szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę) 500g serka śmietankowego 5 galaretek cytrynowych (lub pomarańczowych) puszka mandarynek garśc rodzynek biszkopty 3 galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu. Mandarynki osączyłam. Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała z tego szklanka soku. Zagotowałam i w tym rozpuściłam pozostałe 2 galaretki. Serki zmiksowałam, dorzuciłam rodzynki. Dodałam 3 tężejące
W kuchni Karmel-itkispędzacie Święta?Ja? razem z kolegą Zajączkiem. BABKA MAJONEZOWA. (Babcina; z pokolenia na pokolenie przechodzi przepis.) 1 mały majonez 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej aromat waniliowy Żółtka utarłam z cukrem na puszystą pianę, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Na koniec dodałą wcześniej ubite na sztywno
W kuchni Karmel-itkiświęta, to z pompą!Widząc pięknego indyka w sklepie, nie mogłam się oprzeć.Kupiony, czekał w lodówce cierpliwie. I się doczekał. INDYK NADZIEWANY SUSZONĄ ŚLIWKĄ I JABŁKIEM.(przepis całkowicie autorski;)1 duży indyk200g suszonych śliwek200g rodzynek3 duże jabłkamajeranek100g orzechów arachidowych sól, pieprz, Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w plastry.Indyka umyłam, osuszyłam. Natarłam solą, pieprzem i majerankiem zewnątrzi w środku
W kuchni Karmel-itkiZdrowsze!Potrzeba matką wynalazków. Tak samo jest w kuchni.Potrzeba zmian i urozmaicania daje nowe, zaskakujące dania.I potrafi odmienić coś tradycyjnego. W coś innego, także pysznego. ZDROWE KOTLETY MIELONE.Z PIEKARNIKA. (przepis autorski;)500g chudego mięsa mielonego1/2 szklanki otrąb pszennych1 jajkołuskany słoneczniksiemię lnianepieprz, sól, majeranekząbek czosnkuMięso wymieszałam ze wszystkimi składnikami, dodając sól,pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek (dosypac otrąb
W kuchni Karmel-itkiwyłożonej papierem tortownicy. Piekłamw 180 stopniach przez 30 minut. Zostawiłam do ostygnięcia.wierzch:4 kisiele brzoskwiniowe4 duże brzoskwinieszklanka wiórków kokosowychBrzoskwinie obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kisiel przygotowałam według przepisu na opakowaniu, zmniejszająco połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodałam owoce,dokładnie wymieszałam. Ciepłą masę wylałam na biszkopt.Wiórki uprażyłam na suchej patelni. Dokładnie pokryłamciepły wierzch masy. Wstawiłam dodatkowo
W kuchni Karmel-itkiflet, rozgrywam się.Została mi tylko godzina.Słyszę oklaski. Już?Już moja kolej?Teraz scena należy do mnie. *************************************************************** CHŁODNIK Z KEFIRU I SAŁATY LODOWEJ.(inwencja twórcza własna.przepis autorski.)duża główka sałaty lodowejlitr kefiru szklanka posiekanego szczypiorku1/2 szklanki posiekanego koprusól, pieprz2 łyżki octucukier do smakuSałatę opłukałam, przebrałam, porwałam na drobne kawałki.Wymieszałam z solą, pieprzem, octem, łyżką cukru
W kuchni Karmel-itkiPAPRYKOWE KLUSKI.(przepis własny; )kluski:szklanka mąkiszczypta solijajkowoda lub mlekoWstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy.Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko)i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzogęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady.Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam aż do ichwypłynięcia.sos paprykowy:2 duże, dojrzałe
W kuchni Karmel-itkizrozpaczona.Nic słodkiego? Niemożliwe! Przecież tu były ciastka, tam jakaś kupna babka...Nie ma! Otworzyłam ostatnią szafkę, w której pokładałam największą nadzieję. I...Jestem uratowana! EKSPRESOWY TORT KRÓWKOWY.(przepis autorski;)2 gotowe spody tortowe1 puszka masy krówkowej (400g)2 kremówki (2 x 375ml)6 łyżek żelatyny chrupki czekoladowe na wierzchJeden spód włożyłam do tortownicy, przykryłam masą krówkową.Przydusiłam drugim
