąski, drożdżowe, przekąska, duszone, focaccia, ciasto, słodkie, ciasto francuskie, chleb, obiad, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, dania na gorąco, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, przepisy na kruche ciasto, słone przekąski, słodkie ciasto
Inne przepisy z Smaczna Pyza
Dodaj komentarz
Justyna Żak,
30 marca 2014 12:57:03pyszności, chętnie bym zjadła takie na śniadanie:)
Anonymous,
30 marca 2014 18:29:10A MOJA WĄTROBA NIE:( Ja... strasznie żałuję
Iza Kulińska,
30 marca 2014 19:24:54skoro nie możesz cebuli to pewnie też pora... a jakby tak podsmażyć cukinię, odparować dobrze i użyć zamiast cebuli ? myślę, że byłoby fajnie
Katka. O,
30 marca 2014 19:26:58O matko mówiłaś mnie :)
Marzena,
30 marca 2014 19:47:47Wygląda perfekcyjnie:-) Dzięki za wspólny czas:-)
Małe Kulinaria,
31 marca 2014 00:32:50pięknie wygląda, dziękuję za wspólne pieczenie:)
Magdalena F-P,
31 marca 2014 10:29:25Uwielbiam focaccie :) Dziękuję za przepis - musze koniecznie wypróbować.
MałgosiaZ,
31 marca 2014 10:42:44Iza piękna Twoja pizza:) dzięki wielkie za kolejne spotkanie!
Kulinarne przygody Gatity,
31 marca 2014 10:47:41Bardzo pyszna tarta czy też cebularz. Na pewno będę do niego wracać :).Dzięki za wspólny czas przy piekarniku !
Monika Kwiatkowska,
31 marca 2014 15:00:29Super!! Było przepysznie! Dzięki za wspólny czas Iza :)