Miodowo-kakaowe ciasto z kremem

Miodowo-kakaowe ciasto z kremem

Miodowo-kakaowe ciasto z kremem

Bardzo smaczne, miodowo-kakaowe ciasto przekładane kremem budyniowym i biszkoptem. Mięciutkie i delikatne. Bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. Z podanej porcji wychodzi duża blacha, tzw. "sernikowa". Miodowo-kakaowe ciasto z kremem PRZEPIS /źródło MW/   Ciasto kakaowe Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC Czas pieczenia: 15-20 min. 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g margaryny lub masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżecz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu coolinarnastrefa.blogspot.com

Warto przeczytać

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Autor

coolinarnaStrefa

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pieczenie, ciasta z kremami, mąka, polewa, cukier, ciasto kakaowe, kakao, krem, budyń, placki, polewa czekoladowa, czekoladowa, miód, ciasto budyniowe, ciasto biszkoptowe, ciasta biszkoptowe , ciasto z kremem, cukier puder, jajko, ciasto czekoladowe, ciasta czekoladowe, lekka, biszkopt, krem czekoladowy, ciasto z masa, ciasto z białek , ciasta z masa, ciasto z masą budyniową, lekkie ciasto

Inne przepisy z coolinarnastrefa.blogspot.com

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Aneta Wojciechowska, 4 stycznia 2013 18:46:55

cudowny przepis! ciasto musi być przepyszne :)

qwert123, 4 stycznia 2013 19:43:01

jak pięknie się prezentuje!

Patrycja, 4 stycznia 2013 22:38:52

U mnie nazywa się "Królewiec", nie wiedzieć czemu, ale w starym babcinym zeszycie z przepisami tak jest napisane ;)Ja przygotowuję prawie tak samo, tylko krem budyniowy jest zastąpiony kremem Karpatka Delecty.Ciasto jest pyszne!Pozdrawiam

COOLinarna Strefa, 4 stycznia 2013 23:18:01

"Królewca", którego ja znam to ciasto składające się z placków miodowych wykonanych w nieco inny sposób niż tutaj. Dodatek kakao również zmienia charakter tego ciasta. Polecam wypróbować i się przekonać. :)

gin, 7 stycznia 2013 21:38:06

Bardzo reprezentacyjne, wygląda wspaniale :)

COOLinarna Strefa, 14 stycznia 2013 20:55:43

Tak, ciasto jest pyszne. Polecam wypróbować przepis :)

COOLinarna Strefa, 14 stycznia 2013 20:56:06

A jak smakuje! :)

COOLinarna Strefa, 14 stycznia 2013 21:00:38

Świetnie się kroi, zatem można bez problemu ukroić ładne "kwadraciki". To ciasto zwraca na siebie uwagę. Każdy sięgał po nie w pierwszej kolejności. Cud miód. :)

magdam, 16 stycznia 2013 23:14:28

Ciasto jest fantastyczne, jak byłam dzieckiem to piekła je moja babcia, nazywał się królewicz, ale przepis jest ten sam:) polecam!!!

Anonymous, 1 lutego 2013 19:37:54

Mam pytanie o te blaszki,ciemne ciasto wyłożyc na dużą blaszkę/wymiar nie podany/ ,a jasne na blaszkę 20x35cm czyli małą.To ciemne placki maja być większe niż ten jasny? Czy wszystkie mają być na takich małych?

COOLinarna Strefa, 1 lutego 2013 19:56:59

Obydwa ciasta jasne i ciemne pieczemy w jednakowej formie (poprawiłam przepis tak by to było jasne i zrozumiałe). Ja piekłam w blaszce o wym. 20 x 35 cm, ale może być również 25 x 35 cm.

Melania W, 15 lutego 2013 23:07:05

Narobiłaś mi ochoty na samą noc :P

Anonymous, 17 maja 2014 21:21:00

Dlaczego ciasto kakaowe przed upieczeniem wyszlo mi konsystencji maki?? Wszystko zrobilam jak w przepisie