Przepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;)Źródło : czasopismo
Słodkości i nie tylkoniego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :)Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :)Forma keksówkaCzas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki
Słodkości i nie tylkoNastępny przepis znaleziony w zeszycie sprzed lat . Makowiec nie jest takim trudnym ciastem do zrobienia jakim mi się kiedyś wydawał. Wystarczy tylko dobre nastawienie i dalej pójdzie gładko :).Ciasta z makiem nie może zabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :)Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm Ciasto: 100 g drożdży ok. 1 szkl. mleka 6 żółtek sól
Słodkości i nie tylkodaję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru) Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier klik). Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty, sok ze szpinaku zielony) Ja użyłam barwników spożywczych
Słodkości i nie tylkosię spodobała praca nad pierniczkami , że nie mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :)Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru
Słodkości i nie tylkoPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady
Słodkości i nie tylkoorzechami. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i układamy w blaszce wszystkie 3 roladki , które pieczemy w temp. 195 C przez 15- 20 minut. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki.Krem budyniowy: Z mleka odlać 1 szklankę , zmiksować z 3 jajkami oraz resztą mąki pszennej ( 80 g ) i 80 g mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko zagotować
Słodkości i nie tylkoMiałam wielką ochotę na mały deserek i znalazłam ciekawy przepis na Panna cottę. Limonkę w lodówce znalazłam, kremówkę też , więc nie było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser.źródło : "link" Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30 % galaretka agrestowa starta skórka z limonki 2 łyżki cukru sos malinowy Sposób przygotowania: Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody
Słodkości i nie tylkotylko w tygodniu. Prezentuje się i smakuje obłędnie. Oczywiście kto lubi bardziej ostre, odpowiednio więcej dodaje papryczki chilli ;) Z tych proporcji co podam ....uffff gorąco było :) Inne przepis na roladki schabowe z mojego bloga : roladki-schabowe-w-sosie-grzybowym
Słodkości i nie tylkowreszcie znalazłam przepis na sękacza. Lubię to ciasto i smakuje dokładnie tak jak te z cukierni a może nawet lepiej ;). Skorzystałam z książki " Kuchnia polska dla każdego". Bardzo polecam wypróbować u siebie w domu , bo jest to pyszny dodatek do porannej , popołudniowej i wieczornej kawki :) Ciasto idealne WielkanocWymiary tortownicy : średnica 19 cmCzas pieczenia : 5-10 minutTemp. pieczenia : 195 C Składniki
Słodkości i nie tylkoDalszy ciąg przepisów na babki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane. Temp. pieczenia : 170 CCzas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła
Słodkości i nie tylkoupieczeniu gotowe do podania Mozna do tego zrobic saltke i steki dobrze smakuja z sosem BBQ Ps. Jest to obiad ktory robi moj maz zawsze, takze to jego przepis. Moge powiedziec tylko tyle, ze swietnie smakuje i jest szybki do przyzadzenia
Klaudynkowa kuchniadodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac Zupa juz jest gotowa Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu Zupe podajemy ciepla z makaronem Smacznego
Klaudynkowa kuchniaopakowanie budyniu smietankowego 3/4 kostki masla 100g winogron lub innych owocow (wszystkie pasuja) 1 opakowanie herbatnikow mleko Robimy budyn tak jak na przepisie opakowania z tym ze z mniejsza iloscia mleka tj. zamiast 500 ml mleka to dajemy 400 ml i odstawiamy do ostygnięcia Do sniadaniowki wrzucamy herbatniki i gnieciemy je ( ja rozgniatam walkiem) Do 1/4 rozpuszczonego
Klaudynkowa kuchnia