Babka cytrynowa to kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku.Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cy... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...śliczne zdjęcia!a taka babka koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole.
wygląda bardzo smacznie:) lubię babki cytrynowe i pomarańczowe:)
Właśnie dziś ją zrobiłam i jest dość mocno wilgotna, czy taka ma być?
Moja babka wychodzi tylko lekko wilgotna, ale pojęcie "duża cytryna" może nieco zmienić jej konsystencję w zależności od tego, jakiego owocu użyjemy. Być może wykorzystała Pani większą cytrynę niż ja, ważne jest, czy nie robi się z tego powodu zakalec i czy babka smakuje. Proponowana przeze mnie nad przepisem wersja z całą cytryną (łącznie z białymi częściami) daje w efekcie babkę wilgotniejszą o strukturze mokrego piasku.
Najważniejsze, że smakuje, a struktura ciasta tak jak napisałam, może zależeć od wielkości cytryny, więc nie ma co się przejmować, że jest nieco inna od mojej. Pozdrawiam :)
babka piękna - niestety mi pięknie wyrosła a potem po wystudzeniu okazało się że zakalec:(
Z doświadczenia wiem, że bardzo duże znaczenie ma piekarnik, w którym pieczemy ciasto. Możliwe, że musi Pani dopasować czas i temperaturę pieczenia do swojego. Pozdrawiam :)
Babka nie wychodzi według Pani przepisu. Proszę sprawdzić proporcje składników. Piekarnik mam nowy i bardzo dobry, więc to nie wina piekarnika. Biszkopty i ciasta wychodzą wspaniałe. Myślę że ma Pani jakiś błąd w przepisie. Mistrzyni kuchni.
Proszę napisać, dlaczego nie wychodzi (zakalec, niewyrośnięta, itp.). Wykorzystuję ten przepis nie pierwszy raz i jak widać na zdjęciach, babka jest udana.