Przepis na : deser
Większość już chyba zna ten deser. Ale kto go nie zna musi zrobić. Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych. Polecam. Składniki:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżeczek żelatyny0,5 szk wodysok z cytrynymigdały płatki Krestorodzynki KrestoPrzygotowanie: Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatyn... czytaj dalej...
Ciekawy przepis, nigdy takiego nie jadłam :) Pięknie podany!
Nazwę deseru znam, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować. Może kiedyś się skuszę i wypróbuję przepis :)
U mnie to klasyka rodzinna:) Zawsze w niedzielę szpajzę przygotowywał tata:)