pokoju. Trzeba było szybko coś wykombinować. Jak się tylko ma chęć i kilka składników ,to zawsze wyjdzie coś pysznego! Składniki -makaron świderki MALMA -papryka -cukinia baby -sos pomidorowy. Salsa podstawowa NA TEJ STRONIE -oliwa z oliwek -bazylia -czosnek -bakłażan -parmezan Nastaw wodę na makaron. Międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, cukinię – pokrój(...)półplasterki, bakłażana w małe kawałki oraz paprykę w paseczki. Podsmaż dość szybko. Wlej salsę pomidorową. Duś jeszcze chwilkę. Niech przejdzie warzywami. Dodaj bazylię. Odcedz ugotowany makaron. Wymieszaj ze świderkami. Przed podaniem SCAGLIE DI PARMIGGIANO... e buon appetito
Z Kuchni Do Kuchnipłaskiej łyżeczki kolendry suszonej 20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej(...)startym żółtym serem oraz oprószamy ostrą papryką. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut- do zrumienienia sera. W tym czasie przygotowujemy sos a'la salsa, który idealnie pasuje do tej potrawy: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy
Kuchnia w czekoladzieBruschetty chyba wszyscy znają, ale zapewne nie wszyscy robili. Są to przepyszne włoskie grzanki z pomidorową salsą, które idealnie nadają się na leniwe śniadanie, przekąskę czy też kolację. Proste połączenie, niby nic nadzwyczajnego, a jest to przysmak, od którego ciężko się oderwać. Ja do pomidorków oczywiście dodaję ukochany czosnek, świeżą bazylię i jeszcze odrobinę parmezanu – taka wersja na bogato(...)drobno siekamy, mieszamy ze sparzonymi, obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz startym parmezanem. Bagietkę kroimy, smarujemy oliwą , opiekamy na patelni, a następnie smarujemy ostatnim ząbkiem czosnku. Nakładamy pomidorową salsę, doprawiamy solą oraz pieprzem i świeżą bazylią. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkodostać tutaj kiełbasę na białym winie z anyżkiem i peperoncino. Ona nadaje całości tej pikanterii. Jeśli takowej nie dostaniecie- trudno żebyście jechali do masarza włoskiego- to wystarczy biała wieprzowa -salsa pomidorowa robiona w domu-ja wyciągnęłam moją z zamrażarki, lub dobre pomidory z butelki zwane passata di pomodoro -oliwa z oliwek -pieprz ziołowy u mnie Skworcu -sól morska -szklaneczka(...)rzec- ma być al dente. Do naszej jędrnej, miękkiej i chrupiącej cukini, dodajemy kiełbasę z papryką i cebulką, bardzo delikatnie mieszamy składniki. Nie powinno być właściwie wody. Dodajemy albo salsy pomidorowej ,albo butelkę pomidorów. Leczo ma być gęste, pachnące, chrupiące... Dosmaczamy pieprzem ziołowym.Dodajemy listki bazylii poszarpane palcami, nie kroimy, bo moja teściowa zawsze mówiła, że wtedy aromat diabli wezmą
Z Kuchni Do Kuchninawet trochę wykwintne. Składniki na dzisiejsze danie są bardzo proste, ale ich połączenie zaskakujące. Zapraszam na pysznego soczystego łososia pieczonego w niskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek, pęczka natki kolendry, 2 łyżek miodu(...)soli i czarnym świeżo zmielonym pieprzem, po czym dokładnie wymieszałem. Łososia - po wyjęciu z piekarnika - ułożyłem na środku talerza. Lekko skropiłem go sosem cytrynowym, a na jego wierzch podałem salsę z truskawek. Danie świetnie komponuje się z grzankami czosnkowymi. Proponuję również podać je w towarzystwie białego lekkiego wina
Wyprawy kulinarnepomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego sobie ;) Gotujemy z Josephem Wołowina podawana na soczewicy z warzywami z salsą z pieczonej papryki Na koniec warsztaty z przesympatycznym Tomkiem Czajkowskim
Zawsze głodna!przykryciem,do połączenia smaków.Gotowe.Smacznego:) Componenti 3 cipolle, tagliate a cubetti 3-4 pomodori o una lattina di pomodori in salsa 2-3 cucchiai di succo di pomodoro spessa o ketchup come pomodori sono freschi mazzo di spinaci freschi Ogni pesce, mi pesce gatto africano Sale e pepe(...)pasta e cuocere coperto per altri 5-6 minuti o fino a quando la pasta è al dante Mentre la pasta si sta riprendendo, il tempo sufficiente per uprażych salsa di pesce powstałym.Teraz rimane solo per noi di aggiungere sale e pepe qb e lasciare i piatti per 3-4 minuti, coperto, per la connessione smaków.Gotowe.Smacznego
