CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI)

CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI)

CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI)

Przepis na : deser

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces zagęszczania kremu stał się znacznie szybszy. Crema Catalana aromatyzowany jest otartą skórk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni Karmel-itki

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Autor

KarmelitkaKarmelitka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ryby, krem, wegetariańska, wegańskie, ryba, cytryna, desery, deser, torty, tort, ciasto, ryba w ciescie, francuskie, grill, jajko, ciasta z kremami, ciasto z kremem, ciasto cytrynowe, ciasto francuskie, ciasto francuskie, lekkie ciasto, ciasto z masa, ciasta z masa

Inne przepisy z W kuchni Karmel-itki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.