cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański) Dodatkowo: 1 kieliszek likieru Amaretto 1 paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około 3 łyżek dobrej jakości kakao Przygotowanie:Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy
Mania Gotowaniamielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem lepiej wykorzystać dwie paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny. Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią
Mania Gotowaniapyszny szpinak i tartę J Polecam tartę zarówno na obiad jak i imprezę. Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami Składniki: 1 paczki szpinaku świeżego baby lub mrożonego 1 pierś z kurczaka ½ opakowania sera fety 7-8 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz ½ łyżeczki czosnku granulowanego ząbek czosnku 3-4 łyżki tartego parmezanu
Mania GotowaniaMarmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu. Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową. Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa. Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki: * 2 kg przecieru
kolorowotorcikowoprzekąska, którą można modyfikować według własnego uznania.Jest oczywiście prosta, jak to z moimi przepisami bywa :),szybka i pyszna. Mowa o zapiekanych nachosach.Mój przepis wymaga niewielu składników a mianowicie: paczka Nachos ( ja najbardziej lubię te o smaku naturalnym) salami fasola czerwona ser żółty sos pomidorowy, salsa, ketchup Przygotowanie: Salami kroimy w paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy
Olikowa kuchniaukładamy warstwę bakłażana i zalewamy wszystko beszamelem Wstawiamy do piekarnika na 180-200st na 30-40min, żeby beszamel się zapiekł.Gotowe! :) Do zapiekanki potrzebujemy: 1/2 paczki makaronu kokardki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 szkl śmietany 30% 1/2 szkl śmietany 18% 1/2 szklanki tartego żółtego sera mały kawałek sera lazur 1 puszka groszku 1 bakłażan szczypta
Olikowa kuchniaskórki- 2 duże ząbki czosnku- 100g startego sera (u mnie mozarella)- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)- 2-3 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy)+ dodatkowo:- paczka makaronu- pokrojone listki świeżej bazyliiW rondelku rozgrzać olej kokosowy wrzucić na niego pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zrumienić. Następnie dodać ketchup, wodę, zamieszać i zagotować. Dodać startą mozarellę
Smaczne Zdroweimprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około 3 łyżek oleju. Mięsa nie soli, dopiero pod koniec grillowania. Tak przygotowane szaszłyki możecie też zrobić w piekarniku.składniki:1,5 kg mięsa wieprzowego30
SMYKWKUCHNIpuch około 10 minut, po łyżce dodajemy budyń i cukier. Ucieramy na puszysty krem. Krem nr 2 1/3 margaryny 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru 2 paczki krakersów pokruszonych Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe, ciągle ucierając. Do kremu dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką. Krem nr 3 1/2 masła pudełko serka mascarpone cukier
SMYKWKUCHNIżytniego - 3/4 szklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne: - w/w zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut. Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie
SMYKWKUCHNIKochani czytelnicy z ogromną radością przystąpiłam do konkursu organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Po otrzymaniu paczki, z wielką ciekawością zajrzałam do środka. Pudełko rozbłysło intensywnymi kolorami opakowań z makaronem z mąki durum m.in. fusilli, penne, farfalle i spaghetti, ku mojej wielkiej radości, bo czy jest ktoś, kto nie lubi dobrego makaronu? Przepis na pastę, ma być
SMYKWKUCHNIchciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny??? Składniki: - 1 kg mąki - 500ml ciepłego mleka - 1/2 paczki drożdży - 200 g cukru - 150 g margaryny - 2 całe jajka - 2 żółtka - zapach cytrynowy - mąka do podsypywania - słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić
SMYKWKUCHNIPrzepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły
SMYKWKUCHNIInstagramie P.S. Dzisiaj się dowiedziałam, że mój przepis ( zobacz TU ) zajął 4 miejsce w konkrsie OMONOMON na Durszlak.pl ;-) Bardzo się cieszę z wygranej i wyczekuje paczki z prezentem
SMYKWKUCHNIczęsto w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku
SMYKWKUCHNI