Wielkanocne wypieki - konkurs !

Wielkanocne wypieki - konkurs !

Wielkanocne wypieki - konkurs !

Jeden konkurs zakończył się zaledwie tydzień temu a już ruszamy z następnym bo wiem, że lubicie się bawić. Tym razem zapytam Was o świąteczne, wielkanocne wypieki. Do świąt już niedaleko i na pewno coś pysznego planujecie przygotować. Możecie także opowiedzieć i pokazać co robiliście z tej okazji w poprzednich latach. Jestem bardzo ciekawa jakie ciasta i desery goszczą na Waszych stołach. Liczę na ciekawe baby, mazurki i inne wypieki świąteczne - chętnie obejrzę też zdjęcia Waszych ciast, ale dołączenie fotki ni... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciekawe przepisy, świąteczne przepisy, przepisy na święta, świąteczne, ciasto, kakao, desery, deser, pyszne ciasto

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Aga Milutka, 10 kwietnia 2014 11:09:20

Witam:)ja słodka dziewczyna jestem więc podeślę coś na pewno! A kakao masz rację ..Tylko DecoMorreno i żadne inne!

bk110, 10 kwietnia 2014 12:18:02

Ja tak samo jak Aga tylko DecoMorreno :-)Najlepsze na rynku

Anonymous, 10 kwietnia 2014 12:49:57

Witam! Przesyłam bardzo proste ciasto Stefania.- 1/2 l mleka -2/3 szklanki cukru-120g margaryny-1/2 szklanki kaszy manny-cukier waniliowy-łyżka kakao DecoMoreno-4 łyżki wiórków kokosowych -3 paczki herbatników-orzechy włoskie-żurawina-rodzynkiMleko, wraz z cukrem i margaryną zagotować, stopniowo wsypać kaszę manną- ciągle mieszając aż zgęstnieje. Do kaszki dodać kakao, następnie wiórki, orzechy i żurawinę, rodzynki. Blaszce do pieczenia 25/35cm wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć herbatniki. Na nie wyłożyć gorącą masę i przykryć drugą warstwą herbatników. Całość czymś obciążyć i schować do lodówki. Wierzch polać czekoladą i ozdobić połówką orzecha włoskiego. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.Smacznego Ewelina Bondyra

Agata Aga, 10 kwietnia 2014 13:12:36

MakowiecMasa makowa250 g makuwrzące mleko30 g masła100 g cukru4 łyżki płynnego miodu2 białkaok. 120 g posiekanych bakalii Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącym mlekiem (mak powinien być mlekiem tylko lekko przykryty). trzymać na małym ogniu tak długo, aż mak da się rozetrzeć w palcach (nie dopuszczać do gotowania).Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przepuścić 2 razy przez maszynkę z gęstą siatką.W rondlu roztopić masło. dodać przemielony mak, cukier, miód, bakalie i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 minut ciągle mieszając.Masę lekko schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. wymieszać.Zostawić do ostudzenia.Ciasto krucho-drożdżowe400g mąki pszennej150g miękkiego masła50g świeżych drożdży3 łyżki śmietany kwaśnej – 12%3 czubate łyżki cukru pudru2 całe jajka2 żółtka1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliskórka otarta z 1 cytrynyW małej misce rozcieramy drożdże i śmietanę. W dużej misce łączymy masło z cukrem pudrem, jajkami całymi i żółtkami. Dodajemy również wanilię, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy całość na gładką masę.Do masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką i zagniatamy ciasto. Powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Łatwo je również formować.Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm, długość powinna być po ok. 1,5 cm dłuższa od długości foremki (keksówka ok. 30 cm). Na rozwałkowanym cieście układamy masę makową, pozostawiając wolny margines o szerokości 2 cm, z każdej strony.Makowiec zaczynamy zwijać. Najpierw zakładamy do środka krótsze boki (tylko margines), następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ostrożnie przenosimy do podłużnej foremki (łączeniem do dołu), wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy makowiec na godzinę do wyrośnięcia. Aby uniknąć popękania makowca, można go ponakłuwać ostrym drewnianym patyczkiem (takim do szaszłyków) i przykryć ściereczką.Po godzinie makowiec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100ºC, zwiększamy temperaturę do 175ºC–180ºC i pieczemy ok. 50–55 minut. Jeśli makowiec pod koniec pieczenia zbyt szybko się zarumienił możemy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawiamy go w foremce, aby wystygł. Zimny już możemy polukrować i posypać prażonymi orzechami .Agata Aga

