Szpajza cytrynowa -śląski deser

Szpajza cytrynowa -śląski deser

Szpajza cytrynowa -śląski deser

Przepis na : deser

Większość już chyba zna ten deser. Ale kto go nie zna musi zrobić. Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych. Polecam. Składniki:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżeczek żelatyny0,5 szk wodysok z cytrynymigdały płatki Krestorodzynki KrestoPrzygotowanie: Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka  ubić  na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatyn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Daktyle w czekoladzie, 18 września 2013 16:09:29

Ciekawy przepis, nigdy takiego nie jadłam :) Pięknie podany!

Daniel Kacprzyk - Kromcio, 18 września 2013 18:16:34

Oo! Ale fajne! Nie znałem takiego deseru!

Paulina C., 18 września 2013 21:18:03

ale to wspaniale wygląda. aż ma się ochotę zjeść całe :)

Alina Waliczek, 18 września 2013 22:19:58

No to w takim razie zapraszam do zrobienia.

Alina Waliczek, 18 września 2013 22:20:19

Wypróbuj, dziękuję.

Katarzyna Leśniak, 18 września 2013 22:43:39

Ale piękny efekt!

kruszyna, 19 września 2013 00:33:22

Nazwę deseru znam, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować. Może kiedyś się skuszę i wypróbuję przepis :)

madlene17, 19 września 2013 11:56:54

U mnie to klasyka rodzinna:) Zawsze w niedzielę szpajzę przygotowywał tata:)

Ola, 19 września 2013 17:47:26

wiele razy o nim słyszalam, ale nigdy sama jeszcze nie robiłam