rostbef na zimno. Można go podać z ostrym sosem lub w lekkiej sałatce. Wybór należny do was…. Tym daniem dołączam się do akcji na Durszlaku “ Gotowe do drogi ”, wystarczy tylko zapakować nasza sałatkę do pojemniczka i już mamy świetne danie na lunch. Głodomorki dodatkowo zabierają żytnią bułeczkę… Polecam Lekka sa ł atka z rostbefem i rukol ą Składniki(...)plasterki Rukola 10 koktajlowych pomidorków Do smaku: Sól, pieprz, koperek, czosnek , oliwa z oliwek Umytę rukolę i pomidorki rozkładamy na talerzu, dodajemy rostbef i posypujemy przyprawami. Gotowe! Super lekko, zdrowo i ekspresowo! Oczywiście można zmienić sałatkę, dodać jakiś składnik np jajko ugotowane na twardo. Wariantów jest tyle ile podsunie Wam wyobraźnia… Smacznego
Mia Cucina Sofietaszczypta cynamonu 2 listki żelatyny Mus z arbuza: ¼ dorodnego arbuza zamiast naparu z herbaty Teekanne(mint/honey) parę listków świeżej mięty 1 łyżka miodu 2 listki żelatyny W misce mikserem lekko ubijamy serek ricotta z cukrem i jogurtem. Z jogurtu odłożyć 1 łyżkę. Przygotowujemy żelatynę w listkach. Płatki żelatyny moczymy przez 10 min w zimnej wodzie. Namoczone płatki żelatyny dobrze(...)wyciskamy i rozpuszczamy w gorącym, ale nie wrzącym płynie (u mnie jedna łyżka podgrzanego w mikrofali jogurtu), lekko studzimy i dodajemy do masy serowej. Jeśli zachodzi taka potrzeba do masy serowej dodajemy troszkę cukru. Tak przygotowaną masę serowo-jogurtową wlewamy do silikonowych foremek. Foremki wypełniamy serkiem w połowie i wstawiamy do lodówki do stężenia. Melon myjemy, kroimy
Mia Cucina Sofietaszklanej formie 30 x 24 cm. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się lekko rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Na koniec dodajemy borówki, delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Na samą górę ścieramy na tarce(...)ciasto wyjęte z zamrażalnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut. Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym
Kulinarne przygody Gatityblendujemy całość na gładki mus. Do gorącej masy śliwkowej dodajemy galaretkę w proszku i rozprowadzone w 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. W tym czasie przygotowujemy spód. Ciasteczka miksujemy lub kruszymy bardzo drobno, na piaseczek (najlepiej jednak zrobić to w malakserze lub rozdrabniaczu). Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Formę wykładamy papierem(...)pieczenia, najlepiej zarówno spód, jak i boki. Zmiksowanymi ciasteczkami równomiernie wykładamy dno i lekko ubijamy. Formę wkładamy do lodówki i czekamy aż ciasteczkowa masa zastygnie. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pianki rozpuszczamy w garnuszku, uważający przy tym, by ich nie przypalić. Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z rozpuszczonymi piankami i galaretką. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód
Ratunku obiadlekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje pysznie. Lekka tarta(...)masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru. Lekko studzimy. Na spód ciasta wykładamy ćwiartki brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wykładamy
Mia Cucina SofietaTemperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka
Kulinarne przygody GatityZawsze przygotowuję tartą z ciasta kruchego,dziś zrobiłam delikatną tartą z żurawiną Lekka tarta z żurawiną SKŁADNIKI: cukier waniliowy-1 opak mąka -20 dag cukier -15 dag masło miękkie -20 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka jajka -4 szt soda -0,5 łyżeczki polewa czekoladowa żurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch
Kuchnia Danusiwyrośnięte drożdże (gdy zaczną uciekać ze szklanki, znaczy, że są gotowe). Wszystko razem dokładnie zagniatamy. Odstawiamy, aż urośnie (podwoi swoją objętość). Następnie rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na lekko naoliwionej blaszce. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy wrzucamy paprykę mieloną i chwilkę mieszamy, następnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek, też chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy
Brzuszki ŁakomczuszkiProsta w przygotowaniu i lekka. Uwielbiam takie warzywne zupki. Kto lub kalafiora i koperek z pewnością pokocha ją tak samo jak i ja! :) Składniki: pół kalafiora pęczek koperku trzy marchewki litr bulionu sól pieprz szczypta chili w płatkach szczypta oregano dwa liście laurowe ziele angielskie Kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do garnka, wlewamy
Mango PapajaDoskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku
Mia Cucina Sofietawcześnie wstaje, budzi mnie swoimi promieniami. Ale czy to lato? Na pewno nie kalendarzowe, do niego jeszcze trochę. Jednakże aura zupełnie wakacyjna. I nastrój. By chadzać po polach. **************************************************************************** LEKKA ZUPA JARZYNOWA. (autorski; typu - przegląd lodówki;) dowolne mrożonki ( mnie marchew, brukselka ) 200g makaronu ryżowego 2 kostki rosołowe natka pietruszki dowolne przyprawy kwaśna śmietana woda Zagotowałam wodę. Na wrzątek wrzuciłam
W kuchni Karmel-itkiprzekładamy do formy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i lekko posypujemy cukrem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaZrobimy sobie lekką ,ale treściwą przekąskę. Czasami trzeba się oderwać i pomyśleć o tym ,żeby na chwilkę usiąść i oderwać się od rzeczywistości. Pomożę nam w tym to proste danie. Składniki: sałata lodowa ogórek świeży papryka czerwona czarne oliwki kabanosy groszek i kukurydza z puszki seler w zalewie salatkowy olio extravergine d'oliva grzanki Przepis na grzanki- bagietke kroimy
Z Kuchni Do KuchniRolady to puszyste , lekkie ciasta, które tak , jak torty mają swoje miejsce wśród wypieków. Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam, że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa
W kuchennym oknie Ewyprzynajmniej, odpycha. Jednak z wielką chęcią myślimy o wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach, zwłaszcza ze świeżych warzyw i owoców. Dzisiaj naszła nas ochota na ser mozzarella, który jest bardzo lekki i sycący. Dorzuciłyśmy do niego to co było w lodówce i wyszła Wielka Pychota! Omomom!! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Opakowanie mix sałat Opakowanie małych kulek mozzarelli
Kolizje Smaków