przepisy - 15596 przepisów (strona:257/1040)

Ciasteczka w Piegi 138

Ciasteczka zaraz po upieczeniu znikają. I chyba mają właściwości przyciągające, bo mój syn tylko chodził z kuchni do pokoju:) Upiekłam je z przepisu Ani Starmach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatkowym atutem jest to, że przy wykonaniu ich spokojnie mogą pomagać nam dzieci. Mój syn osobiście lepił kuleczki i układał cukierki, a potem ze smakiem pałaszował swoje dzieło:)Składniki

Blondynka Gotuje
Sałatka Eksplozja Smaku:) 143

ogórek 1 malutki pęczek szczypiorku 1 awokado 1 owoc granatu Grecki sos sałatkowy Knorr Wykonanie: Wszystkie składniki umyć, osuszyć, pokroić i ułożyć na dwóch talerzach. Sos rozrobić wg przepisu na opakowaniu, czyli do 3 łyżek wody i 3 łyżek oliwy z oliwek wsypać torebkę i wymieszać energicznie. Sosem polać całą sałatkę i co? I zjeść :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Kukurydziane naleśniki z serem na słodko i musem truskawkowym 178

naleśniki muszą być nudne? Wcale nie. Dziś naleśniki kukurydziane ze zwykłym białym serem na słodko. Polane musem truskawkowym. Efekt? Szkoda, że na blogu nie mogę umieścić próbek do spróbowania ;) Przepis na naleśniki pochodzi z Moje Wypieki . Podanie i dodatki to już mój pomysł ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 mleka

Blondynka Gotuje
Fasolka po Bretońsku ze Szparagówki 182

Przepis mojej Śp. Mamusi. Znalazłam malutką, pogniecioną, zieloną karteczkę nieczytelnie zabazgraną przeze mnie :) Pamiętam, to było jakieś 12 lat temu, wisiałam na telefonie, a Mama dyktowała mi co i jak robić. Była genialna nie tylko w kuchni, ale i w życiu. Strasznie za Nią tęsknię....No dobra miało być o fasolce. Jest super. Niby po bretońsku, ale ze szparagówki, czyli

Blondynka Gotuje
Lazania ze Szpinakiem, Cukinią i Serem Camembert 181

chodziła za mną dłuugo:) Znalazłam ją podczas mojego szperania na jednej z moich ulubionych stron internetowych Kwestia Smaku . Zrobiłam i po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie Pani Asi. Lazania pycha! Do niej zrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese ! Składniki

Blondynka Gotuje
Mini Torciki Improwizowane 149

cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą  kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 45 g czekolady gorzkiej

Blondynka Gotuje
Fałszywy "Sernik na Zimno", czyli deser grysikowy! 229

sernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn zjadł nie domyślając się, że tak naprawdę zjada kaszę mannę, której zarzekał się, że nigdy nie zje! Trzeba to sprawdzić! Przepis z jednego z moich ulubionych blogów Moje Wypieki.  Składniki na blachę 26*22 cm: połowę dużego opakowania ciastek Petit Beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru

Blondynka Gotuje
Szybkie Ciasto z Agrestem i Migdałami 151

domu agrest z działki taty, a pomysłu na niego brak. Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio miałam w rękach agrest :) Powłóczyłam się po internecie i znalazłam przepis Moje Wypieki. Jeszcze chęci trzeba było znaleźć, a tego na internecie nie było :) Jej, jak ja się zbierałam do tego pieczenia, a jak przyszło co do czego to pracy było kilka minut :) Składniki

Blondynka Gotuje
Sernik na zimno z Czarną Porzeczką 154

Źródło MW. Sernik nie tylko o ciekawym wyglądzie, ale i smaku.Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany

Blondynka Gotuje
Slushy - Ice Arbuzowo -Jabłkowy 176

się dużo łatwiej, gdyż Włosi wyprodukowali maszynę do Granity, czyli sorbetu i do dnia dzisiejszego są najlepszymi producentami tych maszyn.Dobra wiadomość: Slush - Ice możemy wykonać też sami w domu, przepis poniżej. Mrożonego arbuza możemy zawsze mieć w zamrażarce, a wtedy Slush zawsze mamy "pod ręką" :)Orzeźwiające idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Można robić wersję zarówno bezalkoholową jak i alkoholową

Blondynka Gotuje
Mousse au Chocolat 148

już. Pewien sympatyczny Adam sprawił, że przełamałam się. Wystarczyło podarować Blondynce dużą tabliczkę  dobrej jakości czekolady, jaki był efekt? Możecie ocenić sami patrząc na zdjęcia. Ten tu przepis Mousse au Chocolat jest oryginalną francuską recepturą. Na koniec napiszę tylko, że to wcale nie było trudne:) A to tabliczka czekolady, o której napisałam wyżej. To przez nią wszystko się zaczęło

Blondynka Gotuje
Leczo z Cukinii 193

Przepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest dla mnie wzorem do naśladowania. Wracając do Leczo - polecam. Proste, szybkie i smaczne - jak wszystkie potrawy Mojej Mamy. Przekonajcie się Sami!Składniki: 3 średniej długości cukinie (cienkie, nie wyrośnięte) 2 średnie cebule

Blondynka Gotuje
Dżem Morelowy 134

smażyłam jeszcze około 15-20 minut.Gorący przełożyłam do wyparzonego słoika, zakręciłam najmocniej jak tylko potrafiłam i szybko odwróciłam do góry nogami i postawiłam tak na ściereczce. Z tego przepisu wychodzi jeden słoik o pojemności 500 ml i 4 łyżki :)Jest pyszny!SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami 167

syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i Migdałami 159

było pyszne! Nie ma jak cieplutkie drożdżówki ze szklanką mleka! Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w Kwestia Smaku. Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru pudru mała szczypta soli 280 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 50 g miękkiego masła Nadzienie: 60 g białej

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania