Gałązki wiśni uginają się pod ciężarem małych, bordowychkuleczek. Hm... Nie mogę sobie odmówic, zrywam je.Słodko-cierpkie, takie jak lubię. Zrywam garśc, jedną, drugą i kolejną. Chowam w fartuszku,biegnę do kuchni... WIŚNIE DO CIAST. dojrzałe wiśniecukier (po 4 łyżki na słoiczek)Wiśnie umyłam, wydrylowałam, odstawiłam, by puściły sok.Wyparzyłam kilka słoików o pojemności ok. 300ml.Każdy wypełniłam owocami, przesypując warstwy cukrem.Dolałam do pełna soku, mocno zakręciłam. Wstawił... czytaj dalej...
wolę je od czereśni!co zawsze wzbudza lekkie zdziwienie, nie wiedzieć czemu. ;)
Uwielbiam takie wiśnie zasypane cukrem :) do ciast są najlepsze! Pozdrawiamhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
super, idealne do clafoutis...w środku zimy:) Albo na pocieszenie w jesienne wieczory, ot tak, łyżeczką ze słoika...
Jak dla mnie rewelacja! Ostatnio miałam kilka kilogramów czereśni i zrobiłam różne cuda, a nie wpadłam na to by po prostu je zrobić w ten sposób :)
Ja muszę jeszcze trochę poczekać na wiśnie, ale już planuję z nimi liczne przetwory. Uwielbiam ich kwaskowaty smak. :)
świetny pis, jutro będę robić podobny, rewelacyjne na ciasta, czy do deserów
Zazdroszczę wisienek w słoiczkach. Pięknie się prezentują. U mnie w tym roku był majowy śnieżny pogrom i licho z owocami. Pozdrawiam. chanya13
Oj nie wiem czy te wiśnie doczekałby się ciasta:) Prędzej łyżeczki i talerzyka:)