dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku
Smakołyki Berenikizacina w okna. Łzy dziś cieknąprzy każdej okazji. Zdjęcia walają się po całym mieszkaniu.A ja? Staram się stłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody
W kuchni Karmel-itkikaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!" Znosiła jaja na twardo I miała czubek z kokardą, A przy tym, na przekór kaczkom, Czesała się wykałaczką. Kupiła raz maczku paczkę, By pisać list drobnym maczkiem. Zjadając tasiemkę starą Mówiła, że to makaron, A gdy połknęła dwa złote, Mówiła, że odda potem. Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki
W kuchni Karmel-itkicebule 4-5 ząbków czosnku bulion warzywny (tyle, aby do 3/4 zakrył dynię) 1/2 szklanki śmietanki 12% (nie ukwaszonej) gałka muszkatołowa, lubczyk, pieprz makaron (najlepiej jakiś drobny) Ugotowałam paczkę drobnego makaronu (u mnie małe kolanka). Cebulę posiekałam, czosnek zmiażdżyłam i podsmażyłam wszystko na maśle. Kiedy już warzywa się zeszkliły, wrzuciłam dynię, wlałam bulion i gotowałam do miękkości. Dodałam też lubczyk
W kuchni Karmel-itkidokładne czytanie przepisów. Taa, jasne. Jednak... efekt okazał się zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY. /na drodze pomyłki stał się autorski;/ na tortownicę o śr. 28 cm spód: 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów 200g masła sernik: 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1kg twarogu (może, nie musi być zmielony) 2 budyni śmietankowe 1/2 szklanki zimnego mleka 5 małych, przejrzałych bananów 150g
W kuchni Karmel-itkiszczęście nic takiego nie miało miejsca. I każdy mógł samodzielnie zaaranżować podanie, wykazać się gustem, estetyką w stylizacji potraw. Dania prezentowały się świetnie. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał paczkę z prezentami, a w niej: kawa, syrop cynamonowy, biszkopciki do tiramisu, cynamon w laskach i mielony. Już w następnym poście pojawi się przepis z wykorzystaniem niektórych z otrzymanych składników. Szykuje
W kuchni Karmel-itkiPIERNICZKI NA MAŚLANCE /od klienta;/ ok. 300 sztuk (w zależności od wielkości) 1 litr maślanki 1 kg cukru Zagotowałam razem tak, aby powstał syrop. Wystudzić 400g margaryny 4 paczki przyprawy do piernika Rozpuściłam margarynę z przyprawą, wystudzić. 8 jaj 400g cukru 2 kg mąki 4 łyżki kakao Jaja ubiłam z cukrem na kogel mogel. Wymieszałam je z mąką
W kuchni Karmel-itkiKARP W GALARECIE POMARAŃCZOWEJ. /przepis autorski;/ 1kg karpia klarowane masło mąka sok z 1/2 cytryny przyprawa do ryb 1 litr soku pomarańczowego (u mnie z 8 pomarańczy) 1 paczka żelatyny 1 sparzona pomarańcza Karpia myję, pozbawiam łusek. Kroję na małe kawałki, posypuję przyprawą, skrapiam z sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans. Po tym czasie obtaczam karpia w mące
W kuchni Karmel-itkiprzetworzyć, by do spożycia się nadały. Na pierwszy ogień poszła sałatka z zupek chińskich, którą w kolejnych postach gdzieś umieszczę. No tak, ale co w takim razi z pozostałymi paczkami? - Zjadłbym jakiś makaron, taki wiesz, smażony, jak czasem robisz. - Dajże spokój, widzisz, że mamy mnóstwo zupek do pozbycia się. -...? - Jasne, już wiem! - Co? - Zupki instant też się nadadzą
W kuchni Karmel-itkiwykorzystałam. Wafleokrągłe, masa krówkowa, krem czekoladowo-orzechowy podkradziony kuzynowi, który aktualniespędza czas u mnie... Z byle czego można wyczarować naprawdę coś! EKSPRESOWY MAZUREK NA WAFLACH. /autorski; wymyślony na poczekaniu;/ paczka okrągłych wafli tortowych puszka masy krówkowej (kajmak) 1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego (jak Nutella, ale u mnie podróbka z Tesco) opakowanie suszonych moreli tabliczka świątecznej czekolady
W kuchni Karmel-itkim.in. z serii Blue Dragon, która naprawdę przypadła mi do gustu. Dlaczego więc, skorospodziewam się dobrych produktów, nie przyłączyć się do akcji?Dostałam kartonik ze słoiczkami produktów, a w paczce znalazł się m.in. słodki chutney z mango, którego użyłam do poniższego dania.Przyznaję, przepis nie jest nie wiadomo jak wymyślny. Ostatnio, z przyczyn technicznych i wielu innych, zupełnienie mam czasu
W kuchni Karmel-itkimarketingowemu i widząc promocję, nie potrafiła się oprzeć i kupiła, kupiła niepotrzebnie tyle jogurtów z ziarnami. "Zje się", pomyślała i popędziła do kasy, zgarniając po drodze do koszyka jeszcze paczkę płatków śniadaniowych. W domu, ani nikt nie jadł jogurtów, ani nikt nie tknął płatków, a termin przydatności nabiału jest, jak wiedzą wszyscy, bardzo krótki, a i tym razem zaczął niebezpiecznie
W kuchni Karmel-itkinajlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant)1/2 szklanka cukruszklanka ciepłego mleka2 żółtka1 całe jajko3,5 szklanki mąki tortowejcukier waniliowyaromat waniliowy1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego1/3 kostki miękkiego masła roślinnegotruskawki (najlepiej świeże) kruszonka:1,5 szklanki
W kuchni Karmel-itkijednocześnie zwarte i trwałe. SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓWKAMI. /przepis całkowicie własny;/ na małych 8 serniczków 250g świeżych borówek 2 duże greckie jogurty 2/3 szklanki drobnego cukru 2 paczki budyniu śmietankowego 2 jajka ekologiczne odrobina oliwy do wysmarowania ramekinów kilka łyżek mielonego lnu do wysypania foremek Ubijam jajka z cukrem, by miały konsystencję jak kogel-mogel. Dodaję jogurty greckie
W kuchni Karmel-itkizmieniliśmy nieco plany i wróciliśmy do Uherzec późniejszym autobusem.Dzięki temu mogłam z przyjaciółmi w spokoju zjeść porządny obiad, a nie kolejny raz żywić się bułkami i zupką z paczki, czegotak straszliwie nie lubię. Ale niestety, czasem cel uświęca środki, a moim celem było poznać tamte tereny jak najdokładniej w tym krótkim czasie. Zaszliśmy do ZAJAZDU POD CARYŃSKĄ.Jest
W kuchni Karmel-itki