Anonymous, 10 kwietnia 2014 14:32:56

Tort waflowy a'la Knoppres:-5 okrągłych wafli-ja wycięłam z kwadratowych-puszka masy kajmakowej (230g)-czekolada gorzka, lub gotowa polewa.Masa ciemna:-80g masła-160g kremu Nutella-1 łyżka kakao DeccoMorreno-100g orzechów laskowych uprażonychMasło, nutellę i kakao zmiksować, na koniec dodać rozdrobnione i uprażone na patelni orzechy laskowe.Masa jasna:-1/4 szklanki mleka-2 łyżki cukru-140g masła śmietankowego-5 łyżek wiórków kokosowych-1 szklanka mleka w proszku.Mleko zagotować z cukrem, przestudzić. Masło ubić na puszystą masę i połączyć z mlekiem, dodając po 1 łyżce, by się nie zważyła. Na koniec dodać mleko w proszku i wiórki kokosowe.Przekładanie tortu:Płat wafla, pół puszki masy kajmakowej, wafel, ciemna masa, wafel, jasna masa, wafel, masa kajmakowa, wafel i ozdobić czekoladą. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po schłodzeniu.Smacznego.Ewelina Bondyra

Anonymous, 10 kwietnia 2014 15:16:06

Babka marmurkowaSkładniki:- 200 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka)- 50 g mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki)- 6 jajek- 200 g cukru (ok. 1 szklanka)- 180 ml oleju rzepakowego- 1 cukier wanilinowy- 2 łyżeczki kakao DecoMorreno- łyżeczka proszku do pieczenia- suszona żurawina do ozdobyPrzygotowanie:Jajka ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Nadal mieszając dodawać stopniowo olej rzepakowy i cukier wanilinowy. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*.Smacznego!MisiaPS: Podeślę zdjęcia ;)

Anonymous, 11 kwietnia 2014 01:57:06

Babka czekoladowo-pomarańczowa świątecznaSkładniki:6 jaj1 niepełna szklanka cukru drobnego6 łyżek oleju1 łyżka octu1 szklanka mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao DecoMorreno2 łyżki mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaskórka i sok z jednej dużej pomarańczyDo dekoracji - kolorowe cukierki typu lentilky, lukier plastyczny (ja własnoręcznie wykonałam lukier i ozdoby, ale można kupić gotowy), lukier płynny (1szklanka cukru pudru i 2-3łyżki wrzątku, kilka kropel soku z cytryny - połączyć), barwniki spożywczeBułka tarta/mąka krupczatka oraz olej lub masło do przygotowania foremki pod wylanie ciastaJajka umyć, wbić całe do miski i ubijać na średnich obrotach miksera, stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej na puszystą masę, aż cukier się rozpuści.Następnie dodać olej, ocet, skórkę i sok z pomarańczy,zmiksować tylko do połączenia składników, a następnie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać je szpatułką (ja używam szerokiej silikonowej). Formę do babki o średnicy 20-26cm natrzeć masłem lub olejem, wysypać drobną bułką tartą lub mąką krupczatką. Wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Jeśli używam mniejszej formy i zostaje mi ciasto, wlewam je do pojedynczych foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180st. C na 50 minut. Jeśli wstawiamy również muffinki należy je wyjąć po upływie 12minut. Aby być pewnym że babka jest gotowa należy zrobić test suchego patyczka. Babkę studzę na kratce.Ostudzoną babkę polać lukrem zabarwionym lub białym, udekorować wedle uznania, u mnie są to cukierki oraz wycinane kwiatki i kaczuszki z lukru plastycznego zabarwionego. Lukier plastyczny robię w ten sposób (zaczerpnięty gdzieś z przepastnych głębin internetu dawno temu): 2 łyżki żelatyny zalewam 50ml zimnej wody, po kilku minutach gdy napęcznieje wstawiam ją do rondelka z gotującą wodą aby się rozpuściła, dodaję 50 gram glukozy w proszku (kupuję w aptece lub w Kauflandzie) i mieszam wszystko powoli do całkowitego połączenia składników. Następnie studzę mieszaninę i wlewam ją do miski zasypując 400g cukru pudru, dodaję też 2 łyżki oleju rzepakowego i wyrabiam, w razie potrzeby można dodać więcej cukru. Gotowy biały lukier dzielę na mniejsze porcje i barwię barwnikami spożywczymi. Potem wałkuję go i wycinam foremkami kształty. Nie potrafię robić figurek przestrzennych, ale i tak praca z lukrem sprawia mi dużo radości. Babka jest bardzo delikatna, aromatyczna, zamiast pomarańczy można dodać cytrynę, mandarynki, albo zrezygnować z owoców i dodać aromat rumowy.Justyna Bodzioch (zdjęcia na mailu)

Maria Romańska, 11 kwietnia 2014 22:54:59

Już nasze babki wiedziały, że jak kakao to tylko z wiatraczkiem ;)

