sok cytrynowy - 1075 przepisów (strona:10/72)

Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 310

wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu, Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić nalewką. Resztę nalewki wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i startą skórką .Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać do zmiksowanych truskawek. Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną. Połowę masy nałożyć do tortownicy. Teraz

Kulinarny karnet Christophera
Ogórek faszerowany grzybami leśnymi. 142

wodzie. Zrobić tunel w ogórku. Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać. Masło stopić i dusić grzyby wraz z cebulą około 10min.Kiedy zmiękną i wyparuje woda, wsypać kaszę mannę, wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę. Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem. Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet rybny 123

zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać,opłukać,pokroić

Kuchnia Danusi
Krucha sałata w jogurcie 156

obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach , skropić sokiem z cytryny - wymieszać z jogurtem Dodać do tego DROBNO pokrojoną cebulkę , przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem ewentualnie jeszcze sokiem cytrynowym Liście sałaty ułożyć w miseczce , polać przygotowanym sosem  Posypać natką, osączonymi  rodzynkami i od razu podawać . W ten sposób można podawać kapustę pekińską. Ta wersja z sałatą

Proste Potrawy
Kopiec kreta 167

masy dodajemy posiekaną na super drobno czekoladę i mieszamy               4. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół, kropimy je sokiem cytrynowym, by nie ście-                    mniały.                    Na dnie wcześniej wydrążonego ciasta układamy połówki bananów, nakładamy

Proste Potrawy
Filet rybny w warzywach 180

tarce o grubych oczkach, pora pokroiłam w krążki, łodygę selera w grubą kostkę, dodałam pieprz, dolałam oliwę - wymieszałam dosypując koperek Na folii ułożyłam warstwę warzyw, na niej rybę ( pokropiłam sokiem cytrynowym ), a na rybę ponownie warzywa- folię zawinęłam w podłużny pakiecik Piekłam w temp. 180 stopni C, przez około 30- 40 min. (podczas pieczenia zajrzeć ostrożnie i spróbować czy ryba

Proste Potrawy
Zielona fasolka szparagowa z masłem i natką pietruszki według Julii Child (Haricots verts a la Maitre d’Hotel) odc.15 290

barwę i konsystencje. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozgrzewamy patelnie i umieszczamy na niej fasolkę. Mieszamy aż odparujemy wilgoć. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy masło. Podgrzewamy mieszając około 2 minut. Dodajemy sok cytrynowy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i od razu podajemy. Bon Appetit

Kolizje Smaków
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 183

ewentualnie rozcieńcz odrobiną wody lub bulionu. Wlej sok z 1/2 cytryny. Wlej zupę do miseczek i podawaj z chlebem oraz cząstkami cytryny, aby jedzący mogli doprawić zupę dodatkową ilością soku cytrynowego. Uwagi: Do zupy dodałam 1 łyżeczkę kurkumy dla ładniejszego koloru. Jeżeli wolisz gładką konsystencję zupy, możesz ją przed podaniem zmiksować lub przetrzeć. To co, kto skusi się na miseczkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorada pieczona po hiszpańsku 235

łyżki oliwy gruba sól morska natka pietruszki do podania Przygotowanie: Przekrój cytrynę na pół. Jedną połówkę pokrój na plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. W małej miseczce wymieszaj sok cytrynowy  z białym winem i oliwą. Zrób po trzy nacięcia z boku każdej ryby. Natrzyj ryby solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do brzucha ryby włóż plasterek cytryny i drugi

Chilli Czosnek i Oliwa
Zimne nóżki (Galat) 170

nóżek, golonek) z mięsa, obgryzałam te kostki. Toż to czysty kolagen, bardzo zdrowy, do tego wg mnie bardzo smaczny. Galat / galart podawało się u nas z octem, niekiedy z sokiem cytrynowym. Składniki 2 pokrojone na 3 części nóżki wieprzowe 1 golonka 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz ziarnisty, sól marchew cebula pietrucha seler por Ja już kupiłam oczyszczone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 159

muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie

bastalena
Kule śniegowe ( pączki ptysiowe ) 830

orzecha włoskiego.Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta. Kulki smażyć na złoty kolor.Przygotować lukier.Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej wody.Każdą kulkę maczać w lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Pączki hiszpańskie 1246

góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne polukrować.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy

Ala piecze i gotuje
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 168

szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie:  Z szparagów odłamać zdrewniałe końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Dolne części szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki z szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać

Ala piecze i gotuje
Jak obrać karczochy? 197

środka włochatą część karczocha uważając, żeby nie pociąć „serca”, które jest najbogatszą w smaku częścią warzywa.       7. Oczyszczonego karczocha włóż do przygotowanej wcześniej zimnej wody z sokiem cytrynowym. Tak przygotowany karczoch nie zrobi się ciemny, czekając na dalszą obróbkę. Poradę zaczerpnięto z Tesco.pl

Mechanik w kuchni