Pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty, pampuchy

Pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty, pampuchy

Pyzy drożdżowe, kluchy na łachu, buchty, pampuchy

W Poznańskiem są to pyzy, dla warszawiaków pampuchy. Podobno znane są w Poznaniu pod nazwą „kluchy na łachu”, „kluchy z łacha”, na Górnym Śląsku buchty. 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 300 g mleka, 30 g masła, 1/2 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, paczka suszonych drożdży* Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wlać letnie mleko, dodać dwa jajka i porządnie wyrobić. Ja to robię w robocie. Następnie dodać roztopione masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Jak zrobić kluski z makiem na Wigilię?

Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.