Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe

Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe

Ajerkuchy z sera czyli placuszki twarogowe

Przepis na : deser

Ajerkuchy to po śląsku placki, najczęściej takie naleśnikowe. Ajerkuchy to smak mojego dzieciństwa. W każdy piątek, gdy byłam dzieckiem te placki czekały na mnie u babci na wsi, zrobione z domowego mleka, wiejskiej śmietany i sera. Upieczone na starym piecu węglowym czekały w cieple w bratrurze, czyli piekarniku. Niestety babcia umarła zabierając ze sobą na nie przepis. A ja ciągle szukam idealnej receptury, która by przywróciła tamten czar i smak. I chyba w końcu znalazłam, bo te placuszki są prawie takie jak wtedy. Pulchne... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Aurora, 9 stycznia 2014 09:20:55

Niestety w moim śląskim domu ich brakowało, tylko babcia od czasu do czasu mnie nimi "futrowała" ;)

ilovebake.pl, 9 stycznia 2014 09:22:57

Placuszki to moje ukochane danie kolacyjne :)

Ivka, 9 stycznia 2014 14:09:12

Pyszne, myślę, że moja córka byłaby nimi zachwycona :)

Małgorzata Z, 9 stycznia 2014 20:36:06

Och też je znam i uwielbiam,ale znam tylko wersję bez spirytusu ;)

Bernadeta, 10 stycznia 2014 20:50:39

dzięki spirytusowi czy innemu alkoholowi nie chłoną oleju i sa pulchne, ta sama metoda co przy faworkach i pączkach serowych.