Bardzo smaczne, miodowo-kakaowe ciasto przekładane kremem budyniowym i biszkoptem. Mięciutkie i delikatne. Bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. Z podanej porcji wychodzi duża blacha, tzw. "sernikowa". Miodowo-kakaowe ciasto z kremem PRZEPIS /źródło MW/ Ciasto kakaowe Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC Czas pieczenia: 15-20 min. 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g margaryny lub masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżecz... czytaj dalej...
Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...U mnie nazywa się "Królewiec", nie wiedzieć czemu, ale w starym babcinym zeszycie z przepisami tak jest napisane ;)Ja przygotowuję prawie tak samo, tylko krem budyniowy jest zastąpiony kremem Karpatka Delecty.Ciasto jest pyszne!Pozdrawiam
"Królewca", którego ja znam to ciasto składające się z placków miodowych wykonanych w nieco inny sposób niż tutaj. Dodatek kakao również zmienia charakter tego ciasta. Polecam wypróbować i się przekonać. :)
Świetnie się kroi, zatem można bez problemu ukroić ładne "kwadraciki". To ciasto zwraca na siebie uwagę. Każdy sięgał po nie w pierwszej kolejności. Cud miód. :)
Ciasto jest fantastyczne, jak byłam dzieckiem to piekła je moja babcia, nazywał się królewicz, ale przepis jest ten sam:) polecam!!!
Mam pytanie o te blaszki,ciemne ciasto wyłożyc na dużą blaszkę/wymiar nie podany/ ,a jasne na blaszkę 20x35cm czyli małą.To ciemne placki maja być większe niż ten jasny? Czy wszystkie mają być na takich małych?
Obydwa ciasta jasne i ciemne pieczemy w jednakowej formie (poprawiłam przepis tak by to było jasne i zrozumiałe). Ja piekłam w blaszce o wym. 20 x 35 cm, ale może być również 25 x 35 cm.
Dlaczego ciasto kakaowe przed upieczeniem wyszlo mi konsystencji maki?? Wszystko zrobilam jak w przepisie