Chrupiący chleb z ciepłą, rozpływającą się w ustach i lekko słoną fetą oraz warstwą aromatycznej salsy z tymianku, miękkiej i słodkiej cebuli, czosnku oraz papryczki chili, która nadaje delikatnej pikanterii... Kompozycja tych słono, słodkich i ostrych smaków w końcowym efekcie daje niesamowite wrażenia smakowe! Przepis na te grzanki opublikowany był na blogu już dawno, dawno temu i p rzyznam się(...)spieczony). Fetę pokroić w plastry o grubości ok 10 mm, ułożyć na ciepłym chlebie i ponownie wstawić do piekarnika na około 2 minuty. W międzyczasie przygotować salsę: na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona cebulę, c hwilkę podsmażyć, aż zrobi się szklista, wtedy dodać pokrojony w plasterki czosnek. Zaraz po czosnku dodać papryczkę chili, wszystko wymieszać i podsmażyć ok 1min
Kraina Miodem PłynącaJakiś czas temu otrzymałam od firmy Eterno paczuszkę naturalnych produktów bez konserwantów, na pierwszy rzut poszła do użycia salsa paprykowa, doskonale współgrała z delikatnym mięsem drobiowym i podkreśliła jego smak. Polecam na prosty pyszny obiadek. Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy, mają naprawdę ciekawe produkty! Skladniki: 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki salsy paprykowej ½ czerwonej papryki(...)startego żółtego sera Sól do smaku Panierka: 1 jajko Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy na cztery kotlety, smarujemy salsą paprykową, oprószamy solą, dodajemy pokrojone pomidory z zalewy oraz paprykę, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy ciasno w roladki, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku z solą oraz bułce tartej, smażymy
Wanilia i Kardamonracji tego że po raz pierwszy robiliśmy stek z tuńczyka i wogóle jedliśmy tuńczyka takiego nie z puszki to bałam się dodawać jakiś ostrych dodatków więc postawiłam na delikatną salsę z pomidorów i czarnych oliwek z dodatkiem mojego pesto pietruszkowego z tego przepisu i trafiłam w dziesiątkę. Składniki (dla 2 osób) 1 polędwica z tuńczyka o szerokości(...)szatkownicy na paski (może również być pokrojona w plastry) 1/2 bakłażana pokrojonego w 0,5 cm plastry Opcjonalnie mały brokuł 1 łyżka startego sera grana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli (lub zwykła oliwa
Piekielna Kuchnia PatiKebab jest potrawą kuchni orientalnej. Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej. Dziś proponuję moją wariację z salsą z bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy. Składniki mięso: piersi z indyka/kurczaka curry kurkuma imbir czosnek ostra czerwona papryka pieprz,sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek(...)ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku, fetę i świeży koperek. Wszystko zmiksowałam. Podawałam ryż z usmażonym indykiem i salsą. Polałam sosem i pyszne danie gotowe. Smacznego
potrawyregionalneszklanki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju do posmarowania papieru listki bazylii Sos pomidorowy : 750 g obranych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Salsa : 2 małe fenkuły 2 obrane pomidory 2/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki kaparów 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego pieprz sól Przygotowanie Sos: pomidory(...)przekroiłem na pól, oczyściłem z nasion i zmiksowałem, dodając porcjami oliwę i ocet. Przyprawiłem solą i pieprzem. Salsa: posiekałem obrane fenkuły, pomidory, oliwki i bazylię. Dodałem kapary, oliwę i ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Wstawiłem do lodówki przykryte folią. Filety przyprawiłem solą i pieprzem, polałem oliwą wymieszaną z octem. Wstawiłem do lodówki na godzinę, kilkakrotnie w tym czasie odwracałem
R'n'G KitchenPoza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej(...)smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam! Ryba: Filety z białej ryby, ja użyłam łupacza Pasta madras Salsa buraczkowa: 4 średnie ugotowane buraki 1 mała czerwona cebila 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2-3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól
Codzienne GotowaniePiękni. Czas na coś porządnego, sycącego i ciepłego. Innymi słowy, czas na danie obiadowe. Dzisiaj lekko, bo tak ciepło to się jeść nie chce, pierś z kurczaka, faszerowana salsą pomidorową pieczona w boczku, do tego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka 8 plastrów surowego wędzonego(...)zdrewniałe końcówki, można je odcinać jednak ja wyznaję zasadę iż szparag sam pęknie w miejscu w którym powinien, tak więc delikatnie odłamujemy końcówki szparagów, główek nie odcinamy. Nasz salsa, po ogarnięciu szparagów, powinna być już gotowa, więc doprawiamy ją solą, czosnkiem niedźwiedzim i odrobina pieprzu. Na gaz wstawiamy nasz garnek do szparagów, wlewamy wody na tyle aby prawie przykryło
Kuba GotujeWitamy! Jak Moni uwielbia krewetki... <3 Mamy nadzieję, że wy też. Dlatego zrobiłyśmy lekką przystawkę z krewetkami smażonymi na maśle z sosem winnym, kolendrą i do tego salsa pomidorowa. Zdrowe i pyszne. Nie ma co czekać, tylko... Do dzieła! Składniki: (na 1 porcje) 2 kromki chleba żytniego 6 krewetek 1 ząbek czosnku pół cebuli pokrojonej drobno w kostkę(...)łyżeczka masła 1/4 szklanki wina wytrawnego (najlepiej białego, ale niestety ja miałam tylko czerwone i użyłam czerwonego) kolendra świeża Salsa pomidorowa po swojemu: 1/2 pomidora 1/2 cebuli czerwonej trochę szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Myjemy i oczyszczamy krewetki - odcinamy głowy, zdejmujemy pancerz, nacinamy lekko wzdłuż i wyjmujemy przewód pokarmowy. Przygotowujemy salsę
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoWspaniała potrawa, która sama w sobie wydaje się zwyczajna, natomiast z dodatkiem sosu salsa i guacamole jest zdecydowanie bardziej konkretna i ... ostra :) Składniki: Na 3 porcje: 2 średnie filety z kurczaka 2 papryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki(...)cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli i pieprzu do smaku Sos salsa: 2 drobno pokrojone pomidory 1 papryczka pepperoni 2 szczypty chili w proszku 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka biała 1 łyżka przecieru pomidorowego szczypta soli i pieprzu do smaku
Kuchnia w czekoladzieWłochy jednym słowem Nie zrobiłam Bóg wie czego. Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU! Pasta con la salsa. Makaron z sosem i już. Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka..nie znajdę tutaj nigdy. Pomidor , który rośnie na Sycylii to pomidor słodki, bardzo słodki(...)szalotkę i czosnek również. To wszystko wraz z łyżeczką ziół Małgorzaty, zagotować pod przykryciem. Dodać oliwy z oliwek. Ostudzić lekko. Przetrzeć przez sito- pozbędziemy się pestek, łodyżek, szumowin wszelakich . Salsa będzie pyszna, gładka, lśniąca i gęsta! Gotujemy makaron al dente. U mnie chifferi rigati MALMA Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią
Z Kuchni Do Kuchnidodatkiem pesto, cebulki i natki pietruszki to doskonała propozycja na śniadanie, lunch lub przystawkę. Są smaczne na ciepło i na zimno. Mogą być podawane solo, ale prosta świeża salsa pomidorowa doskonale do nich pasuje i wzbogaca ich smak. Wbrew temu, co mogłaby sugerować nazwa, muffiny z kalafiora i twarogu przygotowywane są bez użycia mąki. Podane proporcje wystarczają na przygotowanie(...)olejem w sprayu). Dno lekko wysypać bułką tartą. Masę łyżką przełożyć do gniazd foremki (do wysokości górnej krawędzi). Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut. Salsa pomidorowa Składniki: 4 duże pomidory 8 oliwek ½ niewielkiej cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku Pomidory umyć, oczyścić z gniazd
Trzeci talerzWłoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren. Polenta: 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki zimnej wody 0,5 łyżeczki soli 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka startego żółtego sera Salsa: 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka mięty(...)małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut. Salsa: Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy
VioletoweKucharzenieSycylii. W barach, jak zapewne wiecie, królują arancini. Spejalność z ryżu. Moje kule powstały z resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki(...)bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką. Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będę delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z salsą lub ketchupem. Salsa: pomidory doprawiamy solą, łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym ząbkiem czosnku i bazylią
AZgotuj!Dziś kolejna propozycja salsy czyli sosu meksykańskiego. Tym razem salsa cudnie nadająca się do mięs i potraw z grilla ale możecie ją zajadać z czym dusza zapragnie. Jest lekka i aromatyczna, pyszna. Salsa z bakłażanów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUżywam takiej salsy do wszystkiego czyli do chleba, do wędliny, do kanapek, do pierożków mięsnych, do makaronu, do naleśników itd. Salsa jest bardzo odświeżająca, odżywcza i znakomita przy upałach, które mam nadzieję nadejdą. Przy chłodnych dniach też jest znakomita,wystarczy dodać papryczkę chili i kapsaicyna zrobi swoje, zapraszam. Papaja czyli melonowiec właściwy jest bogata w witaminę C, A oraz witaminy(...)grupy B. Zawiera także dużo karotenów, a jeden owoc dostarcza zaledwie 38 kalorii oraz ułatwia trawienie dzięki dużej zawartości papainy. Jedzmy na zdrowie. Salsa z papai. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie