Zapraszam na deser z kaszy jaglanej i to wegański, chociaż stało się tak przez przypadek bo my lubimy i jemy produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale czasami robię coś innego żeby spróbować nowych smaków i ciekawych połączeń. Krem jaglany w smaku i konsystencji przypominał deser serowy a kwaskowy rabarbar i chrupiące orzechy dobrze się z nim komponowały. Wyszło pysznie i zdrowo(...)zrobiłam 4 duże porcje, ale spokojnie wystarczy składników na 6 mniejszych. Zobacz przepis na Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDeser z owoców zapiekanych pod pierzynką z kogla mogla jest stareńki jak świat. Pamiętam go z dzieciństwa bo Babcia zapiekała tak latem świeże leśne jagody a zimą gruszki z kompotu. Kiedyś sama też go robiłam, ale jakoś od dawna nie gościł na naszym stole. Kilka dni temu na warsztatach kulinarnych organizowanych przez Russell Hobbs przypomniano mi o nim więc(...)postanowiłam przypomnieć go też moim domownikom. Taki deser robi się naprawdę szybko i można wykorzystać różne owoce. Najlepiej sprawdzają się te jagodowe albo z kompotu bo całość zapieka się krótko więc twardsze po prostu nie zdążą zmięknąć. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego deseru zróbcie go koniecznie - jest pyszny ! A jeśli masz więcej truskawek to może upieczesz Truskodzianki ? ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaZapraszam na pyszną propozycję, świąteczny drink – Tiramisu White Russians. Ten drink to coś pomiędzy koktajlem, a deserem, przypominający włoski twist i klasyczny White Russian. Wierzcie mi, trudno mu się oprzeć! Z dodatkiem rumu, Kahlúy, domowej bitej śmietany oraz dekoracją z kakao i biszkoptów, ten deserowy koktajl spełnia wszystkie oczekiwania. Niezależnie od tego, czy chcesz rozkręcić imprezę, czy zakończyć wieczór(...)inspirowany tiramisu drink to strzał w dziesiątkę. Świąteczny drink – Tiramisu White Russians Ubicie śmietany w słoiku jest niezwykle proste. Poza tym zmywanie ograniczone do minimum. Do tego deseru można też wykorzystać ubitą śmietanę w sprayu. Tiramisu ciastka można zastąpić pokruszonym biszkoptem, a Kahlua innym likierem kawowym. Szukasz świątecznego urozmaicenia? Dodaj odrobinę anyżu, szczyptę kakao lub świeżo startą gałkę muszkatołową
codojedzeniaSushi to nie tylko danie, ale także wyraz głębokiej tradycji kulturowej i historycznej, która sięga setek, a nawet tysięcy lat wstecz. Współczesne sushi, które widzimy w
CityTasteZapraszam do wspólnego przygotowywania prawdziwego świątecznego piernika. Piernik staropolski długo dojrzewający nie jest trudny do zrobienia, trzeba jedynie zawczasu rozplanować pracę i przygotować ciasto odpowiednio wcześniej
Słodki BlogWspaniały warkocz czekoladowy na listkowanym cieście drożdżowym jest rewelacyjną i pyszną propozycją nie tylko na święta . Gwarantuję, że się zakochacie od pierwszego kęsa. Ciasto jest super
Słodki sentymentMakowiec z jabłkami na kruchym spodzie – przepis na szybkie ciasto z makiem i jabłkami Wilgotny makowiec z jabłkami na kruchym spodzie to jedno z tych ciast
Cztery FajeryMakaron z krewetkami i sosem maślanym to szybkie, a jednocześnie wykwintne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i romantyczną kolację. Delikatne krewetki, aksamitny
CityTasteKruche ślimaczki to pyszne i chrupiące ciasteczka szczególnie uwielbiane przez dzieci. Możecie wybrać wersję kakaową lub cynamonową. Ewentualnie posypać ciastka siekanymi orzechami lub dodać skórkę
dolcevitainmykitchenCzubryca zielona to przyprawa, która zyskuje coraz większą popularność w polskich kuchniach. Ta wyjątkowa mieszanka, pochodząca z Bałkanów, nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także ma
CityTasteSeromakowiec japoński – czyli propozycja idealna na święta ! Przepyszna część makowa, doskonała część sernikowa, a wszystko przykryte delikatną warstwą wiśniową. Wspaniałe ciasto, które pokochasz, w sumie nie
Słodki sentymentPulpety w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu Polaków kojarzy z domowym obiadem, ciepłem rodzinnego stołu i smakiem dzieciństwa. To tradycyjne danie jest
Kuchnia MagdaLenyKawa to produkt o bardzo długim terminie przydatności do spożycia. Przechowywana w suchym miejscu (wilgoć zawsze tworzy dobre warunki do rozwoju pleśni) praktycznie nie ma szansy
Kuchnia MagdaLeny