Fajitas...Okrągłe, meksykańskie tortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki(...)Limonka do podania na patelni wraz z fajitas;50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach.Guacamole:1 miękkie avokado;1/2 cebulki szalotki;1 łyżka soku z limonki;Sól.Salsa pomidorowa:2 średnie pomidory;1/2 cebuli szalotki;1 łyżka soku z limonki;1/2 papryczki chili;Sól;Pieprz.Sos śmietanowy z limonką:3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu
Gospodyni Miejskaodmiany i na przekór jesieni proponuję słoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata...Do przygotowania dania użyłem:500 mielonego mięsa wołowego,2 zielonych papryczek chili,1 średniej cebuli(...)czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając, do czasu niemal całkowitego wysuszenia mięsnego farszu, w którym nie powinno być widać płynu.W czasie podgrzewania mięsnego farszu przygotowałem salsę z pomidorów i awokado. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, obrałem i pokroiłem w drobną (około 5 mm) kostkę, a następnie przesypałem do miski. Pomidory w skórce pokroiłem
Wyprawy kulinarneklasyka wiosennej kuchni w polskim wydaniu. Dziś postanowiłam nieco odświeżyć to proste danie i nadać mu bardziej śródziemnomorskiego charakteru dodając pyszny, ziołowy sos z czosnkiem i musztardą, czyli salsa verde . Czy ten zielony kolor nie jest piękny? Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków! Jest bardzo aromatyczny , nieco kwaśny i pikantny, przenosi ziemniaki na zupełnie nowy(...)intensywny aromat czosnku i ziół , zaś ziemniaki powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam! P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny , która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół. Salsa verde, czyli zielony sos , ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte , w Niemczech Grüne Soße , a w Hiszpanii ... również
Chilli Czosnek i OliwaPrzepyszne pikantne hot-dogi z salsą pomidorową i awokado autorstwa Jamesa Knapetta. Mniam <3 Przepis pochodzi z książki GQ EATS. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 bułki do hot dogów 4 parówki 12 plasterków jalapeno 4 łyżki śmietany 18% Składniki na pastę awokado: 2 dojrzałe awokado sok z 1 limonki sól do smaku Składniki na salsę pomidorową(...)pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Awokado blendujemy na gładką masę z sokiem z 1 limonki, doprawiamy solą, odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na salsę mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Bułki pieczemy wg zaleceń producenta, parówki gotujemy aż będą ciepłe. 2. Ciepłą bułkę przekrawamy wzdłuż, nie rozcinając do końca. Smarujemy
My Culinary Artskładników do dania jest całkowicie moją własną kompozycją. I wyszło pysznie! Jeśli jesteście miłośnikami ryb, warto skusić się na taką flądrę z nieco bardziej wyrazistym w smaku dodatkiem – salsą i aromatycznym ryżem. Polecam! Składniki: 100 g ryżu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 400 g flądry 1 cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry(...)cukinię, marchewkę oraz kawałki pomidorków cherry. Dusić. Doprawić kleksem śmietanki, dodać sól, pieprz cayenne oraz kroplę octu winnego. Ja zamiast octu użyłam syropu z granatów. Niezwykle ciekawie podkreślił smak salsy. Plastry cukinii podsmażyć na oliwie. Wyłożyć na talerza. Oczyszczoną i osuszoną rybę oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rumiany kolor z obydwu stron. Na plastrach cukinii podać ciepły
Raj dla Podniebieniazabłyśniecie przed rodziną i znajomymi. Firma Hańderek w swojej ofercie ma przepyszne kiełbaski, które pod względem jakości i smaku polecam z czystym sumieniem. Do moich cukinii i salsy pomidorowej wybrałam pikantne Piekło w gębie i połączenie okazało się bardzo trafnym wyborem. Grillujcie, biesiadujcie i cieszcie się czasem wspólnie spędzonym w gronie rodziny i znajomych!. Lista składników(...)połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski. Salsa pomidorowa: Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!. - 3 pomidory - 1 czerwona cebula - natka pietruszki - limonka
Apetyczna babeczkacheddara Marynata: sok z 1/2 limonki, 3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, sól, kmin rzymski, 1/2 łyżeczki chilli w proszku, 1/2 papryczki jalapeno lub łyżeczka pokrojonych papryczek z zalewy, Salsa: 1 świeża czerwona papryczka chilli (jeśli traficie na wersję naprawdę ostrą to użyjcie tylko połowę), ok. 125 g pomidorków koktajlowych, sok z 1/2 limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek, mały(...)paski. Wyciśnięty sok z połówki limonki wymieszać z pozostałymi składnikami i całość wymieszać z mięsem. Mięso przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok.2-3 h. » Salsa: Salsę najlepiej przygotować wcześniej np. wtedy kiedy kurczak będzie marynował się w lodówce. Wszystkie składniki zblendować ze sobą, nie na miazgę tylko tak, żeby części pomidorków były jeszcze widoczne
rozgotowananich swój ulubiony zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA Z AWOKADO Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Z dojrzałego awokado skórka schodzi bardzo łatwo – przekrójcie połówki awokado na ćwiartki(...)nadmiaru tłuszczu. SKŁADANIE TACO Na dno taco idzie pierwsze to, co lekkie i mogłoby wypaść – tutaj miks sałat. Lekko polewamy go sosem. Na to rozkładamy po łyżce salsy z awokado. Na awokado wykładamy połamane już kawałki ryby, całość jeszcze raz lekko polewamy sosem. Do podania koniecznie naszykujcie cząstki limonki – idealnie zaostrzy teraz smak ryby! SALSA Z AWOKADO 1 duże dojrzałe
Karo in the Kitchenkażdym razem kotlety rybne smakują inaczej. Tym razem zostały odświeżone limonką i zaromatyzowane kremowym serkiem z pesto i rukolą. Do tego dochodzi świeża rukola, słodko-kwaśna i jednocześnie pikantna salsa oraz pasta z awokado. Tak właśnie powstają moje ulubione burgery rybne. A jaki jest Wasz sposób? Składniki na 6 dużych burgerów: 600g mielonego mięsa z białej ryby (u mnie dorsz(...)miski. Formować płaskie okrągłe kotlety. Panierować w dodatkowej bułce tartej. Usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoto-brązowy kolor (po ok. 3 minuty na każdą stronę). Salsa z mango: 1 zielone twarde mango ½ czerwonej cebuli 1 papryczka chili sok z limonki 1-2 łyżki oliwy szczypta soli 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, kolendra, mięta (w dowolnych proporcjach
Pełny talerzCześć! Dziś zapraszam Cię na pyszne śniadanie. Będzie to buritto śniadaniowe / tortilla śniadaniowa / wrap śniadaniowy z boczkiem, jajecznicą i salsą pomidorową. Łatwe w przygotowaniu, pyszne i sycące. Aż chce się wgryźć w zdjęcie! Składniki (2 porcje): 2 pszenne tortille 1 jajko masło sól i świeżo zmielony pieprz 4 plasterki boczku Salsa pomidorowa: 1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora(...)stron do momentu aż się zarumieni. Jajecznica: Na patelni rozgrzej masło. Wbij jajko, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż często mieszając do preferowanego stopnia ścięcia się jajka. Salsa: Pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Składniki umieść w miseczce, dodaj liście kolendry. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na suchej patelni
Moja pasja smakuCześć. Dziś mam dla Ciebie tacos w wersji wege – z wędzoną ciecierzycą, salsą pomidorową, czerwoną fasolą i łagodnym sosem śmietanowym z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Lubisz dobre przekąski ? Masz dosyć chipsów i paluszków ? Zrób tacos ! Dawno, dawno temu oglądając kuchnię +, widziałam jak Marta Dymek robi wędzoną ciecierzycę. Nie spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie(...)kolendra Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia Wędzona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy (400 g, waga netto 240 g) ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona Salsa pomidorowa: 1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą) 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry
Moja pasja smakusię do przepisu Małgosi. Rodzinka stwierdziła, że te z odrobiną drożdży są smaczniejsze. Zaś cała "góra" była świetna, aromatyczna i orzeźwiająca. Zrobiłam podwójną porcję. Dodatkowo dołożyłam do salsy orzeźwiające posiekane liście ogórecznika i trochę sosu pomidorowego. Wszystkie cztery podpłomyki zniknęły błyskawicznie. Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty Składniki: na 2 placki średniej wielkości 200g(...)ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-) Smacznego! Jeszcze kilka fotek z wypiekania: Salsa pomidorowa. Liście ogórecznika. Podpłomyki posmarowane jogurtem z lubczykiem. Podpłomyki z rozłożoną salsą. Wypiekali ze mną: Gosia AMKU-AMKU Danusia KOCURKOWA KUCHNIA Bernadetta PRAWO DO GOTOWANIA
Gotuj Sam!Szybkie i proste curry - tym razem z dodatkiem dyni oraz pysznej salsy ze świeżych pomidorów. Subtelny smak kokosa i lekko słodka dynia idealnie równoważą intensywność pasty curry, która podgotowana chwilę w mleczku kokosowym znacznie łagodnieje. Niewątpliwą zaletą dania, jest fakt, że przygotujecie je na jednej patelni w czasie zbliżonym do tego w którym gotuje się ryż. Curry dobrze(...)curry* polecam TAKĄ 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) 5 łyżek śmietany 30% 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka masła sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA 2 pomidory malinowe garść listków posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/4 papryczki chili pokrojonej w krążki 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny
cool and mintypikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i miękkie elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia, ani podczas gotowania. Takie(...)tarce imbiru 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu lub wody 1/4 łyżeczki chili w proszku garść listków kolendry lub natki pietruszki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA Z MANGO 1 małe mango pokrojone w małą kostkę 1/3 papryczki chili / drobno pokrojonej 1/2 małej czerwonej cebuli / pokrojonej w drobną kosteczkę garść posiekanych listków kolendry lub natki pietruszki
cool and mintySALSA nie musi być tylko pomidorowa. Proponujemy salsę z gruszki,... Artykuł SALSA Z GRUSZKI Z GRANATEM I PIETRUSZKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE