może kolory nie w tej kolejności), wyszedł mi zatem tradycyjny obiad od początku do końca. Składniki na tortownicę o średnicy 32 cm Spód: 1/2 kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy
ciastkarnia na kruchym spodziecebule- jogurt naturalny- szczypior do posypania (nie trzeba)- sól i pieprz do smaku- 1-2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub smalcu (tylko gdy mamy zbyt chudą wędzonkę)- paczka kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisuGrzyby dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku. Zalać wrzątkiem i doprowadzić do wrzenia. Dodać ok.1/2 łyżeczki soli. Gotować na małym palniku ok.15 minut
Smaczne Zdroweczasu za nią przepadamy i przygotowujemy na każdy zjazd rodzinny. Idealnie nada się jako lekka przekąska chociażby na Wielkanoc. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: około 6 Składniki: ¾ paczki makaronu sojowego (lub makaronu ryżowego) opakowanie paluszków krabowych pół puszki kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 1 duży ogórek zielony 2 średnie ogórki konserwowe pęczek świeżego koperku
Kolizje Smakówserka waniliowego homogenizowanego 400g serka półtłustego 12 łyżeczek żelatyny ( około półtora opakowania ) 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 2x 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki Puszka brzoskwiń 6 małych paczek herbatników (ok 90g wychodzi) Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Następnie do miski wkładamy 200g serka półtłustego, 600g serka waniliowego, 4 łyżki kakao i 5 łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś woli bardziej
Kolizje Smakówwódka lub herbata do nasączenia ciasta ( w zależności od tego, czy ciasto będą jadły dzieci :)) Polewa czekoladowa: 4 łyżki margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru + paczka biszkoptów (mogą być wyschnięte) Przygotowanie ciasta, rozpoczynamy od ubicia całych jajek z cukrem na puszysta masę. Następnie po kolei dodajemy resztę składników
Kolizje Smakówkilka dni tłusty czwartek. Według nas jest to święto idealne. Pozwala bezkarnie spożywać dowolne ilości pączków i chrustów :) W związku z tym, że to cudowne święto się zbliża chcemy podzielić się przepisem na cudowne, delikatne chruściki. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość więc jeśli nie jesteście ogromnymi łasuchami lub nie spodziewacie się gości to proponujemy użyć połowę składników :). Czas
Kolizje Smakówzdecydowanie lepszy, a i satysfakcja ogromna!:) Ilość: Mała tortownica Czas przygotowania: 30-40 minut Składniki: 450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka w biedronce. Są to wówczas 2 paczki i 2,3 sztuki) 330ml śmietany kremówki 70g masła 170g serka mascarpone 5 bananów 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Małą formę do tortów wykładamy papierem
Kolizje SmakówJako, że dziś tłusty czwartek, przedstawimy przepis może niezbyt dietetyczny, ale na pewno nie niezdrowy- przecież czekolada ma dużo magnezu. ;-) Trufle, które zaniosłam dziś do pracy zamiast pączków zrobiły (nie chwaląc się :D) małą furorę. :- ) Do ich zrobienia zainspirował mnie przepis stąd . Przepis na 12 średniej wielkości trufli. Składniki: 150 g gorzkiej czekolady (70%) 80 g serka mascarpone 2 łyżki
kuchnia do kwadratukaparów można jeść? - Tak sobie pomyślałam, gdy przewodniczka naszej wycieczki po wyspie Nissiros prezentowała nam ten produkt w niewielkim sklepiku z lokalnymi wyrobami. Ale okazuje się, że nie tylko pączki kaparów ( powszechnie zwane kaparami ) są jadalne, ale również młode listki, które marynuje się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo
Chilli Czosnek i OliwaPowidła powstają u nas w olbrzymich ilościach. Uwielbiamy je zarówno jako dodatek do pieczywa jak również jako dodatek do ciasteczek, rogalików czy pączków. Takie powidełka, samodzielnie przygotowane (z własnych ekologicznych owoców), bez dodatku cukru (tylko własna słodycz) to niesamowita frajda. I choć pracy przy nich niemało to radość z gotowego produktu rekompensuje cały trud. A dodatkowo te uśmiechy zadowolenia domowników
Smaczne Zdrowewarstwami:z sera, musu malinowego i galaretki. Spód zamiast z biszkoptów wykonamy z herbatników. Zamiast malin można też wykorzystać jakieś inne owoce. Składniki 300g twarogu sernikowego z wiaderka 2 paczki herbatników 120g 60g masła 700g malin 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa 110g cukru 1. Herbatniki i masło wrzucić
zjem to blog kulinarnytego wykończyłem go sosem karmelowym. Propozycja dla ulubieńców kawy również w cieście. Przepis wykonałem na tortownicy o średnicy 25cm. Składniki 400 g serka homogenizowanego 200 ml śmietany słodkiej 30% paczka biszkoptów 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek cukru bita śmietana: 200 ml śmietany słodkiej 30% 3 łyżki cukru pudru sos karmelowy: 3 łyżki cukru 3 łyżki wody
zjem to blog kulinarnyPoznania przywiozłam bardzo zdrowy upominek - unikatowy Olej Rydzowy tłoczony na zimno .Tuż po targach przyjechała do mnie zdrowa paczka z olejami: rzepakowym, lnianym i rydzowym. Jeśli bylibyście ciekawi, co jeszcze oferuje firma produkująca te wyjątkowe oleje zapraszam na ich stronę: www.semco.pl. Tam również możecie zamówić sobie coś zdrowego wysyłkowo. Szukajcie tych wspaniałych olejów na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Dbajcie
Sajkofanka smakuwyciśnięty z całej cytryny. Doprowadzam do wrzenia i przelewam w wyparzone słoiczki. Zakręcone słoiczki studzimy do góry dnem (a najlepiej jeszcze przykryte kocem). Konfitura jest idealnym nadzieniem do pączków
prawdziwe jedzenietestujących wybrała smak Mango Chutney natomiast męska część zdecydowanie wybrała wersją Barbecue Brazilian. Od siebie dodam, że jak dla mnie oba smaki mogłyby być nieco mniej intensywne. Za wafelkową paczkę do testów dziękuję firmie GoodFood
Monia miesza i gotuje