Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku.Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cy... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Smakołyki Bereniki

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Najlepsze przepisy na Święta

Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?

Czytaj dalej...

Autor

SmakolykiBerenikiSmakolykiBereniki

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

babka cytrynowa, babki, ciasto, cytryna, pieczenie, przepisy na święta, mąka, cukier, cukier puder, lekka, lukier , likier, ciasto cytrynowe, ciasto ucierane , łatwe , jajko, wielkanoc, ciasto z masa, lekkie ciasto, sok cytrynowy, ciasta z masa, puszyste ciasto, ciasto z białek , szybkie ciasto, szybki ciasto, łatwe ciasto, ciasto zebra, bez pieczenia, ciasta szybkie i łatwe, ciasto z bezami

Inne przepisy z Smakołyki Bereniki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Karmel-itka., 4 kwietnia 2014 20:17:11

śliczne zdjęcia!a taka babka koniecznie musi pojawić się na wielkanocnym stole.

Justyna Żak, 4 kwietnia 2014 20:30:51

wygląda bardzo smacznie:) lubię babki cytrynowe i pomarańczowe:)

gin, 5 kwietnia 2014 16:17:00

Cudnie wygląda, taka optymistycznie żółciutka :)

Marcela, 6 kwietnia 2014 01:35:04

mniam... takie babki lubię!:)

Madlene P, 6 kwietnia 2014 15:40:21

Uwielbiam cytrynowe wypieki a ta babeczka wygląda super:)

Anonymous, 7 kwietnia 2014 14:43:42

Właśnie dziś ją zrobiłam i jest dość mocno wilgotna, czy taka ma być?

Smakołyki Bereniki, 7 kwietnia 2014 14:51:20

Moja babka wychodzi tylko lekko wilgotna, ale pojęcie "duża cytryna" może nieco zmienić jej konsystencję w zależności od tego, jakiego owocu użyjemy. Być może wykorzystała Pani większą cytrynę niż ja, ważne jest, czy nie robi się z tego powodu zakalec i czy babka smakuje. Proponowana przeze mnie nad przepisem wersja z całą cytryną (łącznie z białymi częściami) daje w efekcie babkę wilgotniejszą o strukturze mokrego piasku.

Anonymous, 7 kwietnia 2014 15:03:07

W smaku jest bardzo dobra ;) Zakalcem chyba nie jest:)

Smakołyki Bereniki, 7 kwietnia 2014 15:45:02

Najważniejsze, że smakuje, a struktura ciasta tak jak napisałam, może zależeć od wielkości cytryny, więc nie ma co się przejmować, że jest nieco inna od mojej. Pozdrawiam :)

Sosna, 7 kwietnia 2014 16:03:17

Klasyka rządzi! :)

Angela, 19 kwietnia 2014 23:37:14

babka piękna - niestety mi pięknie wyrosła a potem po wystudzeniu okazało się że zakalec:(

Smakołyki Bereniki, 20 kwietnia 2014 12:12:48

Z doświadczenia wiem, że bardzo duże znaczenie ma piekarnik, w którym pieczemy ciasto. Możliwe, że musi Pani dopasować czas i temperaturę pieczenia do swojego. Pozdrawiam :)

Anonymous, 20 kwietnia 2014 20:33:22

Babka nie wychodzi według Pani przepisu. Proszę sprawdzić proporcje składników. Piekarnik mam nowy i bardzo dobry, więc to nie wina piekarnika. Biszkopty i ciasta wychodzą wspaniałe. Myślę że ma Pani jakiś błąd w przepisie. Mistrzyni kuchni.

Smakołyki Bereniki, 21 kwietnia 2014 12:09:43

Proszę napisać, dlaczego nie wychodzi (zakalec, niewyrośnięta, itp.). Wykorzystuję ten przepis nie pierwszy raz i jak widać na zdjęciach, babka jest udana.