portugalskie ciastko ze śliwkami (pastel de nata). Postanowiłam je jednak przygotować w wersji z wiśniami, gdyż szkoda by nie wykorzystać darów natury z ogródka, a po drugie, ten przepis już długi czas czekał zanim go wypróbuję. Po trzecie, widziałam też duże zainteresowanie nimi z Waszej strony, więc tym bardziej wypada go opublikować. A wszystko to za sprawą bloga
Fabryka pomysłówtego jeszcze mam parę dylematów na głowie, więc różnie wstawiam posty, ale obiecuję, że będą się one w miarę systematycznie pojawiać. Dlatego dziś chcę Wam przedstawić kolejny przepis zainspirowany blogiem, z którego zaczerpnęłam pomysł na portugalskie ciastka. Oczywiście i tym razem nie zawiodłam się, dlatego od teraz danie wchodzi na stałe do mojego menu. Można je przygotować praktycznie przez cały
Fabryka pomysłówKiedy zobaczyłam ten przepis u Andźki z bloga Cuda i Cudeńka, wiedziałam, że prędzej czy później je zrobię, gdyż ich wykonanie nie zajmie nam dużo czasu, a przy okazji będą świetne by zabrać je ze sobą na piknik lub wycieczkę za miasto. Sezon wakacyjny trwa, więc przydadzą się nie jednemu miłośnikowi wypraw i to bez względu, czy lubi ruch
Fabryka pomysłówokazji proponuję jednocześnie dwie formy podania. Jedna w formie lodów jogurtowych (bananowe kulki) oraz drugie w formie mrożonego jogurtu (mango – wersja dla leniwych, którzy nie chcą czekać paru godzin). Przepis podpatrzyłam uDomi w kuchni, jednak oryginalnie pochodzi on od Jamiego Oliviera, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł! Zapraszam Was do wykorzystania różnych wariantów smakowych – ja najpierw zrobiłam z mango
Fabryka pomysłówzajęcia. W końcu czy ludzie aktywni nie są szczęśliwsi? Doceniają drobne rzeczy, wolne chwile, dlatego nie zgodzę się, że coś możemy przeoczyć, chyba że czas:P A przechodząc do przepisu powinnam też wspomnieć o nim parę słów. To jest moje must have w grzybowym sezonie. Pieczeń z dodatkiem grzybów leśnych robi się szybko i nada się zarówno jako danie
Fabryka pomysłówjeden z tych przepisów, które mogą przywoływać miłe wspomnienia lub być katorgą dzieciństwa. W moim przypadku zupa dyniowa i w dodatku mleczna to smak, do którego chętnie wracam, gdyż zawsze podobną przygotowywała mi mama albo babcia. To było jedno z tych dań, do których nie trzeba było wysiłku by zadowolić mała Anię. Słodkie, pomarańczowe plamki dyni, które chętnie łowiłam
Fabryka pomysłówtrzeba siedzieć pół dnia w kuchni albo korzystać z gotowych półproduktów. Szkoda tylko, że nie zawsze mam czas usiąść i napisać post. Teraz natomiast przejdę do meritum, czyli przepisu, który chcę Wam dzisiaj przedstawić. Bułeczki nie są skomplikowane, a także niezbyt czasochłonne. Wyszły mi mięciutkie, a farsz tylko je podkreślił. Podobne miałam okazję zjeść w tegoroczne wakacje na Jarmarku Dominikańskim
Fabryka pomysłówDawno nie było przepisu z kurczakiem, a to moje ulubione mięso, więc bardzo często gości na moim stole w różnej postaci. Dzisiejsza receptura pochodzi z inspiracji biedronki nr 32/2013. Wprowadziłam jednak małe zmiany, główną było użycie drobiu zamiast wieprzowiny. Ps. Gotowanie za głosowanie trwa do piątku (8 listopada) do godziny 22. Składniki na 4 porcje: 600g mięsa z kurczaka
Fabryka pomysłówListopadowe Gotowanie za głosowanie było pełne emocji, gdyż co rusz zmieniało się prowadzenie w ankiecie – finalnie jednak wygrał odrywany chlebek i ten przepis dzisiaj Wam przedstawię. W sumie ucieszyłam się z tej wygranej, bo już jakiś czas temu zbierałam się do jego przygotowania, a ciągle brakowało mi chęci, czasu lub przychodziła inna wymówka. Tym razem
Fabryka pomysłówBrakuje Wam pomysłu na śniadanie? Lubicie zapiekane jajka? To ten przepis jest stworzony dla Was. Połączenie kilku prostych składników, które przeważnie mamy w domu sprawi, że nasze śniadanie będzie niebanalne. Mnie tym bardziej teraz się przyda pożywny posiłek skoro czekają mnie hektolitry kawy i noce zarwane od nauki. Poza tym któż z nas nie ma ochoty zjeść czegoś ciepłego
Fabryka pomysłówmoja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od klasycznych pączków. Swoje ciacha przygotowałam z nadzieniem z owoców leśnych (malina&jagoda). Moim celem było odtworzenie smaku z McDonald jednak daleko im do ideału, który tak lubię z tej słynnej sieciówki. Nie wiem już
Fabryka pomysłówmąką.Kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.Podajemy razem z sosem.Z podanej porcji wychodzi około 6 kotletów.Inspiracją był przepis z bloga Choochla
Czerwona Porzeczkanarożnikach wycinamy kształt litery L i każdy róg ciągniemy do środka. Na środku kładziemy konfiturę.Pieczemy 7 minut w 220 stopniach. Mała ściągawka jak wykonać ciasteczka:Oryginalny przepis mamy u Peggi w kuchni
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru
Czerwona Porzeczka