Jak to się stało, że wcześniej nigdy nie piekłam tego ciasta o wdzięcznej nazwie Fale dunaju ? Widziałam je wiele razy i podobało mi się, ale jakoś nie składało się ... Gdy zakupiłam wiśnie, które świetnie do niego pasują pomyślałam, że czas nadrobić zaległości i już mam je w swoim "repertuarze". Może nie wyszło modelowo piękne i fale mało wyraźne, ale goście zachwyceni bo ciasto jest naprawdę bardzo smaczne. Polecam !Przepis czerpałam z bloga Przy kuchennym stole dostosowując go do swoich potrzeb.... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
A ja to ciasto pamiętam z dziecińsytwa. Swego czasu, namietnie wypiekała je moja Mama. Najczęściej robila z wisniami i ze sliwkami.Wtedy wszystkim nam bardzo smakowało...
ja używam tylko Pasty z wanilii Madagascar Bourbon (118 g) - Nielsen-Massey - można ją kupić w internecie, ale także w niektórych delikatesach stacjonarnych np. w Almie
Ja też nie piekłam nigdy Fal Dunaju, a wygląda obłędnie - te wiśnie! I w zestawieniu z czekoladą... mmm, bajka :)
Wspaniałe ciacho ! Piękne zdjęcia !Czasami piekę takie z brzoskwiniami z puszki- co za kolor-, które kroję na 4 części i układam w rzędach ukosem. Pozdrawiam, Alicja.
Alicja, nie bardzo rozumiem z tym krojeniem i układaniem a zainteresowałaś mnie.... napiszesz dokładnie albo może masz zdjęcie ? chętnie bym zobaczyła o co chodzi - izakulinska@o2.pl
dzięki, Alicjo - tak jak odpisałam, ja źle zrozumiałam myśląc że na 4 kroisz ciasto i układasz jakoś a tu chodzi o owoce :D
Pani Pyzo - to będzie kolejny przepis z tego bloga który wykonam. Jako nastolatka piekłam fale dunaju, tylko z jabłkami - zawsze smakowały. Pani Wpis przypomniał mi o tym cieście. Zawsze robiąc słodkości wybieram takie bez masy bo jestem wybredna i nie lubie zbyt słodkich i ciężkich ciast. To będzie wyjątkiem. Zastanawiam się tylko czy zamiast wiśni z kompotu mogę dodać pijane wisienki, które pozostały z maceracji nalewki. Obawiam się zakalca. Czy osączenie i opanierowanie w mące pomoże? Justyna
nie obawiaj się - te z nalewki jak najbardziej mogą być. Ja dodałam świeże i nawet bez obtaczania bo zapomniałam to zrobić. Myślę, że z takimi alkoholowymi ciasto tylko zyska na smaku :)
Ależ mi ślinka cieknie, a jeszcze śniadania dziś nie jadłam :-). W niedzielę mam gości, więc będzie idealnym dodatkiem do kawy. Pytanie tylko, czy mogę dodać wiśni mrożonych , czy najpierw je rozmrozić i odczekać aż odcieknie sok ?
chyba jednak rozmroziłabym bo zanim się zapieką to wycieknie sok i może rozmiękczyć niepotrzebnie ciasto. Można też dodać wiśnie z kompotu albo nalewki, osączone ale nie odciśnięte :)
Witam.Po pierwsze podziwiam stronę,talent,wiedzę i umiejętności.Każdy przepis wciąga,trudno się oderwać,bo następny ciekawy i następny...:-)A zapytać chciałam,czy można w tym przepisie mąkę kukurydzianą zastąpić zwykłą pszenną,czy ta kukurydziana właśnie ma jakieś specjalne zastosowanie?Pozdrawiam serdecznie!
dziękuję za miłe słowa :) Mąkę kukurydzianą którą dodałam do budyniu właściwie można zastąpić pszenną, ale według mnie z tą kukurydzianą budyń jest lepszy - ma ładniejszy kolor i bardziej aksamitną konsystencję. Jeśli przyjrzysz się składowi budyniu w proszku to też prawdopodobnie znajdziesz tak dodatek mąki kukurydzianej. Jednak bez niej też da się go zrobić.