Jamar. Jakiś czas temu wypełniłam formularz http://marynujemy.pl/ambasadorzy/zostan-ambasadorem/ na stronie marynujemy.pl a dziś produkty są już u mnie. Zgłoszenie wysłałam zanim powstał blog ale chętnie zaprezentuję przepisy z udziałem tych octów. Niektóre produkty Jamar są już mi znane szczególnie marmolady i warzywa konserwowe natomiast octów jeszcze nie miałam okazji używać. Produkty na pewno sie przydadzą do przygotowywania
Monia miesza i gotujecukru pudru4 łyżki żelatyny2 łyżki kakao1 galaretka o dowolnym smaku100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić
Monia miesza i gotujeZapraszam na przepis z użyciem dipu meksykańskiego Prymat.składniki:800 g piersi z indyka3 papryki4-5 plastrów świeżego ananasaParty Dip meksykański Prymat6 łyżek keczupu2 łyżki wodymarynata:1 łyżka miodu7 łyżek oleju Rapso4 łyżki soku z cytryny1 łyżka przyprawy grill ziołowy PrymatSkładniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata
Monia miesza i gotujeZapraszam na kolejny przepis z użyciem produktów Prymat które otrzymałam w ramach konkursu „Twój sposób na imprezę”. Dziś dipy - czosnkowy i barbecue.składniki:250 g krewetek tygrysich250 g piersi kurczakaok 10-14 szt pieczarek świeżych ( mogą być też marynowane )100 g czarnych oliwekolej do smażeniaciasto piwne 3/4 szklanki piwa1 i 1/2 szklanki maki1 jajko szczypta soliszczypta proszku
Monia miesza i gotujeZapraszam już na ostatni przepis na konkurs „Twój sposób na imprezę” z udziałem sosu francuskiego Prymat.składniki:2 garście świeżego szpinaku1 papryka1 mała cukinia30 pomidorków koktajlowych20 kulek małych mozzarellisos sałatkowy francuski Prymat6 łyżek jogurtudodatkowo jeśli ktoś lubi garść czarnych oliwekodrobina oleju do skropienia warzywPaprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinię pokroić w plastry. Pokrojone warzywa skropić
Monia miesza i gotujecukru1 łyżka kakao4 jajka2 łyżki oleju lub roztopionej margaryny1/2 łyżeczki proszku do pieczenia300 ml śmietanki 30 %2 galaretki malinowe300 g malinwoda do przygotowania galaretek Jedną galaretkę przygotować według przepisu i rozpuścić w 500 ml wody, drugą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami
Monia miesza i gotujepodpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut
Monia miesza i gotujeZapraszam na kolejny przepis z użyciem małych cukinek :)składniki:kruche ciasto250 g mąki pszennej150 g margaryny1 jajko duża szczypta solinadzienie2 jajka250 g ricotty4 kopiaste łyżki gęstego jogurtupół czerwonej papryki1 mała czerwona cebula8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cmsól czosnkowa do smakuZe składników wyżej podanych zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta
Monia miesza i gotujetemu przetwory były łagodne. Ja nie lubę mocno zoctowanych przetworów i często robiąc przetwory już z góry wiedziałam co będzie więc dawałam trochę mniej octu niż było w przepisie. W przypadku tego octu nie musiałam zniejszać dawki a przetwory w smaku wychodziły idealne.składniki:3 kg buraczków czerwonych300 g cebuli300 g papryki1 szklanka cukru1 szklanka oleju1 szklanka octu
Monia miesza i gotujeBudyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka aby napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego
Monia miesza i gotujeKiedyś nie lubiłam awokado ale jakoś mi się pozmieniało i zasmakowało i teraz bardzo często gości w moich sałatkach. A więc kolejny przepis na pyszną sałatkę z awokado:)składniki:2-3 garście mieszanki sałat1 pomarańcza1 awokado3 łyżki pestek dyni5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy2 łyżki oleju1 łyżeczka octu winnego Jamar1 łyżeczka mioduSkładniki na dwie porcje. Na talerzu ułożyć porwaną
Monia miesza i gotujeDziś prosty przepis na zapiekankę. Proste składniki, proste wykonanie a jakie smaczne jedzonko:)składniki:1 mała bagietka1 pomidor1 kulka mozzarelliprzyprawa do pomidorów KamisBagietkę przekroić wzdłuż na pół. Można posmarować cienko masłem. Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na przemian na bagietce. Posypać przyprawą do pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się
Monia miesza i gotujePolecam przepis na pyszną szyneczkę na kanapkę. Szyneczka gotowana jest dwukrotnie tylko kilka minut jednak jest mięciutka i soczysta, bez żadnej chemii i sztucznych dodatków. Polecam na codzień jak i na świąteczny stół.składniki:szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg3 l wody4-5 listków laurowych3 łyżki majeranku1 łyżka ziarenek jałowca Kamis5 ząbków czosnku1 cebula 6 łyżek soli3
Monia miesza i gotujeDziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół.składniki:naleśniki1 l mleka1 jajko4 szklanki mąki2 łyżki oleju 1 szczypta cukru1 duża szczypta solifarsz0,5 kg pieczarek0,5 kg kiszonej kapusty2 łyżki majeranku1 duża cebuladodatkowoolej do smażenia3-4 jajkabułka tartaPrzygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto
Monia miesza i gotujeszybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami.składniki:barszczyk1 kg czerwonych buraczków1 pietruszka1 marchewkakawałek selera3 ząbki czosnku1 cebula3-4 listki laurowe Kamiskilka ziarenek ziela angielskiego Kamiskilka ziarenek jałowca Kamissól morska z pieprzem Kamis3 łyżki majerankuwoda ok 2 l3-4 łyżki soku z cytrynyuszka60 g suszonych grzybków (głównie kapelusze z podgrzybków i prawdziwków)1 cebulaolej
Monia miesza i gotuje