Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Z przepisu ze starej niemieckiej książki, z której usmażyłam pyszne pączki , zrobiłam oponki. Pyszne, leciutki, w sam raz na Tłusty Czwartek. Oponki drożdżowe zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka (później dodałam jeszcze trochę) 35 g świeżych drożdży 250 g mąki 52 g cukru Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać: 500 g mąki 4 żółtka skórka starta z cytryny 90 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczyptę soli ewentu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Posadzone i zjedzone

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.