Szpajza cytrynowa -śląski deser
Szpajza cytrynowa -śląski deser
Przepis na : deser
Większość już chyba zna ten deser. Ale kto go nie zna musi zrobić. Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych. Polecam.
Składniki:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżeczek żelatyny0,5 szk wodysok z cytrynymigdały płatki Krestorodzynki KrestoPrzygotowanie: Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatyn... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Ala piecze i gotuje
Autor
alaaa72
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
pieczenie, cytryna, desery, deser, impreza, lekka, jajko, cukier, jak zrobić wodę z cytryna, biszkopt, sok cytrynowy
Inne przepisy z Ala piecze i gotuje
Dodaj komentarz
Daktyle w czekoladzie,
18 września 2013 16:09:29Ciekawy przepis, nigdy takiego nie jadłam :) Pięknie podany!
Paulina C.,
18 września 2013 21:18:03ale to wspaniale wygląda. aż ma się ochotę zjeść całe :)
Alina Waliczek,
18 września 2013 22:19:58No to w takim razie zapraszam do zrobienia.
kruszyna,
19 września 2013 00:33:22Nazwę deseru znam, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować. Może kiedyś się skuszę i wypróbuję przepis :)
madlene17,
19 września 2013 11:56:54U mnie to klasyka rodzinna:) Zawsze w niedzielę szpajzę przygotowywał tata:)
Ola,
19 września 2013 17:47:26wiele razy o nim słyszalam, ale nigdy sama jeszcze nie robiłam
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję