przygotowania nieco jest dłuższy od zwykłych robionych na proszku do pieczenia, ale za to te w smaku przypominają amerykańskie doughnutsy. Uwielbiam właśnie takie..., zjadałam jeszcze cieple :) Bazowałam na przepisie ze strony "kotlet tv".Składniki:380 g mąki pszennej (ja użyłam typ 550),7 g drożdży,180 ml mleka (ciepłego mleka),53 g cukru,3 łyżki masła,1 jajko, Polewa
Delicious TitbitsTrwa jeszcze Tłusty Czwartek i na szczęście mimo późnej pory zdążyłam :) Przepis na te wyśmienite paczki znalazłam tutaj. Pączki puszyste i mięciutkie, mniam :) To są jak dotychczas najlepsze pączki jakie robiłam :) Takie pączki "last "minute" :) Składniki:600 g mąki pszennej,3 jajka,10 g drożdży instant, 100 g masła,70 g cukru,1/2 łyżeczki soli,2 łyżki spirytusu
Delicious Titbitsdegustacji tych dzisiejszych, których smak staraliśmy się wybrać możliwie oryginalny, śmiało rekomendujemy skorzystanie z sugestii użycia większej ilości kiwi w nadzieniu.Składniki:Do wypełnienia formy zastosowaliśmy ten sam przepis jak w przypadku naszych Pralinek z Porto, czyli 4 tabliczki gorzkiej i 2 tabliczki mlecznej (ciemnej), ale też pokusiliśmy się o kilka białych pralinek, które wykonano z białek czekolady rozpuszczonej
Delicious Titbitskokardki),250 g paluszków surimi,1 mały słoiczek zielonego pesto,10 łyżek śmietanki 18%,2 łyżki koperku (mam zamrożony i już posiekany :), 30 dag sera żółtego. Makaron gotujemy według przepisu. Pesto mieszamy ze śmietanką, koperkiem oraz dodajemy połowę startego sera. Paluszki surimi kroimy w mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy mieszankę z pesto i paluszki surimi
Delicious TitbitsZnowu wspomnienie z dzieciństwa, klasyczne kopytka :) Przepis banalnie prosty, ale najważniejsze jest to, żeby ziemniaki były dobrze odparowane i dopiero potem przeciśnięte przez praskę. Uwielbiam jeść kopytka z różnymi sosami :) Składniki: 70 dag ugotowanych ziemniaków, 2 szklanki mąki pszennej, 1 lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Formujemy wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki
Delicious Titbitsprzepyszny i szybki, a efekt... przerósł moje oczekiwania. Cała rodzinka się nim zajadała, a najbardziej smakował mojej córci, która skomentowała krótko: „pyśny jest ten tort mamusiu” Biszkopt pieczemy wg przepisu, który znajdziecie tutaj, studzimy i kroimy na trzy części. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Krem: 500 g serka mascaropne, 330 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru
Delicious Titbitswczoraj obiecałam dziś limonkowy curd. Jest bardziej intensywny w smaku niż cytrynowy z nutą pomarańczy, który prezentowała wcześniej. Przepis w sumie jest taki sam z tą różnicą, że jedynie cytryny zamieniłam na limonki..., no i nie ma pomarańczy :) Składniki: 2 jaja/2 eggs, 2 żółtka/2 egg yolks, 80 g masła/80 g of butter, 160 g cukru (drobnego)/160
Delicious TitbitsPrzepis na kolejną sałatkę był inspirowany czerwonymi papryczkami chili w zalewie z oliwy z oliwek (produkt dostępny w Lidlu). Najpierw miał być kurczak na ostro, na jakiś azjatycki sposób, ale nie odważyliśmy się podjąć ryzyka... by go spożyć. Tu oszczędzę szczegółów... prawdę mówiąc w tym przypadku fantazja mojego męża nieco zawiodła i popłynęła w rejony dalekie i nieakceptowalne dla naszych
Delicious Titbitspropozycja również taka jest, dlatego że dobra kuchnia wcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu. Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka czy to jeszcze pasta, aczkolwiek jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a ostatnio często ją przygotowuję, gdyż
Fabryka pomysłówponad kilku tygodni wreszcie doczekałam się wolnego weekendu, więc leniwe śniadanie jest jak najbardziej wtedy wskazane. Tym bardziej, że przepis opublikowany u Andźki czekał na swoją chwilę do zakończenia sesyjnych zmagań i wolnej chwili do delektowania się błogostanem dnia bez pośpiechu. Długo się nie zastanawiałam, co przygotować i stwierdzam, że to zapiekane cudo musicie po prostu spróbować! Pomidory, które ubóstwiam
Fabryka pomysłówsobą kilka prostych składników, które przeważnie są w domu, by wyczarować obiad nie tylko tani, ale i prosty, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. A teraz zapraszam do przepis, który dołączam do akcji #ZjedzZapasy. Ps. Przypominam, że Gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli (9 marca) do godz. 22 Składniki na 3 porcje: 300g makaronu świderki 3 garście mrożonej papryki
Fabryka pomysłówdość specyficzny smak. Jednak swego czasu miałam okazję spróbować sosu brukselkowego do makaronu i o dziwo ta wersja mi posmakowała, dlatego postanowiłam dać jej drugą szansę. Przypadkiem trafiłam na przepis z bloga Silver Teaspoon , więc padło na potrawkę w roli głównej z brukselką. Rezultat – danie jest zjadliwe, choć moim kubkom smakowym nadal daleko do miłości z nią. Może
Fabryka pomysłówciepło, jak i na zimno, dlatego nada się też jako jedzenie na wynos. Natomiast, gdy przygotujecie ją w wersji bezmięsnej idealnie nada się jako dodatek do pieczonego mięsa. Przepis pochodzi z bloga mniami-mniam Składniki na 5-6 porcji: 3 torebki kaszy jęczmiennej 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek 4 łyżki kaszy manny
Fabryka pomysłówniej mąkę razową pszenną oraz otręby pszenne. Na wierzch wymyśliłam już jakiś czas temu, że dodatkami będą tuńczyk i rukola, tak więc plany ziściłam i dzisiaj przedstawiam Wam przepis na to cudeńko. Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej (u mnie chlebowa Melvit) Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g 0,5 łyżeczki soli
Fabryka pomysłówDawno mnie tu nie było, po prostu uciekł mi czas, ale teraz postaram się nadrobić zaległości, gdyż kilka przepisów czeka dla Was w kolejce. A już jutro po raz kolejny ruszy akcja Gotowanie za głosowanie. To by było na tyle kwestii organizacyjnych. Natomiast przechodząc teraz do meritum, opowiem Wam kilka słów o owsiance, która zyskała nowego charakteru, gdyż wzbogaciłam
Fabryka pomysłów