koper – 1 pęczek* masło – 1 łyżkaSOS:* ziemniaki – 100 g* bulion warzywny – 300 ml* chili – 1 szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki* pieprz cytrynowy – 0,5 łyżeczki* sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RYBY : Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym.Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka(...)ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem. SOS :Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili.Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy.Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos.Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. CAŁOŚĆ : Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami. PORADA: Parowar możemy zastąpić dużym
Ostra na SłodkoSpróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * świeży tymianek – 1 łyżeczka * tymianek duszony – 1 łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka * sok cytrynowy – 3 łyżki * grubo mielony pieprz – 1 łyżeczka * sól – do smaku * oliwa – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę
Ostra na Słodkosojowe, ryżowe lub inne) 150 ml sok z cytryny 1 łyżeczka aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy łyżeczką octu winnego i użyć innego aromatu - np. waniliowego lub rumowego.Przygotowanie:Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem(...)pieczenia i siemieniem lnianym, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko z sokiem cytrynowym, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut. (do lekkiego zarumienienia)Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikPolecam Składniki na 2 drinki:120 ml rumu30 ml triple sec30 ml morelowego likieru lub brandy60 ml soku cytrynowego1 limetki1 szkl lodu Wykonanie:Lód, rum, triple sec, morelowa brandy. sok cytrynowy - miksujemy do całkowitego połączenia.Nalewamy do drinkówek. Wyciskamy sok z limetki. :) Na zdrowie
Smaki Edytystartego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć rybę posmarowaną sokiem cytrynowym z masłem i pieprzem. Na wierzchu ułożyć masę pomidorową i posypać serem wymieszanym z drobno posiekanym miękiszem chlebowym
Kulinarny karnet Christopherapomidory suszone – 4 szt- oliwa – 2 łyżki- sól – do smaku- pieprz – do smaku- gałka muszkatałowa – do smaku- czosnek – 1 ząbek- sok cytrynowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone ryby nacieramy solą i pieprzem.Skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy do lodówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę.Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak.Chwilkę razem
Ostra na Słodkoduszkiem do dna!SKŁADNIKI:* aronie – 2 kg* liście wiśni – ok. 40 szt* cukier – 2 kg* cukier waniliowy – 2 op* woda – 3 l* sok cytrynowy – z 0,5 kg cytrynSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyte aronie przesypujemy do dużej garnka.Przykrywamy liśćmi wiśni i zalewamy wodą.Gotujemy przez ok. 20 minut.Po zagotowaniu przecedzamy.Sok mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy
Ostra na Słodkomusi być jak najświeższa i najdorodniejsza. Więcej o przepisieSurowa natka pietruszki ma według mnie intensywnie roślinny, gorzkawy smak, który został fajnie zrównoważony kremowym dressingiem tahini zawierającym czosnek i sporo soku cytrynowego. Dodatek orzechów piniowych nadaje sałatce podwójcie orzechowego smaku. Mała ciekawostka - warto łączyć natkę pietruszki z czosnkiem, ponieważ podobno maskuje jego zapach i, jak wspominałam, odświeża oddech. To wyjaśnia(...)pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie kminem oraz pieprzem cayenne. Zamocz listek natki pietruszki w sosie i sprawdź
Chilli Czosnek i Oliwagęstej śmietany- 3 żółtka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1,2 kg jabłek- sok z ½ cytryny- ½ szklanki soku jabłkowego- beza (3 białka, 150g cukru pudru, szczypta soli, łyżka soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka(...)studzimy w foremkach, wyjmujemy i przekładamy do formy wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy łyżkę soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej. Na taratelki nakładamy porcję jabłek, a na jabłka – bezę. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 10 minut.Do kawy, czy herbaty
mojewypiekiinietylkopolewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!Spróbujcie! SKŁADNIKI:MASA SEROWA:* ser biały 2krotnie mielony – 500 g * sok cytrynowy – 3 łyżki * cukier – 3/4 szkl * jajko – 2 sztCIEMNA MASA :* czekolada gorzka – 2 szt * masło – 200 g * jajko – 3 szt * cukier – 1 szkl(...)mąka pszenna – 1 szklPOLEWA: * czekolada mleczna – 50 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWA:Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.CIEMNA MASA:Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie
Ostra na SłodkoKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, jajka i żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową, mieszamy. Ucieramy nad kąpielą wodną, czyli miskę z masą umieszczamy na rondelku z wodą gotującą się(...)jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,25 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C. jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą
Luźna Kuchniamala lyzeczka kolistym ruchem reki.Arbuza najlepiej kupic bezpestkowego, ale jesli nie posiadamy wlasnie takiego usowamy pestki i kroimy na kawaleczki.Gotowe owoce ukladamy w polowkach melona.Sos - jogurt mieszamy ze sokiem cytrynowym, cukrem i galaretka. Polewamy nim owoce tuz przed podaniem.Calosc mozna udekorowac listkami miety.Smacznego
Przysmaki Karolkibył świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej – 100 ml- tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy(...)naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego
Ostra na Słodkomąka pszenna – 4 łyżki- kakao – 1 łyżka- cukier – 4 łyżkiMASA :- twaróg – 500 g- galaretka pomarańczowa – 2 op- śmietana 30% – 250 ml- sok cytrynowy – 1 łyżka- cukier puder – 3 łyżki- cukier wanilinowy – 2 łyżeczkiDODATKOWO :- galaretka pomarańczowa – 2 op- pomarańcze – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Zimne białka oddzielamy od żółtek( robimy(...)blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. MASA:Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody.Twaróg mielimy , następnie mieszamy z sokiem cytrynowym , cukrami i tężejącą galaretką.Kremówkę ubijamy , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy z masą serową.Wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.CAŁOŚĆ: Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody.Odstawiamy
Ostra na Słodkopuszystą masę.Dodać makę z proszkiem.Wylać na płaską blachę ( najlepiej taką piekarnikową ), piec 15-20 min w 160 stopniach C.Ciepły biszkopt zawinąć w bawełnianą ściereczkę.Krem cytrynowy:sok z 1 cytryny1 szkl. wody0,5 szkl. cukru1 budyń śmietankowy 0,5 kostki margarynyOdlać trochę wody - do rozrobienia budyniu.Resztę zagotować z sokiem cytrynowym i cukrem. Wlać budyń rozrobiony - ugotować
kolorowotorcikowo