Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie

Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie

Pissaladière - placek z cebulą - wypiekanie na śniadanie

Pissaladière to rodzaj płaskiego chleba czy po prostu focaccia z cebulą, anchovis i oliwkami. Najczęściej drożdżowa, ale może być także z ciasta francuskiego albo kruchego. Najważniejsze jednak jest obłożenie czyli cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę. Pissaladière świetnie smakuje na gorąco, ale ostudzona też jest wyśmienitym daniem. Spróbujcie sami.Zobacz też ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

śniadanie, cebula, śniadania, placki, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, francuskie, przekąski, drożdżowe, przekąska, duszone, focaccia, ciasto, słodkie, ciasto francuskie, chleb, obiad, kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, dania na gorąco, ciasto drożdżowe, ciasta drozdzowe, przepisy na kruche ciasto, słone przekąski, słodkie ciasto

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Żak, 30 marca 2014 12:57:03

pyszności, chętnie bym zjadła takie na śniadanie:)

Anonymous, 30 marca 2014 18:29:10

A MOJA WĄTROBA NIE:( Ja... strasznie żałuję

Iza Kulińska, 30 marca 2014 19:24:54

skoro nie możesz cebuli to pewnie też pora... a jakby tak podsmażyć cukinię, odparować dobrze i użyć zamiast cebuli ? myślę, że byłoby fajnie

Katka. O, 30 marca 2014 19:26:58

O matko mówiłaś mnie :)

Marzena, 30 marca 2014 19:47:47

Wygląda perfekcyjnie:-) Dzięki za wspólny czas:-)

Dorota Owczarek, 30 marca 2014 20:41:08

Dziękuję za wspólne pieczenie.

Małe Kulinaria, 31 marca 2014 00:32:50

pięknie wygląda, dziękuję za wspólne pieczenie:)

Magdalena F-P, 31 marca 2014 10:29:25

Uwielbiam focaccie :) Dziękuję za przepis - musze koniecznie wypróbować.

MałgosiaZ, 31 marca 2014 10:42:44

Iza piękna Twoja pizza:) dzięki wielkie za kolejne spotkanie!

Kulinarne przygody Gatity, 31 marca 2014 10:47:41

Bardzo pyszna tarta czy też cebularz. Na pewno będę do niego wracać :).Dzięki za wspólny czas przy piekarniku !

Monika Kwiatkowska, 31 marca 2014 15:00:29

Super!! Było przepysznie! Dzięki za wspólny czas Iza :)