Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił, by przygotować lasagne całkowicie samemu, zaczynając od domowego makaronu, na sosie beszamelowym skończywszy. Jaki
W mojej holenderskiej kuchnirazem był to przepis Marji Disslowej "Róża aromatyczna". Całkowicie się zgadzam - jest bardzo aromatyczna :-). Konfiturę z powodzeniem wykorzystacie jako dodatek do herbaty, bułeczek, ciast, deserów, może nawet pączków na Tłusty Czwartek. Niestety sklepowe konfitury z płatków róży lub po prostu z róży posiadają w sobie jedynie różany aromat, a reszta to na przykład jabłka lub inne owoce, taka
Pora coś zjeśćwyciągów i nalewek. Przyznam się bez bicia, iż bakalii tej wcześniej nie znałam. Zmieniło się to dopiero za sprawą współpracy ze SKWORCU, od której to firmy otrzymałam paczkę kuchennych wspaniałości do kulinarnego przetestowania.To jednak już pewne, że cytryniec wejdzie na stałe do repertuaru moich ulubionych bakalii, po które sięgam gdy mam ochotę na nietypowe zestawienie smaków. Składniki na keksówkę
Grunt to przepis!wpisie . Ciasto to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny
RAROSSAsobie ten smak... Składniki: 1 kostka masła 400 g mleka w proszku ( ale nie granulowanego! ) 5 łyżek kakao 1/2 szkl. wody lub mleka 1,5 szkl. cukru 1,5 paczki herbatników Masło, wodę, cukier i kakao rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy całkowicie ostygnie wsypujemy stopniowo mleko w proszku. Można mieszać łyżką bądź mikserem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Wszystko razem
Olikowa kuchniazdrowe jedzonko... mniam Takie danie dla dwóch osób można przygotować w czasie 18 min ( czyli w czasie gotowania się makaronu) Co jest potrzebne: pierś kurczaka 5 ząbków czosnku paczka świeżego szpinaku (może być mrożony, też jest dobry) 250g sera gouda ( może być Twój ulubiony) śmietana 18% olej do smażenia makaron (taki jak lubisz) Kroimy pierś kurczaka i obsmażamy
Niezły Młynekkawy :) Proponuje szybki deser z serkiem mascarpone i masą krówkową mmm pycha Do przygotowania 6 deserów potrzebujemy: 300g truskawek 100g borówki 200g masy krówkowej serek mascarpone 6 małych paczek krakersów (6szt na jeden deser) Krakersy kruszymy(najlepiej w misce, wałkiem do ucierania). Wsypujemy do szklanki i przekładamy serkiem, masą krówkową, truskawkami, borówkami następnie serkiem, krakersami, masą krówkową i owocami
Niezły Młynekmąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka 160 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych moreli (albo paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość 0,5 cm i przenieś do dużej formy
Niezły MłynekNawiązałam również współpracę z firmą Symbio. Zależało mi na tej współpracy . gdyż produkty , które wprowadzają na nasz rynek , są ekologiczne, naturalne , najwyższej jakości. W paczce , którą dostałam znalazło się mnóstwo pysznych produktów takie jak: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Już niebawem przepisy z wyżej wymienionymi produktami . Zapraszam serdecznie :)Dziękuję firmie
Słodkości i nie tylkoNiekończąca się przygoda w świecie serków homogenizowanych wkroczyła na oceany galaretki :)***Sernik *** 250 ml śmietanki 30 % 390 ml jogurtu naturalnego 400g serka waniliowego 1 śmietan fix 3 łyżeczki żelatyny paczka biszkoptów 2 galaretki owoce do dekoracji 1. Ubijamy śmietanę z śmietan fixem na sztywno i mieszamy z jogurtem i serkiem 2.Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy 3. Formę
ciemna strona patelniDzisiaj coś zupełnie nie ze świata kulinarnego. Zostałam wybrana na ambasadorowanie marce Le Petit Marseillais. Otrzymałam zestaw dla siebie, czyli pełnowymiarowy żel pod prysznic oraz balsam do ciała. Paczka zawierała także po 20 próbek tego samego żelu i balsamu do rozdania. Kilka trafiło to znajomych blogerek, kilka do koleżanek z pracy i znajomych. Ja chciałam Wam dzisiaj przekazać kilka
Magiczne Życie MartySkładniki: ok. 5 średnich ugotowanych i przestudzonych ziemniaków (mogą być nawet wczorajsze) mąka pszenna w ilości nie do określenia i ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 paczki mrożonego szpinaku (opcjonalnie może być świeży), odsączonego z wody sól ząbek startego czosnku (lub czosnek granulowany) do smaku Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta warto wstawić garnek z wodą z dodatkiem
bastalenabułki nie wyjdą. Ciasto wyrastało mi dwa razy, umazałam się sokiem jagodowym, a na koniec bułki jakby się trochę rozklapiły. Pomimo tego są wspaniałe! Rozczyn: 2 łyżki letniego mleka, paczka drożdży, 1 łyżka cukru. Wymieszałam i pozostawiłam na 15 min. do wzbudzenia. Ciasto: 2 szklanki mąki połączyłam ze szklanka letniego mleka, 50 g rozpuszczonego masła, 1 łyżka jogurtu naturalnego
bastalena15min. Warto zostawić odstęp pomiędzy kluskami, ponieważ w trakcie parowania jeszcze delikatnie puchną. Na słodko: 1 duży jogurt naturalny paczuszka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 paczka truskawek (mrożonych)dżem truskawkowy (Rozmrożone) owoce rozdziabałam widelcem. Dodałam jogurt, cukry i wszystko razem zmiksowałam na gładki sos (można zblendować
bastalena