lekka - 5765 przepisów (strona:6/385)

Lekki tort owocowy na zimno - mleczna pianka z galaretką (bez glutenu i jajek) 219

Ten torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie

głodny alergik
Lekkie ciasto sernikowo-bezowe z wiśniami i porzeczkami (155 kcal/100 g) 383

Składniki: Sernikowy spód: 250 g chudego twarogu 250 g serków homogenizowanych ( tu : 1 duży waniliowy danonek (90g) + 160 g serka chudego miss talia 0%) 2 x

Malowane smakiem
Lekki deser z kiwi 138

Coś dla tych na diecie. Zdrowy i szybki deser ze składników, które przeważnie mamy w domu. Spróbujecie?  Składniki na dwa pucharki : * duży jogurt naturalny 

Magiczne Życie Marty
Lekkie jabłka pieczone z pianką bananową i żurawiną 231

Nie wiem jak Wy, ale ja po grzeszkach długiego weekendu staram się stawiać na jakieś niskokaloryczne przekaski. ;-) Stąd dzisiejszy przepis. Jabłka pieczone wypełnione pianką bananową na

kuchnia do kwadratu
Penne z lekką nutą cytrynową 269

Są takie dni, kiedy w ogóle nie mam ochoty na mięcho! I czuję potrzebę zjedzenia czegoś innego, takiego świeżego...ale zarazem sytego :) Dlatego proponuję bardzo szybki

Olikowa kuchnia
Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym 216

      Schyłek lata, a więc i pierwsze dynie... Cudownie pomarańczowe, rozgrzewające i treściwe. Walcząc jednak o ostatnie wakacyjne promienie do sernika dorzuciłam też orzeźwiający

sama złodycz
Lekki rosołek z brokułami i serduszkami 130

Zupa na Dzień Zakochanych. Składniki : skrzydełko z indyka korzeń i natka pietruszki cebula brokuły koperek przyprawy: sól, pieprz, majeranek makaron w kształcie serduszek Skrzydełko myjemy i

prawdziwe jedzenie
Lekko kakaowe mleko owsiane 117

Jeśli potrafilibyśmy wyraźnie dostrzec cud pojedynczego kwiatka... całe nasze życie by się zmieniło. Buddha Składniki: 3/4 szklanki suchych płatków owsianych (użyłam górskich) ok. 3 i 1/2

Weganizm infantylny
Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna 180

Składniki:  2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko  brokuły świeże  duża cukinia  ząbek czosnku  1/3 bulionetki z kurczaka  4 szczypty chilli

Moja smaczna kuchnia
Lekko imbirowa kawa mrożona 152

Składniki: 150ml mleka 50ml wody 2 łyżeczki kawy (np. Velvet) 2 łyżki syropu korzennego 2-3 kostki lodu Przepis: Mleko, wodę i kawę umieszczamy w shakerze

Emcia Pichci
Lekki chłodnik buraczkowy 157

Chłodnik buraczkowy to taka już letnia klasyka. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil - oczywiście jeśli odpowiednio wcześniej upieczemy buraczki i przygotujemy bulion. Ja dzisiaj zajadałam ten chłodnik

kolorowotorcikowo
Lekkie śniadanie naładowane słońcem. 171

Do przygotowania tego śniadania zainspirowała mnie książka "Dieta Agaty" o której już wcześniej pisałam " tutaj ". Agata proponuje nam pełnoziarniste placuszki z serkiem i kiełkami. Ja zrobiłam

Brzuszki Łakomczuszki
Cudowny, lekki makaron. 1950

Czas leci w zawrotnym tempie, a ja z nim. Ostatnio nie miałam czasu na cokolwiek więc teraz czas na malutkie nadrobienie zaległości.  Pyszny makaronik ze

Brzuszki Łakomczuszki
CIASTO Z LEKKĄ MASĄ CYTRYNOWĄ 229

A o to i nasza pierwsza słodka propozycja na zbliżające się święta. Ubite mascarpone z kremówką tworzy niesamowicie delikatną masę. Wszyscy domownicy byli jej smakiem zachwyceni

