Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Takie kluski to klasyka kuchni polskiej. Jak wskazuje nazwa najbardziej znane są właśnie na Śląsku gdzie podaje się je najczęściej z roladami z mięsa wołowego i modrą kapustą. Ale kluski ziemniaczane będą dobre z różnymi sosami czy tylko okraszone podsmażoną na tłuszczu cebulką. Najważniejsze jest jednak to, że ich przygotowanie to banalnie prosta czynność. Większość z Was na pewno je zna i robi, ale może komuś taki przepis jednak się przyda. A jeśli komuś nie chce się obierać ziemniaków niech zrobi sobie klusec... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kluski, sosy, ziemniak, proste i szybkie przepisy, roladki, mięso, ziemniaki, przepisy z ziemniakami, kapustą

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Anonymous, 3 marca 2013 11:46:25

swietny przepis - robilam 3 dni temu i podalam z wolowymi zrazami i buraczkami - wloskie podniebienia byly zachwycone:)

Lola, 3 marca 2013 15:10:43

ale śliczne Ci wyszły! kluchy śląskie to chyba moje ulubione!:)

shinju, 3 marca 2013 15:57:11

Uwielbiam kluski śląskie :) Dla mnie najchętniej tylko z podsmażonymi skwarkami :)

Iza Kulińska, 3 marca 2013 16:14:18

u mnie z roladą mięsną i fasolką, no i oczywiście sos od mięsa - pycha :)

Iza Kulińska, 3 marca 2013 16:15:22

ja nie jestem bardzo kluskowa, ale panowie owszem - zawsze i każdą ilość przerobią :)

Iza Kulińska, 3 marca 2013 16:15:44

Shinju, i jeszcze z cebulką :)

Anucha S., 3 marca 2013 17:30:52

Też je bardzo lubimy i robię je identycznie. To chyba jeden z najmniej skomplikowanych przepisów na pyszne żarcie:)U mnie najczęściej z jakimś mięsnym sosem:)

Iza Kulińska, 3 marca 2013 17:38:35

dokładnie - łatwiutkie, ale dodała przepis bo może komuś się przyda :)

zufik, 3 marca 2013 17:48:03

Śliczne i zgrabniutkie:) muszę zrobić bo dawno nie robiłam

pollyzeczki, 3 marca 2013 18:18:50

ja dodaję za rada rodowitej ślązaczki łyzkę smietany albo ugotowany "wczorajszy" ziemniak aby nie "kląskały"...

Antenka, 3 marca 2013 20:14:38

klasyka, wspaniała klasyka

Iza Kulińska, 3 marca 2013 20:24:19

no właśnie ja też zrobiłam je po długiej przerwie

Iza Kulińska, 3 marca 2013 20:25:31

nie rozumiem z tym wczorajszym ziemniakiem bo przecież ziemniaki do tych klusek nie muszą być świeżo gotowane, ale właśnie z poprzedniego dnia ... a śmietany spróbuję dodać następnym razem :)

Iza Kulińska, 3 marca 2013 20:25:53

prawda ? chyba wszyscy takie lubią

Roz Airad, 3 marca 2013 21:21:24

uwielbiaam ;d

Justyna Bąk, 4 marca 2013 01:01:17

pychota:) u nie jada się je z sosem myśliwskim i z roladą wołową:)

Meble kuchenne Katowice, 4 marca 2013 01:13:51

Dzięki za ten wpis.

Iza Kulińska, 4 marca 2013 12:17:21

moi chłopcy też :)

Iza Kulińska, 4 marca 2013 12:17:46

rolada i u mnie, chociaż wieprzowa a sos też pyszny :)

Iza Kulińska, 4 marca 2013 12:18:02

bardzo proszę

mirosix, 7 marca 2013 06:56:03

Jeszcze nigdy nie probowalam ich sama zrobic, a bardzo je lubie. Chyba trzeba sie bedzie w koncu zabrac do samodzielnego ugotowania tych klusek. :)

Iza Kulińska, 7 marca 2013 10:35:50

koniecznie, to naprawdę proste :)

Anonymous, 29 sierpnia 2013 02:34:34

A ja lubię kluski śląskie z bułeczką i masełkiem...

Anonymous, 10 września 2013 02:45:54

Nie bardzo rozumiem - czy te wyjęte ziemniaki ugniata się z dodatkową ilością mąki i dokłada do reszty,czy po prostu tylko same dokłada się do masy ??? Z góry dziękuję za odpowiedź!

Iza Kulińska, 10 września 2013 12:14:43

wydawało mi się, że napisałam wszystko jasno :) te wyjęte ziemniaki dokłada się z powrotem do pozostałych i zagniata z mąką wszystko razem. Wyjęcie 1/4 objętości ziemniaków służy temu żeby odmierzyć, bez używania wagi czy innej miarki, odpowiednią ilość mąki.

Anonymous, 17 grudnia 2013 23:53:09

dwa dni temu robilam :) byly bardzo pyszne ale po ugotowaniu zrobily sie przezroczyste, dlaczego ? :( co zrobilam zle?

Iza Kulińska, 18 grudnia 2013 09:11:45

przeźroczyste to pewnie nie, ale takie jakby szkliste, prawa ? wszystko zrobiłaś dobrze - tak zachowuje się mąka ziemniaczana - podczas gotowania z białej robi się przeźroczysta właśnie. Dobrze to widać gotując kisiel, który właśnie zagęszcza się mąką ziemniaczaną. Ja nie dodaję do klusek śląskich ani jajka ani mąki pszennej i dlatego mogą zrobić się szkliste, zależy to też od gatunku ziemniaków z jakich robię kluski. Moje , te na zdjęciu, też były trochę szkliste chociaż chyba tego nie widać... Mam nadzieję, że kluski smakowały mimo wyglądu, który tak Cię zaniepokoił :)

Anonymous, 25 marca 2014 10:25:05

Wszystko się zgadza z przepisem ale ja zdradzę Wam tajemnicę rodzinną bo nauczyła mnie tego moja babcia i moja mama całe życie gotuje tak samo a co za tym idzie i ja. Dodaje łyżkę lub nawet dwie masła w zależności od ziemniaków jakie są "suche", wierzcie mi rewelacja. Kluski mają taki maślany smak nie do opisania. Wszyscy zachwycają się moimi kluskami. Jeżeli ktoś by chciał mi zarzucić że to nie są prawdziwe kluski śląskie to zapytam kto ma o nich większe pojęcie niż 100% hanys gdzie 4 pokolenia małżeństw nie wyszły po za obręb jednego miasta. Pozdrawiam i życzę smacznego

Anonymous, 8 kwietnia 2014 20:09:13

Zdaje się že dla niektórych to pierwszy kontakt z tym przysmakiem ! Przepis jest klarowny . Kluski śląski muszą być lekko gumowate bo to cały ich urok w przeciwnym wypadku zbliżymy się do kopytek. Ze śmietaną bądż bułką tartą nie próbowałam i nie mam na to ochoty nie przekonuje mnie to. Niestety śląskie najlepsze z boczkiem!