Anonymous, 12 kwietnia 2014 17:25:20

Babka chlebowa oblana polewą z dodatkiem koniaku.Polecam pyszna :)Składniki:8 jajek,250 g cukru,pół razowego prawdziwego chleba dobrze wysuszonego,który po starciu i przesianiu powinien dać szklankę mąki,kieliszek wytrawnego wina,skórka otarta z cytryny lub pomarańczy,po pół łyżeczki utłuczonych goździków,cynamonu i gałki muszkatołowej.Przesianą mąkę z chleba skropić winem,wymieszać,zostawić na godzinę w ciepłym miejscu.Ubić na parze żółtka z cukrem,dodać i przyprawy korzenne oraz skórkę.Całość trzeba dokładnie i delikatnie ubijać.Na końcu dodać pianę z białek ubitą na sztywno i mąkę z chlebka razowego.Delikatnie wymieszać.wlać do wysmarowanej masłem formy,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut.Wystudzoną babeczkę oblewamy polewą.Składniki:pół kostki masła,pół szklanki cukru,2 łyżki kakao DecoMorreno,pół kieliszka koniaku,1 łyżka przegotowanej zimnej wody.Do rondelka wkładamy masło,1 łyżkę przegotowanej zimnej wody,dodajemy cukier i kakao.Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.Zestawiamy rondelek z ognia i powoli wlewamy koniak.Oblewamy babkę.Później ozdabiamy ją dowolnie,np.skórką pomarańczową,płatkami migdałowymi.życzę smacznegoMarzenka

Anonymous, 13 kwietnia 2014 19:29:52

MAZUREK BABCISKŁADNIKI:- po 15 dag mąki,maku i margaryny,- 2 jaja- pół szklanki cukru pudru- pół łyżeczki proszku do pieczenia- łyżeczka przyprawy do piernikówPolewa do mazurka:- pół szklanki cukru- pół szklanki śmietanki(najlepiej 30 %0 lub mleka- 3 łyżki najlepszego kakao na świecie DECOMORRENO,-2 łyżki masła,- aromat waniliowy- orzechy- owoce do udekorowaniaZ mąki,proszku do pieczenia,margaryny,jaj,cukru i maku zgniatamy ciasto.Pod koniec zagniatania dodajemy przyprawę do pierników.Ciasto rozwałkowujemy na duży,gruby,prostokątny placek wielkości blachy.Przekładamy go na blachę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w gorącym piekarniku,około 200 stopni,aż się zrumieni.Kakao i cukier musimy wymieszać ze śmietanką,wlać aromat i wolno podgrzewać na malutkim ogniu,aż masa zgęstnieje.Masą polać wystudzony placek.Ozdobić mazurka orzechami,owocami świeżymi,z puszki (np.brzoskwinie) lub owocami z konfitur.Zapewniam, ten mazurek szybko zniknie ze świątecznego stołu :)Julia Pająk

Anonymous, 13 kwietnia 2014 21:43:54

A ja dołączę się do tych cudnych przepisów swoją wersją BABKI MAJONEZOWEJ. jajka, 4 szt. cukier, 1 szkl. cukier wanilinowy, 2 op. (małe) 2 budynie śmietankowe bez cukru maka, pszenna, dopełnić do pełna szklankę z wsypanym budyniem, proszek do pieczenia, 1 łyżeczka majonez, 1/2 szkl. Jajka, cukier i cukier wanilinowy zmiksować razem na krem (kogel-mogel) przez ok. 3 minuty. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i krótko miksować. Do masy wyłożyć majonez i lekko wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Posypać cukrem pudrem. Można polać polewą lub polukrować. Smacznego!!! P.S. Można również do części ciasta dodać kakao naturalne. Wyjdzie wówczas jak ta na zdjęciu:)Basia PopkoP.S. Zdjęcia w mailu. :) Pozdrawiam.

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 10:53:55

fajny deser :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/753676224665307/?type=3&theater

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 10:54:55

nie przepadam za mazurkami, ale ten prezentuje się ciekawie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/753706154662314/?type=3&theater

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 10:55:34

dziękuję za przepis :)

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 10:56:16

zawsze lubiłam marmurkową babkę :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/753719427994320/?type=3&theater

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 10:57:12

ależ musi ładnie pachnieć ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/754122467954016/?type=3&theater

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 10:58:12

zaintrygował mnie ten przepis, ciekawa jestem smaku takiej babki :)

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 10:59:00

mazurki są bardzo słodkie, ale jakie dobre !

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 10:59:47

a wiesz, że z majonezem nigdy ciasta nie piekłam ? zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/755658094467120/?type=3&theater

z miłości do słodkości, 14 kwietnia 2014 11:05:51

Sernik waniliowo - czekoladowyKruche ciasto: 300g mąki pszennej, łyżka kakao DecoMorreno, szczypta proszku do pieczenia, 150g brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, jajko, 200g masła lub margaryny, łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem.I Masa: 500g serka z wiaderka, 2 jajka, 120g brązowego cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, budyń czekoladowy, 100ml śmietany 18%. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę - około 5 minut. Dodać przyprawę do piernika, budyń, ser oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć róznomiernie na ciasto.II Masa:500 g serka z wiaderka, 2 jajka, 120g cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, budyń waniliowy, łyżka kawy rozpuszczalnej, 100ml śmietany 18%, 50 g wiórków czekoladowych.Jajka ucierać z cukrami około 5 minut. Dodać budyń, kawę rozpuszczalną oraz śmietanę i serek. Zmiksować na gładką masę. Dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Ciasto wylać na pierwszą masę. Piec około 50 minut w temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.Polewa:50g masła, łyżka mleka, czubata łyżka kakao DecoMorreno, 5 czubatych łyżek cukru.Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić i rozsmarować na zimnym serniku. Przechowywać w lodówce.Pozdrawiam,Magda Tabaczyk

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 17:11:23

ależ apetycznie wygląda ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/755778954455034/?type=3&theater

Aga Milutka, 14 kwietnia 2014 17:48:06

Babeczka na miękkim twarożku:Lekka puszysta baba na Wielkanoc czy zupełnie bez okazji,jest lekko wilgotna słodka i cytrynowym aromatem pachnąca.Polecam bo uda się każdemu.Składniki5 dużych jaj150 g cukru drobnego250 g dobrej margaryny32 g cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny250 g mąki tortowej200 g miękkiego twarożku typu "mój ulubiony" lub inny taki do smarowania pieczywa1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao DecoMorrenoDodatkowo:masło do wysmarowania formybułka tartacukier puder do oprószeniaSposób przygotowania1.Miękką margarynę o temp pokojowej utrzeć z cukrem i i żółtkami jaj na puszystą masę.Cały czas ucierając dodawać po łyżce twarożku,zmiksować i wsypywać stopniowo mąkę tortową,aż do połączenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę ,dodać do ciasta i delikatnie na najniższych obrotach miksera lub łyżką wymieszać.2.Formę metalową do baby wysmarować masłem oprószyć bułka i wylać 3/4 jasnego ciasta.Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać wylać na wierzch babki.Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem .Smacznego,Agata Skiba

izioni smaki, 14 kwietnia 2014 21:28:33

Czekoladowe muffiny 225 gram mąki pszennej2 łyżki kakao10 dag brązowego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 jajko3/4 szklanki mleka1/2 szklanki oleju10 miętowych pastylek w czekoladzieWykonanie:Przygotowanie muffinek zaczynamy od włożenia pastylek do zamrażalnika bo wtedy się lepiej pokroją, po zamrożeniu pokroić w większe kawałki.Do miski przesiać make i na sucho wymieszać ją z cukrem, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli w drugim naczyniu ubić jajko z mlekiem i olejem. Do suchych składników dodać płynne i przy pomocy łyżki wymieszać.Przygotowane foremki napełnić do 1/2 wysokości ciastem po wierzchu posypać pokrojonymi czekoladkami.Piekarnik nagrzać do 200 st i piec muffinki 25 minut z termoobiegiem.Pozdrawiam, Iwona C

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 22:06:12

pyszna babeczka :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/755890221110574/?type=3&theater

Iza Kulińska, 14 kwietnia 2014 22:07:15

muffinki mają dla mnie tę zaletę, że szybko się je robi :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/755931297773133/?type=3&theater

z miłości do słodkości, 15 kwietnia 2014 13:02:05

Przepis jest w naszej rodzinie od lat i zawsze ta babka musi być na naszym wielkanocnym stole;))Babka z kakaoSkładniki: 6 jajek, szklanka mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, cytryna, 250 g margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki octu, 2 łyżki kakao.Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać.Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. Piec około 50 minut w temp. 170-180st. Przed podaniem polukrować.Pozdrawiam, Magda Tabaczyk

Anonymous, 15 kwietnia 2014 14:10:22

Babka-mufinka1/2 margaryny3/4 szkl. cukru2 jajka3 kopiaste łyzki powideł sliwkowych2 szkl, mąki1 kopiata łyzeczka sody1 łyzka kawy prawdziwej2 łyzeczki kakao1 przyprawa do piernika100ml. mleka1 tabliczka czekolady mlecznej/deserowej10 dkg. rodzynekMargarynę z jajkai i cukrem zmiksować na puch- dodać powidła-zmiksować-zmniejszyć obroty i dodawać suche składniki-na koniec mleko-ale jesli masa by była zbyt twarda/sucha-to mleko można dodawać na zmianę z suchymi składnikami.Na samym końcu dodać czekoladę połamana na mniejsze kawałki oraz rodzynki (wystarczy dosłownie 3 obroty misy).Masę przełożyć do babkownicy bądź jak kto woli można zarobić w formie mufinkowej-jako babeczki SMACZNEGO ola kwapis

Anonymous, 15 kwietnia 2014 21:40:28

Droga Izo,musisz koniecznie zrobić tą babkę.Zapewniam jest równie pyszna, jak smakołyki,które Ty przygotowujesz.Uwielbiam Twój blog.pozdrawiamMarzenka

zgubione-znalezione przepisy, 17 kwietnia 2014 13:20:16

Kolorowy deser z bialek,np pozostalych po babce ;)Piankowe pisanki:-galaretke rozpuszczamy w pol szklanki wody i studzimy-2 bialka ubijamy na sztywno i dodajemy lyzeczke cukru pudru-gdy galaretka zaczyna tezec wlewamy do bialek i mieszamy -przelewamy do foremek i chlodzimy->jesli nie mamy takich silikonowych foremek mozemy kilka kolorowych wastw wlac do malej foremki na babe->wersja z kakao ;)-zamiast cukru pudru mozemy dodac lyzke kakao lub gotowy deser posypac kakao(przez drobne sitko)U nas od kilku lat zamiast czekoladek ;)