w mojej kuchnifilet z piersi kurczaka 1 mała sałata rzymska czarne oliwki pomidorki koktajlowe czerwona papryka ruccola suszone pomidory w oleju płatki dyni sól i pieprz zioła do drobiu salsa roja Do dzieła: Pierś myjemy, kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami do drobiu, a następnie oblewamy łyżką oleju po suszonych pomidorach i wszystko ładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze otoczyły naszą(...)miedzy czasie przygotowujemy warzywa. Obrywamy listki sałaty rzymskiej i układamy je na bokach talerza. Następnie garść ruccoli, pokrojone pomidorki, papryka, oliwki i suszone pomidory. Na to odrobina salsy roja, u mnie z przewagą papryki pepperoni nad pomidorami - więc pikantnie! Na górę gorący kurczak i pestki dyni. Gotowe! Życzę smacznego w ten cudowny dzień Kochani! :) Ktoś już zaliczył rowerową wyprawę
Spektrum Smakujajecznicy ;) ) Pieczarki skrapiamy oliwą i grillujemy. (Ja grillowałam na tym klik: grillu ). Pod sam koniec grillowania doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie przygotowujemy krewetki z salsą; umyte i osuszone krewetki podsmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanych szalotek, dodajemy sos chili, przeciśnięty czosnek, natkę pietruszki doprawiamy solą i pieprzem. Długo nie smażymy krewetek, jakieś 3 minuty. Gotowe(...)ugrillowane pieczarki wypełniamy krewetkami z salsą. Dekorujemy listkami natki
Bon Appetit Małgorzatycytryny 1/2 pęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry kilka liści sałaty masłowej kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry oliwa z oliwek Salsa mango: 1 mango sok z 1/2 cytryny sól i pieprz szczypta chili Chutney z cebuli czerwonej: 3 średnie czerwone cebule 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz łyżka(...)każdej strony. Bułki grillujemy na patelni lub nie (wedle uznania). Na jednej części bułki układamy sałatę, pomidora i pokrojone papryki. Następnie kładziemy grillowanego kotleta i w zależności od upodobań salsę z mango lub chutney z cebuli. Delektujemy się smakiem zdrowych hamburgerów! Gotowe
Mango Papajawiem jak Wy, ale ja uwielbiam nachosy! Najlepiej z dobra salsą pomidorową albo dipem fasolowym , czy guacamole . Mają tylko jedną wadę... są barczo kaloryczne i niezdrowe. Dlatego nie sięgam po nie zbyt często, z reguły kupuję je tylko na imprezy. Poczytałam trochę, poszukałam tu i tam i... w końcu postanowiłam przygotować w domu ich nieco zdrowszą wersję(...)wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut (trzeba wyczuć piekarnik). Upieczone nachosy ściągamy z gorącej blaszki, studzimy. Podajemy z ulubioną salsą lub dipem. Smacznego
DefinicjaSmakumuszkatołowej, 1/2 cytryny. Na patelni stopić masło, dodać gałkę muszkatołową i wymieszać. Dołożyć ryż i mieszając przesmażyć na średnim ogniu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. salsa: kilka koktajlowych pomidorków, kawałek świeżego ogórka, niewielka czerwona papryczka chili, odrobina oliwy z oliwek lub oleju, opcjonalnie łyżeczka pistacji, odrobina parmezanu. Papryczkę posiekać drobno. Pomidorki przekroić na ćwiartki, ogórka pokroić(...)grubszą kostkę. Wszystko wymieszać, polać olejem i posypać posiekanymi pistacjami i startym parmezanem. Ryż przełożyć do miseczki, na niego wylać sos curry. Wierzch udekorować salsą i posiekanymi ziołami. Danie jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Patrząc na składniki wydawało się, że wyjdzie niewielka porcja, a tymczasem wyszło tyle, że ledwo daliśmy radę zjeść do końca
Codzienna kuchnia niecodziennapostanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam. Składniki: (na 2 porcje): 500 gram ziemniaków (podobno najlepsze są stare, ja użyłam młodych i wyszły super!) 3 łyżki(...)Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i prażymy orzechy z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego. Następnie na patelnię wrzucamy ugotowane knedle i obtaczamy w orzechach. Podajemy z salsą truskawkową i jogurtem wymieszanym z miodem
Mango Papajatarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy dwa duże, płaskie kotlety o średnicy podobnej(...)pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue. 3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę
Szefowa kuchniSkładniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - olej do smażenia pierogów - sos na bazie jogurtu (lub salsa) Ciasto na pierogi możemy sobie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (ja tak właśnie zrobiłam). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy(...)muszę przyznać, że zaletą tego ciasta jest to, że „nie pije tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi smaki indyjskie ten polubi te pierogi na pewno. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylko