Kiedy z każdej strony zaczęły otaczać mnie słoiczki wypełnione po brzegi suszonymi pomidorami, postanowiłam i ja przygotować swoje. Każdy zaleca użycie pomidorów podłużnych, ale u mnie ciężko o takie, więc posłużyłam się najzwyklejszymi. Suszyłam kilka dni, ale warto było, bo wyszły całkiem smaczne. Składniki: Na ok 6 słoiczków 5 kg pomidorów 1 duża główka czosnku ok 6 gałązek świeżej bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka soli morskiej 2 łyżeczki pieprz... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...