z miłości do słodkości, 17 kwietnia 2014 15:25:50

I jeszcze nasz ulubiony mazurek:)) Wielkanocny mazurek z masą krówkowąCiasto: 300g mąki, 50 g cukru pudru, 250g margaryny, 2 płaskie łyżki bułki tartej, 2 łyżki wody.Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię alumniową i włożyć na pół godz. do lodówki. Następnie podzielić na dwie części wyłożyć do blaszek o wym. 24x29cm, nakłuć widelcem. Każdą piec ok. 10 min w temp. 180st. Ostudzić.Masa: puszka masy krówkowej,3 łyżki kakao DecoMorreno, 3 łyżki margaryny, 2 łyżki likieru czekoladowego.Masę krówkową, margarynę oraz kakao przełożyć do garnka, mieszając, podgrzewać ok. 8 min. Masą przełożyć ciasto, posmarować wierzch. Udekorować wg uznania.Magda Tabaczyk

zgubione-znalezione przepisy, 17 kwietnia 2014 18:43:01

Kokosowe jajeczka-czyli kolorowa wersja kokosanek ;)Potrzebne beda:-2 bialka-2lyzeczki maki ziemniaczanej-200g wiorek kokosowych-50g masla-3/4 szklanki cukru-maslo rozpuszczamy w rondelku,dodajemy cukier i wolno gotujemy do powstania gestego,jednolitego syropu-dodajemy wiorki i mieszamy(masa bedzie bardzo gesta)i studzimy-bialka ubijamy. Do sztywnych bialek dodajemy make (dodatkowo mozemy dodac kakao, lub kolorowa posypke)i mieszamy-mase kokosową laczymy z bialkami i dokladnie mieszamy-formujemy "jajeczka" i ukladamy na blasze z papierem-pieczemy w temp.180stopni okolo 20min (az sie zrumienia,zalezy to od piekarnika bo czasami jest to nawet 35minut lub 15)Renata Kurowska

Iza Kulińska, 17 kwietnia 2014 18:46:15

prosta i pyszna :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/756433337722929/?type=3&theater

Iza Kulińska, 17 kwietnia 2014 18:46:50

fajny pomysł na wielką muffinkę :)

Iza Kulińska, 17 kwietnia 2014 18:47:15

bardzo ciekawa propozycja :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/757608347605428/?type=3&theater

Iza Kulińska, 17 kwietnia 2014 18:48:03

typowo wielkanocne słodkości :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/757608947605368/?type=3&theater

Iza Kulińska, 17 kwietnia 2014 18:57:02

pomysł dobry - zdjęcie w galerii : https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/757613424271587/?type=3&theater

Anonymous, 19 kwietnia 2014 19:51:43

Mój Mazurek spód:360 g mąki50 g cukru50 g masła2żółtkapłaska łyżeczka proszku dopieczeniaok 2 łyżek śmietanyz podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.W tym czasie przygotować różne bakalie i posypki ja używam npmigdałówrodzynekorzechów włoskichdomowej skórki pomarańczowejsuszonych morelwiórek kokosowychkolorowej posypkiz części ciasta uformować wałeczki średnicy mniej niż 1 cm tak żeby wyszły nam małe kwadraty, resztę ciasta rozwałkować na spód mazurka. Posmarować gęstym dżemem malinowym bez pestek albo innym gęstym dżemem. Ułożyć ruloniki w szachownice.Piec ok 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu kwadraty wypełnić na zmianę białą rozpuszczoną czekoladą i polewą czekoladową, udekorować wedle uznania. Tego mazurka piekę od kilku lat, używałam formy do pieczenia rolady. A zdobieniem mazurka zajmują się moje córeczki.Polewa czekoladowa3,5 łyżki wody2 łyżki cukru2 łyżki kakao DecoMorreno50 g masławszystko umieścić w niewielkim garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok 4 minut, przestudzić. Polewa z podanej ilości składników wystarczyła mi do tego mazurka.Iza Buryło

Anonymous, 20 kwietnia 2014 01:09:32

Moje wiosenne maślano-czekoladowe kwiatki:2 jajka ucieram z 3/4 szklanki cukru, 1 torebką cukru wanilinowego, 1/2 kostki masła i kilkoma kroplami zapachu waniliowego na puszystą masę, potem dodaję 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i wyrabiam ciasto. Dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godz. Potem wałkuję ciasto na dwa prostokąty, układam jeden na drugim i roluję. Kroję ok. 0,5 cm. “ślimaczki”, sklejam ze sobą i formuję kwiatki. Piekę w 175 st. ok. 10 min.Ewa M.

Anonymous, 20 kwietnia 2014 02:26:52

WITAM SERDECZNIEOto mój przepis na wielkanocny Mazurek Kajmakowy Składniki:Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g margaryny do pieczenia 100 g cukru pudru 1 jajkoPrzełożenie: słoik dżemu z czarnej porzeczkiKajmak: 1 szklanka mleka 3,2% 10 łyżek cukru 60 gmargaryny do pieczenia lub gotowa masa kajmakowaDo dekoracji: wiórki kokosowe płatki migdałowe kolorowe lentilki Ciasto: Mąkę przesiewam razem z cukrem pudrem do miski, dodaję schłodzoną i pokrojoną na małe kawałeczki margaryny, wbijam jajko. Całość zagniatam na jedolite ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielę ciasto na pół. Każdą część rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość kilku milimetrów. Z ciasta wykrawam kształt jajka, nakłuwam widelcem. Z resztek roluję cienkie wałeczki, ozdabiam nimi brzegi ciasta. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190*C i piekę ok. 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiam do ostudzenia. Ostudzone placki przekładam dżemem. Kajmak: Mleko gotuję z cukrem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia. Na koniec dodaję 60 g margaryny, mieszam do połączenia. Gorący kajmak wykładam na wierzch ciasta, rozprowadzam łyżką. Wierzch dekoruję wiórkami kokosowymi, suszonymi morelami, posypką czekoladową oraz kolorowymi lentilkami. Ciasto najlepsze jest po 1 - 2 dniach od przygotowania.Olga Kaczkaolga-kaczka@wp.pl

Anonymous, 20 kwietnia 2014 19:31:55

Pachnie bajecznie :-) Smakuje jeszcze lepiej :-)Justyna

Anonymous, 20 kwietnia 2014 19:53:15

Babka "Jej Czekoladowa Wysokość"Skł: 5jaj, pół szklanki cukru drobnego do wypieków, pół szklanki cukru trzcinowego (demerara), opakowanie cukru wanilinowego, pół szklanki mąki pszennej tortowej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao DecoMorreno, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat rumowy, 5 łyżek oleju, 200 ml kwaśnej gęstej śmietany 12proc. Polewa: 200g masła miękkiego, 1szklanka cukru pudru, 1 łyżka kakao DecoMorreno, 50ml smietanki słodkiejMasło i bułka tarta do formyJajka wbić do miski i ubijać mikserem na bardzo puszystą masę stopniowo wsypując cukry włącznie z wanilinowym. Następnie wlać olej, śmietanę i aromat i lekko zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do masy jajecznej i ponownie zamieszać mikserem ale niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Formę do babki (u mnie jest to foremka o średnicy 20 cm) natrzeć masłem i wysypać drobną bułką tartą. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C. Ponieważ foremki do babek są różne piec należy do suchego patyczka, u mnie trwało to 40 minut. Z tej ilości składników upiekłam babkę i 5 muffinek (które wyjęłam szybciej z piekarnika)Babkę wyjąć, odwrócić do góry dnem i przykryć foremkę wilgotną ściereczką. Po 15 min zdjąć foremkę, babkę ostudzić i polać polewąPolewa:Masło stopiłam w gorącej kąpieli, dodałam cukier i kakao, na koniec wlałam śmietankę. Po dokladnym połączeniu składników ostudziłam polewę do temperatury pokojowej i polałam nią całą babkę. Smacznego Justyna Bodzioch

Ola, 20 kwietnia 2014 21:57:06

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Ola, 20 kwietnia 2014 21:59:19

Wilgotny murzynek - dietetyczny odskok świąteczny ;)1/3 kostki masłapół szkl cukru2 łyżki kakao2 jajka1 szklanka domowego musu jabłkowego150 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonejtabliczka posiekanej czekolady, ulubionej (ja dałam z chrupiącymi ciasteczkami, pycha)garść żurawin (można namoczyć w rumie)Utrzeć masło z cukrem. Dodać kakao i na przemian jajka z musem ale tylko do połączenia składników. Łyżką wmieszać przesiane suche składniki, a na końcu dodatki. Ciasto przełożyć do formy 18x18 cm. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, a gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.Pozdrawiam, mała Ola :)Ciasto jest długo świeże. Nawet po 3-4 dniach było przepyszne

Anonymous, 21 kwietnia 2014 14:18:26

Banoffee w tym roku akurat na WielkanocProsty i pyszny deser dla wielbicieli masy krówkowej i bitej śmietany:)Składniki: herbatniki Digestive, 200-250 gram lub inne np. czekoladowe masa krówkowa, kajmakowa, 1 puszka (400g) laska wanilii lub cukier wanilinowy banany, 3-4 sztuki Śmietana 30%-36%, 400-500 ml cukier puder, 2-3 łyżki czekolada gorzka, do dekoracji śmietanfix, 2-3 op. ew. serek mascarpone (250 g, masło roztopione, 150 g Ciastka rozkruszam na drobno. Masło rozpuszczam w rondelku i miksuję z rozkruszonymi ciastkami. Taką masą wypełniam spód i brzegi tortownicy. Wkładam do lodówki na godzinę.Ubijam śmietanę ze śmietanfixami i ziarenkami z laski wanilii oraz 2-3 łyżkami cukru pudru. Można wzbogacić śmietanę serkiem mascarpone.Na herbatnikową podstawę wykładam masę krówkową. Następnie układam plasterki banana, Na banany wykładam masę śmietanową, dekoruję startą czekoladą W zasadzie jakie kto ma fantazje dekoratorskie:)W lodówce musi się chłodzić ok. 3 godzin.PYCHOTKA.SMACZNEGO!Basia Popko

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2014 17:55:39

bardzo smakowity makowiec - zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759918664041063/?type=3&theater

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2014 17:56:28

ja jestem takim wielbicielem ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759915460708050/?type=3&theater

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2014 17:57:09

na pewno było pyszne !

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2014 17:57:44

królowa wielkanocnego stołu :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759914777374785/?type=3&theater

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2014 17:58:34

śliczniusi - taki kolorowy ! zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759913907374872/?type=3&theater

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2014 17:59:13

wesołe ciasteczka - zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759913454041584/?type=3&theater

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2014 18:00:29

pyszności :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759912950708301/?type=3&theater

Anonymous, 21 kwietnia 2014 18:03:25

Wegański Piernikowy Zając Wielkanocnyskładniki:ciasto:2 duże banany1/2 szklanki oleju2/3 szklanki mleka roślinnego1/2 szklanki cukru trzcinowego1 op. cukru waniliowego z kardamonem1 op. przyprawy do piernika1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/4 szklanki kakao DecoMorreno1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejwiórki kokosowe do dekoracji kruszonka:2 łyżki mąki tortowej1 łyżka bułki tartej1 łyżka margaryny roślinnej2 łyżki cukru trzcinowego polewa:2 łyżki margaryny roślinnej2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki kakao DecoMorreno2 łyżki wody przygotowanie: 1. Banany obieramy, dzielimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy je widelcem na papkę. 2. Do rozgniecionych bananów dodajemy mleko oraz olej - porządnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. 3. W drugiej misce łączymy razem kolejno: cukry, przyprawę do piernika, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę i mieszamy je ze sobą. 4. Wymieszane suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie wszystko razem mieszamy łyżką na gładką, jednolitą masę. 5. Gotową masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki. 6. Kruszonkę wyrabiamy palcami i posypujemy nią z wierzchu piernik. 7. Piekarnik nastawiamy na 180st, wkładamy piernik i pieczemy go przez 40 min. 8. Kiedy piernik nam się piecze, przygotowujemy dla niego polewę: masło rozpuszczamy w małym rondelku na małym gazie, potem dodajemy cukier, dodajemy masło oraz wodę. Mieszamy wszystko razem aż do momentu połączenia się składników. Zestawiamy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. 9. Gdy piernik nam się już upiekł i lekko ostygł - polewamy go polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. 10. Kiedy piernik ostygł całkowicie, odkrajamy z niego kawałek, odkrajamy wierzch kruszonki, odcinamy brzegi kawałka na uszy, a z reszty formujemy kulę z której wyjdą nam 2 małe kulki na oczy i jedna większa na ogon. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i mocujemy do piernika za pomocą wykałaczek. Polecam i życzę smacznego:)Agata Waksmundzka

Iza Kulińska, 21 kwietnia 2014 18:30:27

bardzo ładne ciasto :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/759935247372738/?type=3&theater

Monika Piekarska, 21 kwietnia 2014 18:40:35

Mazurek orzechowo-czekoladowyBardzo słodki i prosty mazurek. W tamtym roku na święta było moje pierwsze spotkanie z tym ciastem. Moja wersja jest prosta no i bardzo słodka ale raz na jakiś czas, czyli na święta można sobie pozwolić:)W tamte święta gościła taka wersja w tym roku nieco inna jeśłi mi się uda to równiez ją przedstawię.składniki:250 mąki pszennej100 g cukru pudru150 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao 50-100 g gorzkiej czekolady3 łyżki mleka400 g masy krówkowej orzechowejMąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować.

kamila.pychaciasta, 22 kwietnia 2014 02:20:41

Jeśli Wielkanoc to baby wielkanocne. Piekę moją ulubioną babkę piaskową marmurkową, rozpływającą się w ustach:5 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki1 szklanka mąki ziemniaczanej1 kostka masłamały proszek do pieczenia3 łyżki oleju3 łyżki octu2 łyżki kakaoBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka, dalej wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić, wlać do masy (można gorące). Na koniec, dodać ocet i olej. Wszystko delikatnie zmiksować lub wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Masę białą wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (najmniejszej). Drugą wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec ok. 45-50 minut. Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.kamila.pychaciasta

Iza Kulińska, 22 kwietnia 2014 10:49:22

taka babeczka to nie tylko na święta :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/760326334000296/?type=3&theater

Iza Kulińska, 22 kwietnia 2014 10:50:03

nie przepadam za mazurkami, ale wygląda ślicznie :) zdjęcie w galerii - https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/760326347333628/?type=3&theater

