Zapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We wspomnieniach z babciąw roli głównej. To ten chleb. Ten, który tak pachniał co rano. CHLEB WIELKANOCNY.(Babciny.; na dwie porcje; )1 kg mąki pszennej1 szklanka otrąb pszennych1 szklanka siemienia lnianego1 szklanka łuskanego słonecznika100g świeżych drożdżylitr ciepłej (ale nie gorącej) wodyłyżeczka soli i cukru4 łyżki olejuW od... czytaj dalej...
Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.
Czytaj dalej...bardzo lubie chleb z maslem i pomidorem, a taki domowy, pachnacy musi smakowac przepysznie:)
Do zjedzenia domowego chleba nie trzeba mnie namawiać. Lubię, gdy jest jeszcze lekko ciepły. Do tego masełko... Ale się rozmarzyłam. Pysznego wieczoru :)
Piękny!o miłości mej ogromnej do chlebów wspominać nie będę, ale za to podkradam kromeczkę z masłem i solą:)
Moja babcia ze strony Mamy chleba nie piekla. Za to ta ze strony Taty - owszem. I to jaki! Piekny, rumiany, wiejski chleb, ktory pachnial jak marzenie... Kiedy patrze na twoj, przypomina mi sie tamten chleb.
Spróbuję taki zrobić w maszynie do chleba. Niestety brak mi cierpliwości do wyrabiania...
u mnie w domu chleb piekło się dawno, dawno temu ...jeszcze przed moim urodzeniem...ale znam smak prawdziwego żytniego chleba z domu mojego Wujcia.... teraz prawdziwe bochny piekę sama i wiem, że nic tak nie cieszy niż pajda swojskiego chleba z masłem.....a zwłaszcza tak pięknego chlebusia jak Twój:) pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz
Ja również uwielbiam chlebek z pomidorem. Już wkrótce chcę wprowadzić zwyczaj pieczenia chleba na niedzielne śniadanko :)
uwielbiam takie proste chleby powszednie, które już od pierwszego bochenka zmieniają miejsce na Dom.
Lubię czasem zaszaleć - chleb z pomidorami, ze szpinakiem z cebulą... I można tak do nieskończoności! Ale prostota chleba najzwyklejszego, takiego właśnie z tradycją jeszcze - bezcenne! :)
Mam akurat pastę z koziego serka, pomidory.. i te składniki widzę na kromce Twojego chleba. Z samym masłem tez bym zjadła.. aaaaaaa a to pora na kolacje.. a chleba brak;(
Przepis prosty, do rzeczy. Zdrowy. Chleb pachnący, domowy, babciny. Wypieczony. Uwielbiam takie pieczywo.
Śliczny. Dostałam podobny przepis chyba rok temu i jeszcze nie robiłam.
Piekny! Moja babcia niestety odeszla, zanim moglam pospisywac Jej receptury :( A chetnie bym teraz zjadla pajde takiego babcinego chleba...Pozdrawiam!