Przepisy Aleksandry
Lekko korzenny murzynek - wersja świąteczna :) 195

Przepis na murzynka zna chyba każdy.  Trzeba przyznać, że ciacho jest proste, ale bardzo smaczne. Przedstawiam Wam dziś moją "świąteczną" wersję murzynka. Troszkę "piernikowatą" :) Przepis

Miksturownik
Przed świąteczną rozpustą - proste i lekkie danie z piekarnika:) 244

Proste danie, ale przymierzałam się do niego całą zimę;) W końcu udało mi się zdążyć przed nowym sezonem jarzynowym. Miałam do dyspozycji pyszne i naturalnie wyhodowane

Zdrowa Kuchnia Sowy
Warzywa z patelni, czyli coś lekkiego przed świętami... 212

Rzadko robię zupy na wywarze jarzynowym, najczęściej po prostu jarzyny kroję w kostkę i stanowią one element zupy. Tym razem chciałam zrobić zupę czystą, bez warzyw

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bezowy torcik z truskawkami ( lekko mrożony ) 298

     Oto propozycja na deser, który powstał z przypadku. Dnia pewnego postanowiłam upiec dakłas - czyli tort z bezowych blatów. Poległam - tak, ja blogerka - poległam

kolorowotorcikowo
GOFRY LEKKIE I CHRUPIĄCE 3468

W końcu wiosna postanowiła do nas dotrzeć i przyniosła ze sobą wiele pomysłów na nowe wypieki:) Gofry z bitą śmietaną, z dżemem czy też same, zawsze

Smaczne Zdrowe
Lekkie gołąbki z młodej kapusty 236

Troszkę odchudziłam tradycyjne gołąbki, zamieniłam na lżejsze mięso karkówkę oraz biały ryż na brązowy. I podałam bez żadnych ciężkich sosów. Bardzo nam smakowały. To dobry pomysł

Magiczne Życie Marty
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 144

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami

Słodkości i nie tylko
Lekki tort truskawkowy z kremem mascarpone 259

     Sezon truskawkowy w pełni! Piękne, pachnące i słodkie owoce spoglądają z każdego rogu na bazarkach, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. W towarzystwie

sama złodycz
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 168

jako jeden z nielicznych. Kolor określa się jako jasno słomkowy czy też jasno bursztynowy, czasem, lecz bardzo rzadko, zdarza się całkiem przeźroczysty. Jego smak jest bardzo mocno słodki, z lekko kwaśną nutką. Delikatny aromat kwiatowy, intensywny, zachęcający zapach. Bardzo długo pozostaje w stanie płynnym (patoka), a gdy się skrystalizuje, przyjmuje kolor od białego do kremowo-żółtego. Działa korzystnie na układ(...)obfitujący w bławatki (chabry), są to najczęściej pola obsiane zbożem (pszenicą, żytem, itp.), pszczoły mają mało terenów, skąd mogą pozyskiwać nektar, bądź kwiatów jest za mało. Smak bardzo delikatny, lekko wyczuwalny aromat bławatka. Barwa lekko brązowa. Miód krystalizuje się bardzo szybko. Miód chabrowy ma największą zawartość lizozymu ze wszystkich rodzajów miodów (wyjaśnienie w opisie ogólnym miodu, patrz powyżej). Zdecydowanie polepsza

W kuchni Karmel-itki
Bavarese z brzoskwiniami 243

Dziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką piankę, wprost rozpuszczającą się w ustach. Takie zimne ptasie mleczko. Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym(...)gorącej wodzie. Trzeba wyczuć kiedy deser odchodzi od ścianek, w przeciwnym razie może się rozpuścić, co mi się właśnie przytrafiło brr( Następnym razem posłucham netowych rad i formę wewnątrz lekko przetrę papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju, oraz sprawię sobie ładną formę silikonową) Aby uniknąć problemów z wyjmowaniem, można po prostu podać krem w pucharkach) Przepis znalazłam w książce ”Il libro

Mia Cucina Sofieta
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 224

Dziś wpis obiadowy poświęcony kolejnej zupie krem. Zupy krem pojawiają się na blogu już dość często, ale tylko i wyłącznie dlatego, że je wprost ubóstwiamy! Pożywne, smakowite i jakże lekkie! Można by je było je postawić na równi z różnego rodzaju równie smakowitymi chłodnikami.. Mniam! Kremowi towarzyszy groszek ptysiowy - oczywiście na bazie ciasta parzonego(prostego i tak pysznego(...)bardzo dobrze jeszcze z czasem dzieciństwa, kiedy to bardzo często piekła go babcia.. Był niezawodną alternatywą dla chipsów i innych słonych, kupnych przekąsek.. Szczególnie taki mocno wypieczony, lekko twardy i chrupiący, zajadałam się nim wraz z resztą rodzinnych rówieśników..  ale nie będę dłużej przedłużać! Zapraszam Was do sporządzenia tej delikatnej i bardzo przyjemnej propozycji na wiosenny

Symfonia Smaków
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym 467

zadowoliło moje kubki smakowe i myślę, że wielu osobom posmakuje. Osobiście nie przyrządzałam nigdy wypieków z dodatkiem masła orzechowego, są one dość specyficzne i na pewno trzeba być fanem lekko słonego smaku, jaki uzyskują wypieki z jego dodatkiem. Jak się okazało, mnie to połączenie smakowe bardzo przypadło do gustu. Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, mimo sporej ilości karmelu(...)słony smak jest tylko lekko wyczuwalny. Na pierwsze miejsce obok karmelu, przebija się smak orzechów, moje masło orzechowe zawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało to jeszcze ich posmak w całości wypieku. Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym Składniki: ciasto karmelowe 120g mąki pszennej 75g masła 60g cukru 50g czekolady białej 50ml mleka 2 jajka karmel 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 223

Następnie myjemy ziemniaki jeszcze raz, aby wymyć skrobię, która poskleja nasze plasterki, a tego nie chcemy. Pokrojone ziemniaki wkładamy do brytfanki lub na blachę. Każdy ziemniak albo smarujemy albo lekko polewamy tłuszczem (może być masło lub zwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około(...)usmażyć rybę ze skórą). Potrzebujemy do tego ostrego noża. Wkładamy go pomiędzy skórę a mięso, najlepiej tak, aby filetowanie odbywało się od najcieńszej do najszerszej strony (jak na zdjęciu). Lekko wcinamy się nożem, uważając czy nie przecinamy również mięsa i tak powolutku ściągamy skórę, jednocześnie lekko ściągając ją drugą ręką. Powinno pójść w miarę gładko. 5. WYJMOWANIE OŚĆI

Nerds Kitchen
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 314

nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego mięsa. Kawałek mięsa oczyszczamy z tłuszczu, jeśli go nie lubimy (ale wtedy stracimy też nieco smaku), kroimy w plastry, które lekko traktujemy tłuczkiem (jeśli go nie mamy, pomijamy, ale czynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki(...)Mieszamy dokładnie i wrzucamy do głębokiego garnka z rozgrzanym masłem lub olejem. Podsmażamy mięso na mocnym ogniu ok. 3 min, co chwilę mieszając. Po tym czasie powinno być już lekko przyrumienione, jeżeli nie, podsmażamy je jeszcze chwilę. Następnie przerzucamy mięso z garnka z powrotem do miski, ponieważ cebulę musimy podsmażyć osobno. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w piórka