Milena, 22 kwietnia 2014 15:38:27

Przepis nie jest autorski, zaczerpnięty z bloga "Moje pasje".Babka czekoladowa z musem jabłkowym (bez jajek) Składniki:- 1,5 szklanki przecieru jabłkowego- 120g masła- 1/2 szklanki cukru- 2 szklanki mąki pszennej- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 2 łyżki kakao- pół łyżeczki przyprawy do piernika- pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie:Masło stopić na wolnym ogniu. Dodać do niego przecier jabłkowy, cukier, mąkę z sodą, kakao i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie zmiksować. Formę do babki z kominem o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną lub mąką. Wylać do niej ciasto.Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45-50 minut. Gotową i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, według uznania.Milena Kaczmarska (zdjęcie podesłane w mailu :))

Monika Piekarska, 22 kwietnia 2014 16:43:58

Moja ulubina babeczka,lekka,z cytrynowym aromatem i wilgotna, porpostu najlepsza babeczka jaka jadłam i na święta musi u mnie zawsze być:)Babka cytrynowo-jogurtowaskładniki:120 g masła lub margaryny3/4 szklanki cukru200 g mąki2 jajka Farmioszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki jogurtu ok 5 łyżekskórka otarta z 1 cytryny3 łyżki soku z cytrynyMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać, dodać jajka a następnie skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać porcjami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać jogurt i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę na babke natłuścić i posypać tartą bułka, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 50 minut. Wystudzoną babkę udekorować białą polewą i startą skórką cytrynową.

Iza Kulińska, 22 kwietnia 2014 16:58:36

smakowicie się zapowiada - zdjęcie w galerii : https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/760471503985779/?type=3&theater

Iza Kulińska, 22 kwietnia 2014 16:59:24

bardzo lubię cytrynowy dodatek w wypiekach - zdjęcie w galerii : https://www.facebook.com/SmacznaPyza/photos/a.753675814665348.1073741880.272642222768712/760471497319113/?type=3&theater

Angelika, 22 kwietnia 2014 23:54:38

Sernik tradycyjnySkładniki:1400 g twarogu tłustego lub półtłustego dwu lub trzykrotnie zmielonego280 g masła350 g cukru70 g kaszy manny3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia6 jajekbakalie - wg uznaniaMasło rozcieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, ciągle ucierając. Następnie dodajemy po łyżce zmielonego twarogu. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy bakalie i mieszamy już drewnianą łyżką. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy w dwóch turach do masy serowej. Białka nie muszą być dokładnie wymieszane z masą serową.Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego już do temperatury 170 st.C. Pieczemy przez około 60 - 70 minut. Sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po całkowitym wystygnięciu sernik możemy udekorować polewą.Polewa:125 g margaryny5 łyżek cukru pudru3 łyżki kakao5 łyżek śmietany 18%1 łyżka żelatynyŻelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao rozpuszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. Gdy polewa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polać górę sernika. Polewa, po pewnym czasie zastyga.P.S. zdjęcie wysłane mailem.

Monika Piekarska, 23 kwietnia 2014 00:05:37

Sernik z masą krówkowąskładniki:ciasto1 szkalnka mąki5 łyżek cukru pudru100 g margaryny lub masła2 żółtkaszczypta solimasa serowa1 kg sera, ja użyłam Wieluń1 szklanka cukru pudru 6 jajek50 g margaryny lub masła400 g masy krówkowej o smaku kakaowym lub czekoladowym3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej1 łyżka cukru waniliowegoszczypta soliMąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę,posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem wylepić formę (20x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser, roztopioną margarynę oraz mąki wymieszane z cukrem waniliowym. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe.

Angelika, 23 kwietnia 2014 00:25:08

CynamonowiecPrzepis zaczerpnięty ze strony ,, Gotuję, bo lubię''Składniki na ciasto cynamonowe: 4 jajka 300 g cukru pudru 200 g margaryny 1 opakowanie cynamonu (15 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 200 g mąki Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mleko i wszystkie suche składniki połączone ze sobą. Kiedy utworzą jednolitą masę dzielimy ciasto na dwie równe części i każdą z nich pieczemy w formie o wymiarach 25 x 36 cm przez ok 35 minut w 180 stopniach.Składniki na ciasto makowe: 8 białek 8 łyżek cukru 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 3/4 szklanki maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki mąkikilka kropli aromatu migdałowegoBiałka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą i dosypujemy stopniowo do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto makowe pieczemy w takiej samej formie jak ciasto cynamonowe przez 30 minut w 180 stopniach.Masa: 8 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 150 g cukru 250 g masła 1 łyżka spirytusu 4 łyżki waniliowej kawy cappuccinoSzklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami. Masę budyniową wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy kawę i spirytus i dokładnie mieszamy.Polewa:100 g czekolady mlecznej z orzechami 3 łyżki kremówkiDodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowychCiasto cynamonowe smarujemy powidłami. Na ciasto wykładamy połowę masy i rozprowadzamy równomiernie. Na masie kładziemy ciasto makowe i je również smarujemy powidłami a następnie wykładamy drugą połowę masy. Przykrywamy je ciastem cynamonowym i wierzch pokrywamy polewą z czekolady. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki i kiedy utworzą jednolitą masę, polewa jest gotowa. Ciasto wkładamy na noc do lodówki, jednak najlepsze jest ono na drugi - trzeci dzień, serwowane w temperaturze pokojowej.