salsa - 854 przepisów (strona:15/57)

Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 266

mają czasu na przesiadywanie w kuchni. Zajmuje bardzo niewiele czasu, wszystko przygotowuje się w jednej brytfance, a ostateczny smak dania jest wprost wyborny. Głównie za sprawą wyśmienitej salsy z pestkami granatu. Daje ona bardzo unikatowy smak mięsa i czyni je wyjątkowy :). Przepis zaczerpnięty z programu Billa Grangera, kucharza który całkowicie nas zauroczył swoją osobowością oraz pomysłami kulinarnymi. Na pewno jeszcze(...)kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia (nasza jest nieco mała i zawsze

Kolizje Smaków
Satay z kurczaka z salsą ananasową 234

pokroić w kostkę i nabić na szaszłykówki, ale ja stwierdziłam, że będą fajniej wyglądać ja pokroję je w paski i nabiję na patyczki jak harmonijkę. Satay z kurczaka z salsą ananasową był bardzo smaczny i warty ponownego przygotowania. 1 pierś kurczaka 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego imbir sól i chili do smaku 4 łyżki sosu sweet chili(...)nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale i smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony, w trakcie możemy jeszcze smarować resztkami marynaty. Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową. Salsa ananasowa: - 1/2 świeżego ananasa - 1/3 czerwonej papryki - 1/3 pomarańczowej papryki - 1 banan - 1 limonka - sól i chili w młynku - cukier trzcinowy Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 176

podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła bardzo dobra. Pasowała idealnie do dania łagodząc jego ostrość i podkreślając smak.   Enchiladas z nutą korzenną i salsą guacamole           Składniki : 450 g mięsa mielonego(...)przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy „Salsa de Yucatan” z Kotanyi i Tex Mex firmy El Tequito zakupioną w Lidlu) 6 tortilli 150 g startego sera żółtego ol iwa z oliwek Guacamole: dojrzałe awokado sok z ½ limonki

Mania Gotowania
Bakłażan w panierce z pomidorową salsą 202

bakłażan 2 jajka mąka bułka tarta (około 1,5 szklanki) 4-5 łyżek sezamu pieprz ziołowy, sól, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia  2 opakowania sera mozzarella   Salsa pomidorowa: 2 pomidory cebula bazylia sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Przygotowanie bakłażana powinniśmy zacząć 40-60 minut wcześniej. Na ten czas należy go pokroić w 0,5cm plastry, posolić i odstawić(...)blasze i na każdy z nich układamy po plasterku mozzarelli (można też użyć zwykłego sera żółtego). Pieczemy w 180 stopniach około 5-10 minut, aż mozzarella się roztopi. Salsa: Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, a cebulę kroimy na mniejsze części. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. Moja salsa wydawała mi się mało wyrazista, więc dodałam trochę pikantnego

Czerwona Porzeczka
OŚMIORNICZKI Z SALSĄ Z PALONYCH POMIDORÓW. 164

zbyt miękkie. Smak nie jest jakiś szczególnie wyróżniający się, czuć jakby jadło się jakieś delikatne w smaku mięso. My przyrządziliśmy je z białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek. Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski(...)Czosnek i dymkę obieramy, bardzo drobno siekamy. Dodajemy do pomidorów wraz z posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Ugotowane ośmiorniczki wrzucamy na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Chwilę podsmażamymy, następnie dodajemy salsę z pomidorów. Mieszamy,  po jakiejś chwili dodajemy wino i trzymamy na gazie do redukcji.  Mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, odrobiną tabasco (opcjonalnie, dla wielbicieli mocnych wrażeń

W kuchni Karmel-itki
Salsa z truskawek i mięty oraz poziomki z kremem jogurtowym i sosem czekoladowym w miseczce z płatków kukurydzianych. Śniadanie 165

Prawda, że to cudowna alternatywa dla standardowych dań z płatków? Sezon na truskawki trwa a zatem trzeba wykorzystać go w pełni. Postanowiłam w kruchej miseczce z płatków kukurydzianych podać salsę z truskawek i mięty razem z kremem jogurtowym. Jak wykonać taki krem? Dzień wcześniej na sito wyłożone gazą wlej jogurt i odstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia wymieszaj(...)garnku i podgrzewam do momentu połączenia wszystkich składników. Składam całość. Wyciągam z lodówki przygotowaną dzień wcześniej miseczkę z płatków kukurydzianych. Na jej dno nakładam krem jogurtowy. Wierzch dekoruję salsą truskawkową i poziomkami. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu lub po ponownym schłodzeniu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Łosoś z salsą i makaronem z pesto 172

ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek olej do smażenia sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera 2 łyżki pestek z dyni 200 g makaronu gniazda salsa: 1 mango 1 cebula czerwona 1 papryczka chili oregano świeże sól, pieprz Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, balsamico.  Łososia obtaczam dokładnie w marynacie i odstawiam(...)opakowania. W tym czasie kroję mango w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję pokrojone chili, cebule czerwoną, sól, pieprz, oregano świeże. Łososia smażę na oleju na patelni grillowej. Podaję z salsą z mango i makaronem z pesto

wesoła kuchnia
Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu? 237

mowy o tym, że mięso jest przesuszone czy twarde!  Pamiętaj im dłużej będziesz wysmażał stek, tym będzie on bardziej twardy! Dopiero po usmażeniu solimy mięso i podajemy z salsą czy ulubionymi dodatkami, u nas jest to zawsze lekka sałatka. szybka sałatka : - 2 garście sałat - kilka krążków cebuli -  1 pomidor - 1/2 ogórka - 1 plaster świeżego ananasa - salsa: 1 łyżeczka

SMYKWKUCHNI
Migdałowy kurczak w sosie z kiwi (Pollo in salsa di kiwi e mandorle) 204

pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby w sosie nie powstały grudki. Sos gotujemy na małym ogniu, dopóki nie zgęstnieje. **** A questo preparate la salsa di kiwi. Frullate i kiwi, poi aggiungete la panna e 1 cucchiaio di farina. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto. Mettete a cuocere per qualche minuto finché di addensa.  Podsmażonego(...)kurczaka podajemy z sosem z kiwi i płatkami  migdałowymi . **** Servite il pollo con la salsa di kiwi e tostate mandorle a lamelle. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z ciecierzycą i kolorowymi warzywami (Insalata di ceci e verdure) 201

minuti. A questo punto asciugatele bene e lasciatele a raffreddare. Tagliate l'avocado e la cipolla a fettine sottili, poi i pomodorini a metà. Nel frattempo preparate la salsa: mescolate l'olio extravergine d'oliva con l'aceto balsamico e il succo di limone. Per ultimo aggiungete il basilico e il prezzemolo tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe(...)Mettete in un'insalatiera le strisce di carote e le zucchine. Unite l'avocado, i pomodorini, le fette di cipolla e i ceci lessati. Condite l'insalata con la salsa. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem 195

Dąbrowskiej, delikatnie został przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na 2 szklanki pasty: 1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego 1/2 szklanki surowego brązowego ryżu 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego (u mnie domowa salsa pomidorowa-paprykowa) 4 pomidory suszone 1 pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu oliwa do polania czerwona cebula do serwowania pasty Siemię lniane gotować(...)brązowym ryżem   listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego 1/2 szklanki surowego brązowego ryżu 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego (u mnie domowa salsa pomidorowa-paprykowa) 4 pomidory suszone 1 pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu'; document.write

moj przepis na
Sałata z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami (Insalata di rucola, asparagi, avocado e fragole) 165

vapore per circa 5-10 minuti. Pulite le fragole, lavatele, asciugatele e tagliatele a spicchi. Tagliate l'avocado a dadini e la cipolla a fette. Nel frattempo preparate la salsa: mescolate l'olio extravergine d'oliva con l'aceto balsamico e il miele. Per ultimo aggiungete il basilico e la menta tritata finemente. Mettete in un'insalatiera la rucola. Unite(...)avocado, gli asparagi tagliati a pezzetti, le fragole, le fette di cipolla e noci sgusciate. Condite l'insalata con la salsa. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Zielony sos sałatkowy 267

Zielony sos sałatkowy to idealna propozycja sosu do sałatki, ale również idealne sprawdzi się jako salsa na do tortilli. Jej przygotowanie jest niezmiernie szybkie i proste. Ze względu na staranne połączenie ziół i czosnku, oprócz tego że będzie smacznie to również bardzo zdrowo. Zielony sos sałatkowy – składniki garść bazylii 1/2 pęczku natki pietruszki parę listków mięty 1 ząbek czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z salsą verde (Spaghetti con salsa verde) 158

czosnku, listki bazylii, tymianku i szczypiorek na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy oliwę extravergine. Doprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy spaghetti al dente. Spaghetti łączymy z salsą. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.  **** PREPARAZIONE Mettete nel tritatutto i filetti di acciughe, i capperi, l'aglio, le foglie di basilico, il timo e l'erba(...)olio extravergine d'oliva. Aggiustate di sale e pepe. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Condite la pasta con la salsa verde, servendola con il parmigiano grattugiato e le foglie di basilico. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca