tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :)Składniki:- 2 kg dyni- 200 g masła- 5 jajek- 1 cukier waniliowy- 300 g mąki- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej- 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru- 3 łyżeczki mielonego cynamonu- garść posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą
Zainspirowana w kuchniwielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy
Zainspirowana w kuchniprzepis wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :)Składniki:Ciasto:- 2 szklanki mąki- 3 żółtka- 1/2 kostki margaryny- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 3 łyżki śmietanyMasa makowa:- 7 jajek- 50 dag maku- 7 jabłek- 20 dag margaryny- 20 dag cukru pudru- olejek migdałowy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 9 łyżek kaszy mannyMasa orzechowa
Zainspirowana w kuchnipoprzedniego przepisu zostały mi białka, więc postanowiłam je wykorzystać do upieczenia ciasteczek. Polecam nakładanie małych porcji bo ja nałożyłam za dużo i wyszły mi dość spore ciasteczka.Składniki:- 3 białka- 50 g mąki pszennej- 70 g cukru pudru- 2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego
Zainspirowana w kuchniPrzepis ten znalazłam w jednej z moich książek Nigelli Lawson, pudding robi się błyskawicznie, ma lekką konsystencję i posmak intensywnie pomarańczowy w środku słodki a na wierzchu lekko gorzkawy powstały z dżemu pomarańczowego. Super smakuje na ciepło, mi został na drugi dzień i podgrzany smakował tak samo pysznie.Składniki:- 250 g masła- 150 g cukru- 1 słoiczek
Zainspirowana w kuchniPrzepis ten jest dla wszystkich miłośników zapachu pieczonego chleba, który unosi się i wypełnia każdą przestrzeń domu. Bardzo szybki a jakże smaczny domowy chlebek. Jego wersji i smaków może być wiele, w zależności jakiej mąki użyjemy i jakich ziaren dodamy do ciasta. Składniki na 2 keksówki:- 6 szklanek mąki- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych- 2 łyżeczki soli- 4 łyżki oleju
Zainspirowana w kuchniprzepis natknęłam się niedawno i odrazu nabrałam smaka na to, by wypróbować te ciasteczka :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 1 szklanka kwaśnej śmietany- 1 kostka margaryny- 1 cukier waniliowy- 1 słoiczek marmoladyPrzygotowanie:Składniki siekamy, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy (jeśli się uda to na kształt prostokąta). Na kraj ciasta nakładamy pasek marmolady. Kawałek
Zainspirowana w kuchnidzisiaj ochota na małe co nie co w postaci rogalików, ale chodziło mi o takie, przy których nie spędze całego dnia w kuchni. Na ten przepis natknęłam się w jednym z czasopism i faktycznie jest wart wypróbowania. Składniki:- 1 margaryna (250 g)- 4 szklanki mąki- 30 g świeżych drożdży- 1 opakowanie cukru waniliowego
Zainspirowana w kuchniPrzepis ten znalazłam w jednym z czasopism i bardzo zaciekawiło mnie połączenie makaronu w pieczeni i powiem Wam smak wart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:- 70 dag łopatki mielonej- 15 dag makaronu- 5 łyżek masła- 4 łyżki mąki- 2 szklanki mleka- 15 dag sera żółtego- 1 garść szczypiorku- 1 świeża czerwona papryka- 2 rzodkiewki- 2 ząbki
Zainspirowana w kuchniszynką- 1 średni brokuł- 3 jajka- 1 ogórek gruntowy- 1 puszka kukurydzy- 1 jogurt naturalny (250 ml)- 3 ząbki czosnku- sól - pieprzPrzygotowanie:Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i studzimy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy i również kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy
Zainspirowana w kuchniPrzepis na tą sałatkę dostałam od mojej koleżanki i teraz przekazuje ją Wam bo jest świetna :)Składniki:- 250 g kaszy pęczak- 120 g ziaren słonecznika- 1 opakowanie sera feta- 1 słoik suszonych pomidorów- 1 pęczek szparagów Przygotowanie:Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, szparagi gotujemy 3 minuty również w osolonej wodzie i po ostudzeniu kroimy, pomidorki oraz
Zainspirowana w kuchnibędzie wiadra bitej śmietany i wodospadu czekolady. Będzie za to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów: przepyszne trufle z suszonych owoców. Ich ogromną zaletą jest łatwość przygotowania, bo z przepisem poradzą sobie nawet osoby z dwoma lewymi rączkami w kuchni :) Trufle 50g suszonych fig 50g suchonych daktyli 100g wiórków kokosowych 100g nerkowców 3 łyżki gorzkiego kakao łyżka miodu łyżka masła orzechowego
sama złodyczmasy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika, całość zalewamy lekko tężejącą już galaretką. Chłodzimy w lodówce przez całą noc, wszelkie
sama złodyczKtóż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz taki jaki w moim rodzinnym domu :) Pierogi najlepsze na świecie :) Pamiętajmy , że dodatek jajka w pierogach powoduje że są troche twardsze- więc dodawanie jajka jest opcjonalne, zależne co lubimy :)Zaczynamy: Składniki na ok 80 szt6
Smaki Edytyjest niskokaloryczna, posiada wiele witamin , błonnik pokarmowy- zapewnia uczucie sytości i rozkład tkanki tłuszczowej. Zupa jest syta I pyszna. Polecam tez zupę z brokułami - przepis tutaj Polecam . Zaczynamy: Składniki:1 główka kalafiorumała kapusta1 papryka - ja użyłam czerwonej6-8 łodyg selera2-3 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytrynyszczypiornatka pietruszki1-2 łyżeczek kminku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia
Smaki Edyty