Fale dunaju z wiśniami i kremem waniliowym

Fale dunaju z wiśniami i kremem waniliowym

Fale dunaju z wiśniami i kremem waniliowym

Jak to się stało, że wcześniej nigdy nie piekłam tego ciasta  o wdzięcznej nazwie Fale dunaju ? Widziałam je wiele razy i podobało mi się, ale jakoś nie składało się ... Gdy zakupiłam wiśnie, które świetnie do niego pasują pomyślałam, że czas nadrobić zaległości i już mam je w swoim "repertuarze". Może nie wyszło modelowo piękne i fale mało wyraźne, ale goście zachwyceni bo ciasto jest naprawdę bardzo smaczne. Polecam !Przepis czerpałam z bloga Przy kuchennym stole  dostosowując go do swoich potrzeb.... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, wiśnia, pieczenie, krem, ciasta z kremami, ciasto z kremem

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
bk110, 21 sierpnia 2013 10:35:11

Pyza a jakiej marki pastę waniliową polecasz?

Droczilka, 21 sierpnia 2013 11:21:59

A ja to ciasto pamiętam z dziecińsytwa. Swego czasu, namietnie wypiekała je moja Mama. Najczęściej robila z wisniami i ze sliwkami.Wtedy wszystkim nam bardzo smakowało...

Antenka, 21 sierpnia 2013 12:04:04

wygląda idealnie:) fenomenalne ciacho:)

Iza Kulińska, 21 sierpnia 2013 12:11:06

ja używam tylko Pasty z wanilii Madagascar Bourbon (118 g) - Nielsen-Massey - można ją kupić w internecie, ale także w niektórych delikatesach stacjonarnych np. w Almie

Iza Kulińska, 21 sierpnia 2013 12:11:53

muszę popróbować z innymi owocami :)

Iza Kulińska, 21 sierpnia 2013 12:12:28

rzeczywiście jest bardzo smaczne

Jola8000, 21 sierpnia 2013 12:23:21

Pięknie wygląda :)

Marta- Taste Eat, 21 sierpnia 2013 16:39:31

ależ to wygląda obłędnie!

Mad, 21 sierpnia 2013 17:52:11

Ja też nie piekłam nigdy Fal Dunaju, a wygląda obłędnie - te wiśnie! I w zestawieniu z czekoladą... mmm, bajka :)

Anonymous, 21 sierpnia 2013 19:15:55

Wspaniałe ciacho ! Piękne zdjęcia !Czasami piekę takie z brzoskwiniami z puszki- co za kolor-, które kroję na 4 części i układam w rzędach ukosem. Pozdrawiam, Alicja.

Iza Kulińska, 21 sierpnia 2013 20:49:00

Mad, koniecznie musisz spróbować w takim razie !

Iza Kulińska, 21 sierpnia 2013 20:49:16

Alicja, nie bardzo rozumiem z tym krojeniem i układaniem a zainteresowałaś mnie.... napiszesz dokładnie albo może masz zdjęcie ? chętnie bym zobaczyła o co chodzi - izakulinska@o2.pl

Anonymous, 21 sierpnia 2013 22:06:53

Izo, wysłałam Ci rysunek na maila od: lalka58@op.pl Alicja

Iza Kulińska, 21 sierpnia 2013 22:21:24

dzięki, Alicjo - tak jak odpisałam, ja źle zrozumiałam myśląc że na 4 kroisz ciasto i układasz jakoś a tu chodzi o owoce :D

madlene17, 21 sierpnia 2013 23:30:48

A moim zdaniem wygląda fantastycznie:)

Anonymous, 22 sierpnia 2013 13:28:58

Pani Pyzo - to będzie kolejny przepis z tego bloga który wykonam. Jako nastolatka piekłam fale dunaju, tylko z jabłkami - zawsze smakowały. Pani Wpis przypomniał mi o tym cieście. Zawsze robiąc słodkości wybieram takie bez masy bo jestem wybredna i nie lubie zbyt słodkich i ciężkich ciast. To będzie wyjątkiem. Zastanawiam się tylko czy zamiast wiśni z kompotu mogę dodać pijane wisienki, które pozostały z maceracji nalewki. Obawiam się zakalca. Czy osączenie i opanierowanie w mące pomoże? Justyna

Iza Kulińska, 22 sierpnia 2013 13:34:15

nie obawiaj się - te z nalewki jak najbardziej mogą być. Ja dodałam świeże i nawet bez obtaczania bo zapomniałam to zrobić. Myślę, że z takimi alkoholowymi ciasto tylko zyska na smaku :)

Anonymous, 16 października 2013 11:07:48

Ależ mi ślinka cieknie, a jeszcze śniadania dziś nie jadłam :-). W niedzielę mam gości, więc będzie idealnym dodatkiem do kawy. Pytanie tylko, czy mogę dodać wiśni mrożonych , czy najpierw je rozmrozić i odczekać aż odcieknie sok ?

Iza Kulińska, 16 października 2013 14:01:21

chyba jednak rozmroziłabym bo zanim się zapieką to wycieknie sok i może rozmiękczyć niepotrzebnie ciasto. Można też dodać wiśnie z kompotu albo nalewki, osączone ale nie odciśnięte :)

Renka, 10 czerwca 2014 17:23:58

Witam.Po pierwsze podziwiam stronę,talent,wiedzę i umiejętności.Każdy przepis wciąga,trudno się oderwać,bo następny ciekawy i następny...:-)A zapytać chciałam,czy można w tym przepisie mąkę kukurydzianą zastąpić zwykłą pszenną,czy ta kukurydziana właśnie ma jakieś specjalne zastosowanie?Pozdrawiam serdecznie!

Iza Kulińska, 10 czerwca 2014 17:47:56

dziękuję za miłe słowa :) Mąkę kukurydzianą którą dodałam do budyniu właściwie można zastąpić pszenną, ale według mnie z tą kukurydzianą budyń jest lepszy - ma ładniejszy kolor i bardziej aksamitną konsystencję. Jeśli przyjrzysz się składowi budyniu w proszku to też prawdopodobnie znajdziesz tak dodatek mąki kukurydzianej. Jednak bez niej też da się go zrobić.