jesień. Słyszę, jak orzechy spadają na blaszanydach garażu. Wiedziona ochotą na coś słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura.Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę do autorskich receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca,a serowy
W kuchni Karmel-itkiprocesowi bulgotania masy, rośnięcia babeczek, spiekaniawierzchu, delikatnego pękania, aż do momentu złocistej skorupki i dźwięku wyłączanego piekarnika. BABECZKI Z KISIELU Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY. /źródło: PIERNIKOWA CHATA ; podaję przepis zmodyfikowany; / na 12 większych muffinek babeczki: kostka margaryny szklanka drobnego cukru 5 jajek szklanka mąki szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia1/3 dużego aromatu śmietankowegoposypka cukrowa Piekarnik
W kuchni Karmel-itkikulinarne na warsztatach.Paella marinara - właśnie to danie przygotowywałam na warsztatach w ROTONDO, prowadzonych przez jedną z nas,Kasię Szatkowską z bloga "W Krainie Smaku". Pozwoliłam sobie na publikację tego przepisu, ponieważ przyrządzałamgo osobiście, pomimo, że było to na warsztatach. Paella jest słynną hiszpańską potrawą jednogarnkową z Walencji. Opiera się przede wszystkim na ryżu i szafranie,ale odmian jest tyle
W kuchni Karmel-itkibakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta
W kuchni Karmel-itkidziewięć się pojawiało, a u najważniejszych, najzamożniejszych stawiano na stołach jedenaście lub trzynaście. Dopiero po pewnym czasie obrano zasadę dwunastu dań, jako symbol dwunastu apostołów. CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. / przepis spontaniczny;/ na 4 porcje 2 duże filety pstrąga łososiowego ze skórą pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych cytryn
W kuchni Karmel-itkiśrodku dobrze francuskiego ciasta, dlatego jego warstwa nie może być zbyt gruba, abyśmy nie wyciągnęli z pieca na wpół surowego ciasta. POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. /inspiracja z przepisów Biedronka, podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego 200 g pieczarek 8 - 10 plastrów szyki konserwowej sól, pieprz, łyżka musztardy jedno rozbełtanie
W kuchni Karmel-itkiWtedy smażenie pieczarek to pryszcz, ale można i poradzić sobie bez niej. Wystarczy garnek z grubym dnem i olej do głębokiego smażenia. PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE./ przepis Mamy;/ na słój o pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta 1,5 kg świeżych pieczarek 5-6 dużych cebul ciasto (można zmniejszyć ilość
W kuchni Karmel-itkischabowe jadł. Wiesz, jakie one są dla mnie nudne. Roladki będą, więc cicho siedź. Zobaczysz, jeszcze będzie Ci mało!"..."Została jakaś jeszcze?"Te roladki to jeden z naprawdę nielicznych przepisów, do których wracam dość regularnie. Uwielbiamy w rodzinie roladki wszelkiej maści, ale te, z szynką, serem i ogórkiem w środku najbardziej przypadły nam do gustu. ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM
W kuchni Karmel-itkigarnuszku. A gdzieś w oddali szeleści tajemnicza paczka słodkości. Co z tego będzie? Nie wie nikt. Ale zapewne coś dobrego.Inspiracja na przyjęcie w towarzystwie pianek marki JOJO. Zupełnie przypadkowy przepis, wymyślony na poczekaniu. I jednocześnie jeden z lepszych i przyjętych najbardziej pozytywnie przez młodocianych smakoszy. Szybko, łatwo i przyjemnie? Jak najbardziej. PIANKI JOJO W CZEKOLADZIE. /autorski; współpraca z JOJO ;/ opakowanie
W kuchni Karmel-itkiwspomnienia z dzieciństwa i powstał pierwszy, debiutancki tort. Nie jest idealny, ale kwestia wprawy i dopracowania techniki. Następnym razem będzie lepiej. RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. /z moimi modyfikacjami; z przepisów z Cafe Babilon;/ na tortownicę 24-26 cm biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W kuchni Karmel-itkidzieła.Nie przepadam za większością typowych przypraw występujących w oryginalnej wersji tych kotlecików z ciecierzycy (kolendra, kmin rzymski, itd.). Dlatego przedstawię Wam dziś swoją, idealną dla mnie wersję. FALAFEL. / przepis: FALAFEL; podaję już z modyfikacjami;/ na około 10 średnich kotlecików 300g suchej ciecierzycy 1 czerwona mała cebula 2 ząbki czosnku pęczek posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
W kuchni Karmel-itkimnie surowiec. Namiętnie rozcieram, doprawiam i rozkoszuję się. Ktoś ma ochotę rozkoszować się ze mną?Krem, który dziś zaprezentuję, powstał zupełnie przypadkowo. Nie lubiłam awokado, ale po ostatnim przepisie z jego użyciem na GUACAMOLE, zupełnie zmieniłam swoje stanowisko w związku z tym zielonym koleżką. Wracając do kremu - nie miałam składników potrzebnych do guacamole, więc sięgnęłam do swej wyobraźni
W kuchni Karmel-itkitwarzy, żwawy krok, pełnia życia. Słychać ptasie trele już z rana.To pierwszy dzień wiosny! Koniec ze słota i szarością dnia. Teraz czas na Słońce, króluje nam! Stworzenie własnego przepisu od podstaw, jeśli chodzi o sprawy cukiernicze, to nie lada wyzwanie. Te babeczki powstały na drodze zupełnego, może nie tyle przypadku, co eksperymentu. Dodałam to, to i tamto, a modląc się
W kuchni Karmel-itkistylem życia, rzeczywiście zostanę "roślinożercą", zarzekałam się o swoim mięsożernictwie. Jak widać, życie pisze różne scenariusze, nawet jeśli chodzi o jedzenie.W każdym razie, czasem mogą pojawić się mięsne przepisy, ponieważ przejęłam w pełni pałeczkę domowej, rodzinnej kucharki. Oczywiście, wszystkie potrawy rekomendowane przez domowników. A ich ocena jest w pełni szczera, bo kto jak kto, ale nikt inny nie powie prosto
W kuchni Karmel-itkinamaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka białego, półwytrawnego bądź półsłodkiego białego wina. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki