Ciasteczka zaraz po upieczeniu znikają. I chyba mają właściwości przyciągające, bo mój syn tylko chodził z kuchni do pokoju:) Upiekłam je z przepisu Ani Starmach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatkowym atutem jest to, że przy wykonaniu ich spokojnie mogą pomagać nam dzieci. Mój syn osobiście lepił kuleczki i układał cukierki, a potem ze smakiem pałaszował swoje dzieło:)Składniki
Blondynka Gotujeogórek 1 malutki pęczek szczypiorku 1 awokado 1 owoc granatu Grecki sos sałatkowy Knorr Wykonanie: Wszystkie składniki umyć, osuszyć, pokroić i ułożyć na dwóch talerzach. Sos rozrobić wg przepisu na opakowaniu, czyli do 3 łyżek wody i 3 łyżek oliwy z oliwek wsypać torebkę i wymieszać energicznie. Sosem polać całą sałatkę i co? I zjeść :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujenaleśniki muszą być nudne? Wcale nie. Dziś naleśniki kukurydziane ze zwykłym białym serem na słodko. Polane musem truskawkowym. Efekt? Szkoda, że na blogu nie mogę umieścić próbek do spróbowania ;) Przepis na naleśniki pochodzi z Moje Wypieki . Podanie i dodatki to już mój pomysł ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 mleka
Blondynka GotujePrzepis mojej Śp. Mamusi. Znalazłam malutką, pogniecioną, zieloną karteczkę nieczytelnie zabazgraną przeze mnie :) Pamiętam, to było jakieś 12 lat temu, wisiałam na telefonie, a Mama dyktowała mi co i jak robić. Była genialna nie tylko w kuchni, ale i w życiu. Strasznie za Nią tęsknię....No dobra miało być o fasolce. Jest super. Niby po bretońsku, ale ze szparagówki, czyli
Blondynka Gotujechodziła za mną dłuugo:) Znalazłam ją podczas mojego szperania na jednej z moich ulubionych stron internetowych Kwestia Smaku . Zrobiłam i po raz kolejny nie zawiodłam się na przepisie Pani Asi. Lazania pycha! Do niej zrobiłam coś w stylu sałatki ala Caprese - dla mnie super zestawienie! Lekko, smacznie, zielono! Świetnie się komponowała z Sałatka ala Caprese ! Składniki
Blondynka Gotujecukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 45 g czekolady gorzkiej
Blondynka Gotujesernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn zjadł nie domyślając się, że tak naprawdę zjada kaszę mannę, której zarzekał się, że nigdy nie zje! Trzeba to sprawdzić! Przepis z jednego z moich ulubionych blogów Moje Wypieki. Składniki na blachę 26*22 cm: połowę dużego opakowania ciastek Petit Beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru
Blondynka Gotujedomu agrest z działki taty, a pomysłu na niego brak. Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio miałam w rękach agrest :) Powłóczyłam się po internecie i znalazłam przepis Moje Wypieki. Jeszcze chęci trzeba było znaleźć, a tego na internecie nie było :) Jej, jak ja się zbierałam do tego pieczenia, a jak przyszło co do czego to pracy było kilka minut :) Składniki
Blondynka GotujeŹródło MW. Sernik nie tylko o ciekawym wyglądzie, ale i smaku.Pieczemy Biszkopt z 2 jajek z tego przepisu, albo idziemy na łatwiznę i spód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany
Blondynka Gotujesię dużo łatwiej, gdyż Włosi wyprodukowali maszynę do Granity, czyli sorbetu i do dnia dzisiejszego są najlepszymi producentami tych maszyn.Dobra wiadomość: Slush - Ice możemy wykonać też sami w domu, przepis poniżej. Mrożonego arbuza możemy zawsze mieć w zamrażarce, a wtedy Slush zawsze mamy "pod ręką" :)Orzeźwiające idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Można robić wersję zarówno bezalkoholową jak i alkoholową
Blondynka Gotujejuż. Pewien sympatyczny Adam sprawił, że przełamałam się. Wystarczyło podarować Blondynce dużą tabliczkę dobrej jakości czekolady, jaki był efekt? Możecie ocenić sami patrząc na zdjęcia. Ten tu przepis Mousse au Chocolat jest oryginalną francuską recepturą. Na koniec napiszę tylko, że to wcale nie było trudne:) A to tabliczka czekolady, o której napisałam wyżej. To przez nią wszystko się zaczęło
Blondynka GotujePrzepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest dla mnie wzorem do naśladowania. Wracając do Leczo - polecam. Proste, szybkie i smaczne - jak wszystkie potrawy Mojej Mamy. Przekonajcie się Sami!Składniki: 3 średniej długości cukinie (cienkie, nie wyrośnięte) 2 średnie cebule
Blondynka Gotujesmażyłam jeszcze około 15-20 minut.Gorący przełożyłam do wyparzonego słoika, zakręciłam najmocniej jak tylko potrafiłam i szybko odwróciłam do góry nogami i postawiłam tak na ściereczce. Z tego przepisu wychodzi jeden słoik o pojemności 500 ml i 4 łyżki :)Jest pyszny!SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesyna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego
Blondynka Gotujebyło pyszne! Nie ma jak cieplutkie drożdżówki ze szklanką mleka! Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w Kwestia Smaku. Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru pudru mała szczypta soli 280 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 50 g miękkiego masła Nadzienie: 60 g białej
Blondynka Gotuje