smaku. Delikatny, waniliowy, a świeże truskawki dodają muprzewrotności.Zjadłam kawałek na ciepło - nie mogłam się opanować. Lekki, luźny, gorący... Polecam każdemu takie doświadczenie. SERNIK NA HERBATNIKACH Z TRUSKAWKAMI. (przepis na sernik z... nie pamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze, nie mielony) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 6 jajek aromat waniliowy szklanka
W kuchni Karmel-itkikoperku sól, biały i ziołowy pieprz sok z 1/2 cytryny Śmietankę zagotowałam z sokiem z cytryny i koperkiem, doprawiłam. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dolać mleka. Ugotowałam ryż według przepisu na opakowaniu, czyli w stosunku 1 miarka ryżu na 2 miarki wody. Podałam na gorąco! Smacznego
W kuchni Karmel-itkimnie bardzokojąco, a przyjemna i lekka słodycz daje uczucie rozkoszy.Czuję, że w tym roku najem się truskawek do syta. I oto mi chodzi! TWAROGOWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI. (przepis od Babci.) 200g twarogu (u mnie półtłusty) 100g mąki krupczatki 100g mąki pszennej 1 żółtko 1/2 szklanki mleka truskawki Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, żółtko, a mleka tyle
W kuchni Karmel-itkiupadł, po czym wyjmuje i zostawiam, aby dobrze wystygł. krem: 1/2 litra mleka łyżka mąki1 budyń śmietankowy 4 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny Ugotowałam budyń wg przepisu na opakowaniu. Zostawiłam do wystygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie powstał "kożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka
W kuchni Karmel-itkipłomień, dobrze doprawiam. Wyłowione warzywa, czyli pietruszkę i marchew, kroję i dorzucam do zupy. Wbijam jajka, mącę je i jeszcze chwilę gotuję. Można dodatkowo zaciągnąć śmietaną. Smacznego! // oba przepisy pochodzą od Mam, Babci, Prababci...itd. Z pokolenia, na pokolenie
W kuchni Karmel-itkitruskawek łyżeczka miodu 250g białego twarożku Wyszypułkowane, umyte truskawki, miód, ser zmiksowałam na gładką masę. Podałam w miseczce, jako smarowidło do chleba podczas wakacyjnego śniadania. *************************************************************** A poniżej pozostałe przepisy: Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną. Truskawkowa niby-leguminka. Serek wiejski z miodem i truskawkami. Sernik z truskawkami. Mus truskawka-kiwi. Knedle twarogowe z truskawkami. Makaron
W kuchni Karmel-itkidzięki nimi dzień nie zapisze się w tabelce "kolejna nuda".Lubię moją pracę. Pocieszam też się w kuchni.Wiecie, że racuchy nadają się na śniadanko? ;] ŚNIADANIOWE RACUCHY BANANOWE. (przepis na racuchy podstawowy, dodatek bananów własny;) 1/2 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży (połowa kostki) szczypta soli1 łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka (można zastąpić ciepłą wodą)1 jajko
W kuchni Karmel-itkidomu kisimy ogórki w ogromny, starym słoju z czopem, który Babcia dostała od swej mamy, moja od Babci, a teraz moja Mama przekazała go w moje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa: na każdy 1 litr
W kuchni Karmel-itkiczytelników. Karmel-itka. pyra z sosem czosnkowym, serem żółtym i szynką, czyli "pyra po lubońsku" , PS: Zdjęcia z pozostałych części imprezy będą dodawane w późniejszym czasie, na przemian z przepisami
W kuchni Karmel-itkimnie znacznie więcej, na oko) Ok. 2 płaskie łyżki soli Ogóreczki umyć. W oryginalne należy je obrać i pokroić na pikle, ale ja to pominęłam. Wykorzystałam do tego przepisu całe małe ogóreczki. Do przygotowanych już słoików włożyć przyprawy i ciasno poukładać ogórki. Wodę zagotować ze wszystkimi składnikami. Osobiście doprawiałam do smaku, na oko, więc dokładnych „moich” proporcji nie jestem
W kuchni Karmel-itkiorzechami. Kasia z W KRAINIE SMAKU, jak i ja, zachwycałyśmy się tym nietypowym i nietuzinkowym połączeniem bulionu, miąższu chleba, parmezanu i orzechów. Pewnie niedługo u Kasi się pojawi owy przepis ;] A na koniec – tiramisu, czyli sztamowy deser Włoch. Jednak czuć było w smaku, że poszli po najmniejszej linii oporu, nie smakowało tak, jak powinno. Jednak było jakoś podobne. Kasiu, dziękuję
W kuchni Karmel-itkidopiero..Któż to mnie nominował?Kromek (Kromcio ;p ) z bloga: Kromek z Masłemoraz beti z bloga: Kruche Babeczkijak i kochaną mrufkęzet z Tortowo-mrufkowoAleksandra z Przepisy Aleksandry Magda prowadząca Smakowite DaniaJestem zaszczycona, dziękuję z całego serca! Zasady nominacji są bardzo proste.Zasady:* nominacja 15 blogów, które Twoim zdaniem zasługują na wyróżnienie * poinformować nominowanych blogerów o tymże fakcie * wyłonić
W kuchni Karmel-itkiksiążek, jednocześniestawiając się okoniem paskudnej aurze. Ugotowałam krem z dyni. Według receptury Ewy Wachowicz.Z książki, jaką otrzymała od niej na nagraniu (klik). KREM Z DYNI. Zupę robiłam według przepisu.Śmietanę jednak zastąpiłam jogurtem naturalnym. Dodatkowo dodałam słodkiej paprykimielonej, co podrasowało smak. Pieprz czarny, natomiast, zastąpiłam ziołowym. Polecam gorąco, naprawdę zupa jest wyborna. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkilekkimi scones. Owe scones podałyśmy z Kasią z moimi domowymi dżemikami - truskawkowym, dyniowym,malinowym bądź wiśniowym. Dodatkowo przyniosłam pasztet cukiniowy oraz mleczneciasteczka z żurawiną, muśnięte delikatnie czekoladą od spodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel (PRZY KUBKU KAWY) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta (RYBKA ZWANA MARTĄ) raczyła swoimi grissini. Grażynka (GRAŻYNA GOTUJE) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką
W kuchni Karmel-itkitowarzystwo, rewelacyjna atmosfera, ładna pogoda, a wszystko tookraszone smakołykami.Pamiętacie poprzedni wpis? Tak, tak, ten o naszym spotkaniu.Piknik blogerów wielkopolskich. Jak obiecałam, tak też czynie - dziś podam Wam przepis na cukiniowy pasztet,którym częstowałam na owym spotkaniu. JARSKI PASZTET Z CUKINII.(autorski;)2 średnie cukinie3-4 jajka4-5 szklanki bułki tartej0,5 szklanki oleju 2 marchewki1 por2 pietruszki1
W kuchni Karmel-itki