Nerds Kitchen
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 298

jest na słodko, wtedy mamy do czynienia z tradycyjną tartą. Niezależnie jednak od nazwy, kruche ciasto i dobrze dobrane dodatki potrafią zawojować podniebienia – my tym razem wybieramy kurczaka z lekko karmelizowaną cebulą pod pyszną śmietanowo-jajeczno-serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. KRUCHE CIASTO (3 min): pierwsza(...)czasie zrobimy farsz. 2. CEBULA (10 min): kroimy ją w piórka (półplasterki) i podsmażamy na oleju na małym ogniu przez kilka minut tak, aby stała się nieco lepka i lekko przyrumieniona. Po 5 minutach lekko ją solimy oraz dodajemy szczyptę mielonego pieprzu i dolewamy kieliszek białego wina lub whiskey (można pominąć alkohol) i dusimy jeszcze ok. 5 min. Przekładamy cebulę

Nerds Kitchen
Jabłecznik z bitą śmietaną 323

bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję. Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz delikatną słodyczą(...)rozpuścić w 50ml odcedzonego wcześniej soku jabłkowego, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej (10-20 sekund) do rozpuszczenia się żelatyny - żelatynę wlać do gorących jabłek, wymieszać i pozostawić do lekkiego przestudzenia PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU - do przełożenia biszkoptu możemy wykorzystać wysoką tortownicę, lub podwyższyć brzeg zwykłej tortownicy wykładając ją od środka wyższym od jej brzegu paskiem papieru - jeden blat biszkoptowy zamknąć

Smakołyki Bereniki
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 190

Niewielką ilość oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i zaczynając od posiekanych papryczek i kończąc na posiekanym czosnku smażymy całość na średnim ogniu aż do osiągnięcia oszklenia cebuli i lekkiego ozłocenia czosnku. Do podgrzanego wywaru wysypujemy połowę ugotowanej soczewicy i rozdrabniamy ją za pomocą blendera, a następnie dodajemy przyprawy - świeży imbir, curry i słodką paprykę (pomijając sól, pieprz). Kolejno(...)zostawiamy do posypania jej wierzchu). Obydwie części doprawiamy świeżo zmieloną solą oraz pieprzem do smaku (lub innymi dodatkami). Przed podaniem rozlewamy do misek tak, aby między nimi pozostawiona była lekka różnica barw. Część rzadszą, z mleczkiem kokosowym posypujemy resztą ziaren prażonego sezamu i polewamy olejem sezamowym. Smacznego, kochani! W przepisie wykorzystałyśmy soczewicę firmy Lestello - serdecznie polecamy! (function

Symfonia Smaków
Tartaletki z budyniem i owocami 624

gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek - placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta - skrawki ciasta ponownie rozwałkować(...)wyłożyć kolejne foremki - ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia - upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami - z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty

Smakołyki Bereniki
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 239

Potrzeba przy tym odrobiny cierpliwości i wytrwałości, ale warto zrobić to naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Po upieczeniu ciacho będzie wtedy lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja nawet do silikonowych foremek wykładam na dno docięty kawałek pergaminu), wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni(...)zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę dzielimy na 3 części. Przełożenie tortu

Ratunku obiad
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 223

łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie stopić masło, dolać do niego resztę mleka i odstawić do przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt(...)klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok.60-90 minut. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść, rozpłaszczyć na blacie i pociąć na trójkąty. Każdy trójkąt lekko jeszcze rozciągnąć i zwinąć wzdłuż podstawy. Lekko zagiąć boki do środka i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane rogale posmarować rozbełtanym jajkiem (wówczas

Smaczne Zdrowe
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 198

Choć wiosna tego roku płata pogodowe figle,  coraz częściej mamy ochotę na lekkie i apetyczne dania. Tym wpisem mam nadzieję rozpocząć cylk takich właśnie dań. Kasze idelanie sprawdzają się jako baza do świeżych, letnich  sałatek i doskonale smakują z sezonowymi warzywami. Na pierwszą letnią sałatkę wybrałam mój ulubiony pęczak i młodziutki bób. Miało być sycąco ale i lekko(...)sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie  płuczemy w zimnej wodzie.  Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu ( oleju lub masła). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, uważamy, aby woda nie wykipiała.  Jeśli pokrywka garnka ma zaworek, to możemy gotować

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania