przepisy - 15596 przepisów (strona:281/1040)

Pierś z kurczaka w sezamie 298

frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły na stałe do mojego menu. Przepis pochodzi z Internetu, jednak nie pamiętam dokładnie źródła, gdyż robię je od bardzo dawna (autorkę bardzo przepraszam). Ostatnim czasem trochę mogłam Was zaniedbać, ale postaram się teraz to zmienić, gdyż

Fabryka pomysłów
Czekoladowa tarta z kremem kokosowym 376

wreszcie mogłam zrealizować swój niecny pomysł. Przypominam także, że w marcu kolejna edycja z ankietami, oczywiście postaram się Was jak zwykle czymś zaskoczyć:) A teraz nawiązując do samego przepisu, ciacho wyszło słodkie, ale bardzo pyszne.  Połączenie kokosu z czekoladą to dla mnie idealny duet, który świetnie sprawdzi się także w Święto Zakochanych. Ja takim prezentem byłabym wniebowzięta

Fabryka pomysłów
Shoarma 295

się rozpuści. To danie, polega tak naprawdę na dobrym przyprawieniu. Możecie użyć gotowej mieszanki, jaką oferuje Kamis (ja wybrałam tę opcję) lub przygotować własną. Na opakowaniu również jest podany przepis dania, i to praktycznie w tej samej wersji jak ja go przygotowałam. Ta potrawa jest tak prosta, że nie da się tu nic innego stworzyć. Swoje danie podałam z frytkami

Fabryka pomysłów
Kokosowe pralinki/ kuleczki rafaello 195

mogłam wybrać sposobu przyrządzenia. W końcu zdecydowałam się na wersję zaproponowaną przez Natalię z bloga poezja-smaku. Jej stronę kulinarną odwiedzałam jeszcze przed założeniem własnego miejsca w sieci z przepisami, więc wiedziałam, że podana receptura mnie nie zawiedzie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym co nieco nie zmieniła. Nie miałam rumu, więc  dodałam aromat migdałowy, w środku natomiast zamieściłam małą

Fabryka pomysłów
Kopiec kreta 670

mąki i kakao, więc zrobienie ciemnego spodu, nie stanowiło większego kłopotu. Co więcej, czas przygotowania jest podobny do wersji proszkowej, a smak o niebo lepszy. Tym razem zainspirowałam się przepisem zamieszczonym na blogu Kasi. Podczas pieczenia wprowadziłam jednak swoje modyfikacje. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie

Fabryka pomysłów
Czekoladki kokosowe a'la bounty 170

słowa dotrzymuję. Na pierwszy ogień wybrałam nadzienie kokosowe, gdyż jestem wielką fanką batonika bounty. Poza tym,  tarta ostatnim czasem wyszła wyśmienita, więc wykorzystałam ten krem do wypełnienia czekoladek (przepis na ciacho możecie zobaczyć tutaj). Smak moich pralinek był rzeczywiście taki, jak te słynne batoniki. Oj muszę przyznać, że nieźle one uzależniają i ciężko poprzestać na jednej. Nawet A. , który

Fabryka pomysłów
Pełnoziarnisty chleb w 5 minut! 161

jest mój debiut! Wreszcie zrobiłam swój pierwszy w życiu chleb, a to wszystko za sprawą zamówienia od koleżanki. W tym celu wykorzystałam przepis Mienty, który już jakiś czas temu zapisałam na swojej liście „do zrobienia”. Niestety ciągle odkładałam go na później - do czasu, gdy koleżanka się zapytała o jakąś prostą recepturę, a ja podjęłam się tego wyzwania.Gdy już się zebrałam

Fabryka pomysłów
Ciasto Smerf z musem jagodowym 386

zobaczyć efekt mojej pracy.Ps. W maju ruszamy z kolejną akcją "gotowanie za głosowanie" - tym razem w roli głównej będzie makaron.  Postaram się też zrealizować parę zamówionych przez Was przepisów:) Składniki na blaszkę 22x24 cm: Spód: 250g herbatników 100g margaryny lub masła Przygotowanie: Herbatniki zmielić. Margarynę rozpuścić. Wymieszać z herbatniki, tak aby powstała jednolita masa. Masą wyłożyć spód i boki

Fabryka pomysłów
Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym 232

Dzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi  także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i

Fabryka pomysłów
Ciasto z rabarbarem 220

głoda” i przygotowałam pyszny placek. Na pewno będzie  się on cieszyć zainteresowaniem wśród miłośników kwaskowatych wypieków, takich jak ja. Dodam jeszcze małą uwagę i już zapraszam Was do przepisu. Ja często ciasto przygotowuję w podwojonej ilości, mrożę i następnym razem mam je w 2x krótszym czasie, gdyż wystarczy je zetrzeć i dodać ulubione owoce. Składniki na blaszkę 22x24cm: 250g

Fabryka pomysłów
Kompot truskawka - rabarbar 163

Miałam Wam dzisiaj przedstawić danie ze szparagami, ale niestety nie mogłam ich wczoraj już nigdzie dostać. To się nazywa pokrzyżować plany, a wymyśliłam sobie przepis  i dostawałam na samą jego myśl ślinotoku. Trudno, będzie kiedy indziej, jak dorwę szparagi! Tymczasem prezentuję Wam pyszny kompocik z sezonowych owoców. Najlepiej smakuje schłodzony! Wykorzystałam do niego mrożone truskawki, ale równie dobrze możecie

Fabryka pomysłów
Otrębowy placek z czereśniami (bez tłuszczu) 122

wystarczy przygotować ciasto w wersji light. Mój dzisiejszy placek nie zawiera ani grama tłuszczu oraz posiada otręby, możecie go natomiast jeszcze bardziej uzdrowić, używając mąki pełnoziarnistej oraz brązowego cukru. Przepis na ciasto pochodzi z bloga AZgotuj! Ps. przepraszam, że ostatnio rzadko zajmuję się swoim blogiem, lecz mimo ukończenia uczelni mam na głowie parę innych zajęć. Nadrobię też zaległości

Fabryka pomysłów
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 344

było! Cały tydzień ten smak za mną chodził, aż nie wytrzymałam i postanowiłam go odtworzyć i udało się! Musiała być ona na cienkim cieście, więc w tym celu wykorzystałam przepis Ivki na recepturę wg Jamiego Oliviera z jej zmianami. Ciasto wyszło idealne, cienkie i chrupiące, na pewno pozostanę mu wierna. Natomiast dodatki dobrałam intuicyjnie na podstawie tego, co jadłyśmy

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania