Kto nie pamięta mini pączusiów? Chyba taka osoba się nie uchowała :) U nas serowe łakocie, które znikają w błyskawicznym tempie. Zapewniam, że przygotowanie jest bardzo proste
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiW karnawale nie może zabraknąć takich małych smażonych słodkości. Oponki są puszyste, z posmakiem likieru waniliowego. Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 125 ml mleka 1 łyżka
VioletoweKucharzenieOponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne
Wanilia i KardamonJak można nie lubić gniazdek? Uwielbiam je od czasów szkolnych. Zrobione z ciasta parzonego są puszyste w środku i delikatne. Przygotowałam ich mini wersję, tak na
VioletoweKucharzenieWojna o najlepsze wyroby czekoladowe trwa, dziś trudno precyzyjnie określić, który kraj wyrabia najlepszą czekoladę. To prawda, że Szwajcaria, Belgia i Francja szczycą się długą tradycją
Słodki KompromisCzytając różne książki i publikacje na temat jedzenia, dość często okazuje się, że bardzo znane i lubiane dziś dania powstawały z czystego przypadku, jak
Słodki KompromisAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie :) zapraszam dzisiaj na przepyszne pączusie serowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Zainteresowanych zapraszam do sklepu online http://
Sama słodycz i szczypta chiliNazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie
Poezja Smaków - blog kulinarnyW moim domu ciasto drożdżowe jest zawsze mile widziane, to nadzienie to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak mam piekła w keksówce drożdżowe z kakaowym nadzieniem
Blondynka GotujeBardzo lubię kapuśniaczki, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze, żeby przygotować je samodzielnie. Dość konkretnie zmobilizowała mnie wizyta kogoś bardzo bliskiego kogo nie widziałam
Blondynka GotujeTym razem pokażę Wam efekt przeglądu zarówno lodówki jak i zamrażarki. W ogóle nie przejmowałam się, że w ciasto wkładam i zamarznięte na kość owoce i
Blondynka GotujeOstatnio proponowałam Wam chałkę idealną jako pieczywo na kanapki i taką do masła i konfitury. Dziś chałka słodka nadziana kremem daktylowym. Normalnie niebo w ......, jeszcze na
Blondynka GotujeJagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki
Kulinarne Fantazje Marioli