CHLEB WIELKANOCNY. Debiut.

CHLEB WIELKANOCNY. Debiut.

CHLEB WIELKANOCNY. Debiut.

Zapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We wspomnieniach z babciąw roli głównej. To ten chleb. Ten, który tak pachniał co rano. CHLEB WIELKANOCNY.(Babciny.; na dwie porcje; )1 kg mąki pszennej1 szklanka otrąb pszennych1 szklanka siemienia lnianego1 szklanka łuskanego słonecznika100g świeżych drożdżylitr ciepłej (ale nie gorącej) wodyłyżeczka soli i cukru4 łyżki olejuW od... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni Karmel-itki

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
aga, 5 maja 2011 00:35:11

bardzo lubie chleb z maslem i pomidorem, a taki domowy, pachnacy musi smakowac przepysznie:)

Gosia, 5 maja 2011 00:37:02

Do zjedzenia domowego chleba nie trzeba mnie namawiać. Lubię, gdy jest jeszcze lekko ciepły. Do tego masełko... Ale się rozmarzyłam. Pysznego wieczoru :)

kornik, 5 maja 2011 01:33:05

Piękny!o miłości mej ogromnej do chlebów wspominać nie będę, ale za to podkradam kromeczkę z masłem i solą:)

Maggie, 5 maja 2011 01:36:04

Moja babcia ze strony Mamy chleba nie piekla. Za to ta ze strony Taty - owszem. I to jaki! Piekny, rumiany, wiejski chleb, ktory pachnial jak marzenie... Kiedy patrze na twoj, przypomina mi sie tamten chleb.

jadalnepijalne, 5 maja 2011 01:42:54

Spróbuję taki zrobić w maszynie do chleba. Niestety brak mi cierpliwości do wyrabiania...

Duś, 5 maja 2011 02:20:09

pieknie wyrosl

Trzcinowisko, 5 maja 2011 08:13:30

Och, ależ jest piękny!

Gosia, 5 maja 2011 09:48:26

piekny!

Przemysław, 5 maja 2011 10:40:31

u mnie w domu chleb piekło się dawno, dawno temu ...jeszcze przed moim urodzeniem...ale znam smak prawdziwego żytniego chleba z domu mojego Wujcia.... teraz prawdziwe bochny piekę sama i wiem, że nic tak nie cieszy niż pajda swojskiego chleba z masłem.....a zwłaszcza tak pięknego chlebusia jak Twój:) pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz

Olivia, 5 maja 2011 12:13:28

Ja również uwielbiam chlebek z pomidorem. Już wkrótce chcę wprowadzić zwyczaj pieczenia chleba na niedzielne śniadanko :)

turlaczek, 5 maja 2011 12:28:13

Wspaniały ten babciny chlebek. I jaki zdrowy :)

Ola, 5 maja 2011 13:38:13

uwielbiam takie proste chleby powszednie, które już od pierwszego bochenka zmieniają miejsce na Dom.

mollisia, 5 maja 2011 14:07:38

Lubię czasem zaszaleć - chleb z pomidorami, ze szpinakiem z cebulą... I można tak do nieskończoności! Ale prostota chleba najzwyklejszego, takiego właśnie z tradycją jeszcze - bezcenne! :)

Izka, 5 maja 2011 21:07:25

Mam akurat pastę z koziego serka, pomidory.. i te składniki widzę na kromce Twojego chleba. Z samym masłem tez bym zjadła.. aaaaaaa a to pora na kolacje.. a chleba brak;(

Kubełek Smakowy, 5 maja 2011 21:48:38

Przepis prosty, do rzeczy. Zdrowy. Chleb pachnący, domowy, babciny. Wypieczony. Uwielbiam takie pieczywo.

kabamaiga, 5 maja 2011 23:36:15

Śliczny. Dostałam podobny przepis chyba rok temu i jeszcze nie robiłam.

małgo, 5 maja 2011 23:49:54

też nie zrobiłam jeszcze - wstyyyyd...

Nemi, 6 maja 2011 01:16:54

Śliczny chlebek:) Jeszcze okraszony wspomnieniami - cudeńko:)

ka.wo, 6 maja 2011 13:07:23

Jaki piękny, aż u mnie pachnie :) Pozdrawiam :)

Bea, 17 maja 2011 10:36:37

Piekny! Moja babcia niestety odeszla, zanim moglam pospisywac Jej receptury :( A chetnie bym teraz zjadla pajde takiego babcinego chleba...Pozdrawiam!