W kuchni Karmel-itkiszaf, pod łóżko, kanapę...Lato, gdzieś się skryło?A może... Może skusi się na coś pysznego? OTRĘBOWE GOFRY Z GĘSTYM SOSEM WIŚNIOWYM. (pomysł autorski; gofry - podstawowy zmodyfikowany przepis.)1,5 szklanki mąki1,5 szklanki otrąb2 szklanki mleka4 jajka2 łyżki cukru brązowegoszczypta soliłyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki olejuWszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksowałam. Następnie piekłamz niego gofry w gofrownicy
W kuchni Karmel-itkiszorty z bawełny.Zataczam rundki na ogrodowych ścieżkach,zachwycam się latem.Dostrzegłam miętę. Na gałązkach wiśni czerwieni sięjeszcze kilka ostatnich kuleczek. Hmm...Ugotuję kompot. KOMPOT WIŚNIOWY Z MIĘTĄ.(przepis własny;)2 szklanki wiśnigałązka miętyok. litr wodyszklanka cukruWiśnie i miętę opłukałam pod bieżącą wodą. W garnku zagotowałamwodę, do wrzątku wrzuciłam owoce. Chwilę pogotowałam, aż nie puściły soku.Wsypałam cukier. Gotowałam
W kuchni Karmel-itkiwakacjach. I gdzie poznałam swoją drugą połowę. Będąc tam,poczułam, że to właśnie jest moje miejsce. Nominuję:ASIEJA - http://ugotujmy.blogspot.com/WYPIECZ WYMALUJ - http://waniliowo.blox.pl/htmlBRULION Z PRZEPISAMI - http://brulionzprzepisami.blox.pl/htmlKORNIK W KUCHNI - http://kornikwkuchni.blogspot.com/PRZY KUBKU KAWY - http://przykubkukawy.blox. pl/htmlOGRODY BABILONU - http://ogrodybabilonu.blogspot.com/POKOCHAJ GOTOWANIE - http://pokochajgotowanie.blogspot.com/EAT AFTER READING - http://eatafterreading.blogspot.com/PALETA SMAKU - http://paletasmaku.blogspot.com/NUTA SŁODYCZY
W kuchni Karmel-itkiniczego, o nie!Postanowiłam, że drogę umilę sobie, rodzinie i przyjaciołom pysznym, wakacyjnymciastem, które jest bardzo praktyczne na takie wojaże. Smacznego!I do zobaczenia wkrótce! EGZOTYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE.(przepis na ciasto drożdżowe znany; dodatki - inwencja własna)1/2 kg mąkicukier waniliowyszklanka mleka50 g drożdży4 jajka1/3 kostki masła2/3 szklanki cukrupół szklanki cukru100g masła150g mąkiew. 1 jajko kiwinektarynkiDrożdże roztarłam z łyżką cukru
W kuchni Karmel-itkipostanowiłam wprowadzić kilka zmian.Podzieliłam bloga na dwa:osobno przepisy wytrawne, osobno słodkości.Słodkie receptury zamieszczę poniżej, wytrawne będądodawane nadal tutaj.Zapraszam więc na drugiego, słodkiego bloga :Słodkości Karmel-itki.A tu coś, by się posilić ;] EKSPRESOWY PRZYSMAK SZYNKOWY.(pomysł własny;)500g wędliny w kawałku2 duże cebule400g koncentratu pomidorowegokostka mięsnałyżka masłaSzynkę pokroiłam. Cebule obrałam i pokroiłam w półtalarki.Podsmażyłam
W kuchni Karmel-itkiinnym przyjemną, kolorowai wakacyjną dawkę... nie orzeźwienia, nie tym razem. Hm, aż dziwne, by w środku sierpniatrzeba było się...rozgrzewać! KOLOROWY GORĄCY KOCIOŁEK.(inspiracja - "Pomysł na...Chłopski garnek" Winiary,przepis zmodyfikowany przeze mnie.)400g wiejskiej kiełbasy300g obranych ziemniaczków1 duża czerwona papryka200g fasolki szparagowej300g poszatkowanej kapusty pekińskiej1 puszka odsączonej kukurydzy1 opakowanie przyprawy "Pomysł na... Chłopski garnek"1 łyżka przyprawy gyrosKiełbasę pokroiłam
W kuchni Karmel-itkiczasu do czasu coś skubnąć, bez wyrzutów sumienia,z satysfakcją zaspokojenia pragnienia. I głodu? Zależy.Niewiele kalorii i wspaniały smak. Też tak macie?To proponuję... MARYNOWANE PIECZARKI. (źródło: przepis pokoleniowy) zalewa na każdy 1kg malutkich pieczarek: 4 szklanki wody szklanka octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli + do każdego słoika: łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka pieprzu czarnego kawałek cebuli
W kuchni Karmel-itki